Ők az idei év Mentes Séfjei

Kedden a METRO Gasztroakadémián idén 5. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A döntőt élő selejtezők előzték meg, idén először pedig amatőr és profi kategóriában is összemérhették a versenyzők tudásukat. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény volt számukra.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és értékes nyeremények is várták.

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta: Varga István nyers vegán séf, gasztrofilozófus, Tanács Attila mesterszakács, Stőhr Gréta vegán séf, író, Blendea Károly séf, Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész, Vágó Piros rádiós műsorvezető, gasztrokalandor, Ádám Csaba séf és Gálicz István séf. Mindkét kategóriában elképesztő ételkölteményeket készítettek a versenyzők, ezzel megizzasztva a zsűritagokat.

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Sasinszki Szilvia, aki padlizsán schnitzert készített herby kuszkusszal, tahini szósszal és fehérrépapürével, valamint Fekete-erdő tortát vegán verzióban.

Második helyezést ért el Debreczeni-Jerkovics Boglárka. Ő karfiolpürével, hamis halfilével, pilau golyóval, pirított répával, céklával, zöldolajjal, gránátalmás friss salátával és mandulával, valamint erdei gyümölcsös-mentás túrós vegán szelettel és pirított pisztáciával hódította meg a zsűri ízlelőbimbóit.
A dobogó harmadik fokát Nényei Lujza foglalta el, aki tofuval és gombával töltött sült vöröshagymát salsa verde magkeksszel, illetve mini tart datolyával, dióval, kókusztejes kesudiókrémmel és marinált körtével készített.

Profi kategóriában diadalmaskodott Zsolnay Gergely. „Ember és Univerzum”-fenntarthatóság egy tányéron fantázianevű ételével és mentás-avokádós bavaroise krémjével, gluténmentes piskótaágyon, olajos magtészta alatt, almacukor karamellel a tetején desszert kreálmányával levette a zsűri tagjait a lábáról.

Második helyen végzett Molnár Viktor, aki zellersteaket készített borsófehérje májas szilvás köles tabuléval, hamis tükörtojással, cékla-jus-vel, céklával színezett pirított répával, tofu baconnel, a desszert pedig fahéjas-körtés tarte volt currys vaníliakrémmel, tejszínhabbal, erdei gyümölcsös kaviárral, mentás pisztáciás morzsával megspékelve.
A dobogó harmadik fokát pedig Tikos Dávid foglalta el. Dávid karfiolsteaket készített sajtos karfiolpürével, karfiol tabuléval és pisztácia ropogóssal. A desszert pedig datolyás-diós köles túrógombóc volt, karamellizált körtével és kesu tejföllel, valamint bogyós gyümölcsökkel.

Az idei Év Mentes Séfje versenyzőkkel a 2023. április 1-jén és 2-án megrendezésre kerülő Csak a Mentes Fesztiválon személyesen találkozhatsz a RaM Színházban.

 

 

 


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.