hirdetés

Új élelmiszercímke, nagy vita az EU határain belül

Nagy vitát váltott ki az Európai Unióban a Nutri-Score nevű élelmiszer-címkézési rendszer tervezett bevezetése. A matricákból kiderülhet, hogy egészséges-e az adott étel, de sok ország félti a saját hagyományos termékeit.

hirdetés

A jelenleg hat országban (Franciaország, Belgium, Luxemburg, Németország, Hollandia és Spanyolország) használt matricákon A jelzést és zöld színt kapnak a legegészségesebb ételek, a legegészségtelenebbek pedig E-betűt és piros színt. A szakértők szerint ezzel a matricával azonnal megtudhatja egy vásárló azt, hogy mit vesz, adja hírül az euronews.com portál.

Azonban sokan bírálják a tervet, "Mi azt szeretnénk elérni, hogy az egy-összetevőjű dolgok, mint az olívaolaj, a méz, vagy a sonka kerüljenek ki a Nutri-Score rendszerből. Nem kéne bekerülniük a védett eredetmegjelöléssel rendelkező termékeknek sem, amelyeket már elfogadott a társadalom, mint magas minőségű élelmiszert, amely az egyes országok képéhez hozzátartozik" - mondta egy spanyol liberális EP-képviselő, Adrián Váquez.

Az Európai Bizottság maga is dolgozik egy új élelmiszer-címkézési szabályon, amely az egészségügyi szempontokat is figyelembe venné.

"A Nutri-Score figyelembe veszi a kedvező és a kedvezőtlen elemeket és segíti a kiegyensúlyozott étrend kialakítását. A rossz tápanyagok közé soroljuk a sót, a kalóriadús dolgokat, a telített zsírokat és a cukrot. Másrészt a jó dolgok között vannak a gyümölcsök, a zöldségek, a rostok, az olívabogyó egyes elemei, a proteinek, a repce és más dolgok. Ezen összetevők összességéből áll a végső pontszám, ami világosan közli a fogyasztóval az étel minőségét” – mondta a rendszert kifejlesztő francia professzor, Serge Hercberg.

A rendszert ellenző mediterrán államok szerint ez a címkézés hosszútávon veszélyezteti a nemzeti ételeikről kialakult képet és a gazdaságukat is. Az olasz kormány ezért egy alternatív címkézési tervet mutatott be, amely NutrInform névre hallgat. Ezen egy elem töltöttségi ábrából derülne ki az, hogy a tápanyag-szükséglet mekkora részét adja az adott élelmiszer.

Az Európai Bizottság még nem mutatta be a saját javaslatát, de elemzők szerint a francia Nutri-Score rendszer mellett szól az, hogy azt már a gyakorlatban alkalmazza hat tagállam.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai