hirdetés

Tengernyi élmény a pesti Nagymező utcában

Ha Budapesten ragadtál nyáron, nem érdemes kihagynod: az N28 nyári étlapjára a világ több neves konyháján dolgozó magyar séf, Molnár Márk két emblematikus ételt alkotott - egy különlegesen elkészített paradicsomlevest és kagylót, ahogy még sosem kóstoltad.

hirdetés

A mediterrán ízvilág ma már világszerte ismert gasztronómiai fogalom. Ez az ízvilág magában hordozza a szabadság érzését, a gondtalan időtöltés esélyét és a pillanat megélésének lehetőségét. Budapest szívében az N28 Wine & Kitchen ezen a nyáron két emblematikus mediterrán étel is felkerült, hiszen a megújult nyári étlapon a Salmorejo és Carne alentejana is az ajánlatok közt szerepel.

N28, vendégtér
N28, vendégtér
 

Molnár Márk 20 év után tért haza Magyarországra és kezdte el séfpatronként kialakítani az N28 konyháját. Nemzetközi karrierje Spanyolországon, Franciaországon át egészen Japánig és Vietnámig terjedt, világlátott és kóstolt emberként így pontosan tudta, hogy mit is szeretne magvalósítani a főváros szívében, amikor egy borétterem gasztrokoncepciójának megalkotásáról van szó.

"Az étlap három fő részre oszlik: van egy nagyon erős pintxo kínálat, ami a tapas kifinomult baszk változata. Ezután jönnek az érlelt húsok, azaz charcuterie, pástétomok és sajtok. Végül pedig következnek a főételek, avagy a nagy tapasok, melyek közül nyáron most 2 nagy kedvenc újdonság is van, a Carne alentejana, mely egy portugál étel, ahol a sertéshús és a kagyló különleges párosa határozza meg az ízeket, és a Salmorejo mely egy nagyon sűrű, inkább szósz jellegű mediterrán paradicsomleves.”

Carne alentejana
Carne alentejana
 

Portugália déli részén fekszik Alentejo tartománya, mely egyike a világ legnagyobb, nem-kulináris célpontjainak. A festői szőlőültetvények, olajfaligetek és termőföldek otthona sok tekintetben azonban Portugália gasztronómiai lelke, ételeinek királynője pedig nem más, mint a Carne alentejana, mely egy igen különleges ötvözete a csodás sertéshúsnak és a kagylónak. Ez a két hozzávaló az időtlen receptek építőkövei az olivaolaj, az olajbogyó és a frissen sült kenyré mellett. A recept alapját egy különösen zamatos hús adja, amely az Alentejo tölgyfa ligetében termelt fekete sertésekből származik, akiket makkban gazdag étrenddel tápláltak. Ezt koronázza meg az egyszerűségében is zseniális vongole kagylós ragu.

Salmorejo leves
Salmorejo leves
 

Másik ikonikus mediterrán fogásként a hideg és frissítő, főzés nélkül készülő Salmorejo leves került fel a nyári étlapra, mely Spanyolországból származik és állagában inkább pürére hasonlít. Dél-Spanyolországból, Cordobából származik a leves koncepciója, az alap recept paradicsomból, fehér kenyérből, fokhagymából, olajból és ecetből áll, de az N28-ban a főtt tojással és sonkával felturbózott változatát kínálják. 

(forrás: Arterego / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk