hirdetés

Tiszta szerencse, hogy nem divat sózni az ételeket

Aggasztó folyamatok játszódnak le a leggyakrabban használt ételízesítőnk, a só piacán, ahol csaknem megduplázódtak az árak, a drágulásnak ráadásul még korántsem látható a vége, számol be az újabb gondról az index.hu hírportál.

hirdetés

Ukrajna legnagyobb sóbányájának leállása a magyarországi sóellátásra hatással van. A só ára valamikor az aranyéval vetekedhetett, sőt háborúk is dúltak érte – emiatt is nevezték fehér aranynak. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem csak kézzel bányásszák, ezért manapság szinte minden háztartásban megtalálható alapételízesítőnek számít.

depositphotos
depositphotos
 

Magyarországon jelenleg nem folyik sóbányászat, ezért kizárólag importból lehetséges a lakosság sóellátását biztosítani. Az idén májusban Ukrajna legnagyobb sóbányája leállította a termelést, amely fél Európára – köztük Magyarországra is – hatással van.

Vinkler Tibor, az eletso.hu webáruház vezetője nem tart attól, hogy tartós készlethiány alakulhat ki még annak ellenére sem, hogy az orosz–ukrán háború miatt az első számú importcsatorna megszűnt, mivel a parajdi bányából, illetve Lengyelországból és Ausztriából is érkezik só az országba. A lebombázott infrastruktúra és útvonalak miatt nem megoldható a kitermelt kősó elszállítása: amíg az ukrán kamionok az erdélyi (parajdi) sóbányákban álltak, addig a magyar boltok polcain megtalálható sók árai emelkedésnek indultak.

A teljes cikk ITT található.

 

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Az eredeti cikk: https://eletso.hu/mi-lesz-velunk-so-nelkul-veszjoslo-jelek-a-sopiacon/
#
eredeti cikk
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk