Tudta? Szarvasgomba nagyhatalommá válhatunk

A tavalyi aszály után egekbe emelkedett a szarvasgomba ára. Az idei csapadékos tavaszon máris beindult a gyűjtés. A klímaváltozással fenyegető elsivatagosodástól tartva a türelmes profik inkább megtermelik a milliókat érő, fanyar ízű kincset.

Súlyos aszály volt tavaly az Alföldön. Olyan kevés szarvasgomba termett, hogy a gyűjtők augusztus végén már ki se mentek szedni. Be kellett látni, hogy abban a szezonban nincs szarvasgomba. Ugyan a Dunántúl, a Kisalföld is több csapadékot kapott, de csak a nyár végén. A szarvasgombának áprilisi, májusi eső kell, hogy a  micéliumok növekedésnek induljanak és kifejlődjön a termőtest.

 

“Ez minket kevésbé érintett. Függetlenítettük a termesztést az időjárástól, legalábbis a hiányzó csapadéktól. Tudjuk, melyik fajnak mikor, mekkora a vízigénye, és a 4000 szorófejes öntözőrendszerrel időben pótoljuk.” - mondja az Mfor.hu-nak Érsek Gergely rábakecöli szarvasbomba-termesztő. A gasztrokulináris attrakciókra szakosodott Érdek Éden tulajdonosa így kevésbé érezte meg az aszály káros következményeit.

Egekben az ára

Annyira kevés termett, hogy rekordmagasságba emelkedett a szarvasgomba ára. A leggyakoribb, a nyári szarvasgomba kilója máskor 300 euró, tavaly 600-800 euróra (240-320 ezer forint)) emelkedett az ára. Az isztriai szarvaskombáé pedig 8-10 ezer euró/kilogrammon (3-3,8 millió forint/kilogramm) tetőzött. Ráadásul nagyon kevés jó minőségű szarvasgomba termett minden fajból, így nagy volt a kereslet a méregdrága kulináris csemegére.

Pedig a szarvasgomba-ültetvényeknek nagy a bekerülési költsége. Kerítést kell építeni, kutat fúrni, öntözőrendszert telepíteni és a gomba micéliumaival átszőtt gyökerű (mikorrhizált) facsemetéket telepíteni. Mint megtudtuk, a mikorrhizált csemetés módszerrel ugyanis korábban fordul termőre az ültetvény: hamarabb térülhet meg a befektetés. Viszont a 2022-ben lezárult erdősítés pályázat - amelyet idén az ígéretek szerint idén is meghirdetnek - nagy támogatást - lökést - adott a hibrid módszernek is. Ez utóbbinál a területre szarvasgombával kezelt makkot vetnek és mikorrhizált csemetéket is telepítenek.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

 

 

Forrás: mfor.hu


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?