hirdetés

Veszprémi Érseki Pincészet: érkezik az új borcsalád

December elejétől már bárki kóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium, 1277 elnevezésű borcsaládjának első tételét, a 2022-es Rajnai Rizlinget. Nem véletlenül  szerepel névként az ősi dátum, hiszen a Veszprémi Érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.

hirdetés

A pincészetet 2020 nyara óta vezeti Benesch Antal főborászként. A borászat májusban új borcsaládokkal és arculattal jelent meg a piacon. A Vesprim Infula és a Mandorla család borai az elmúlt időszakban nagy sikert arattak, és várhatóan a prémium kategória is sokak tetszését nyeri majd el.

Nem akármilyen látványt nyújtanak a pincészet szőlőskertjei / Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet
Nem akármilyen látványt nyújtanak a pincészet szőlőskertjei / Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet

A történelmi múlt meghatározó

A Veszprémi Főegyházmegye a tizenkét hazai római katolikus egyházmegye egyike: Szent István király alapította, ezért Magyarország egyik első püspöksége, hagyománya és kultúrája a régmúltra nyúlik vissza. A ma már érsekségi rangban lévő egyházmegye történetében a szőlőtermesztés és a borkészítés több száz éves múltra tekint vissza. Az érsekség mindszentkállai birtokának története a XIII. századig nyúlik vissza. Ez a terület 1277-ben egy birtokcsere után az akkori püspökséghez került, ma is a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik. A mindszentkállai birtok egyik leglátványosabb része a Püspökdomb. Gyönyörű látvány nyílik innen a Balaton-felvidék összes tanúhegyére, egészen Szigligetig láthatunk el.

Az Érseki Pincészet területe a XX. században a felsőörsi birtokkal bővült, így ma már két helyszínen termesztenek szőlőt. Fő fajtáik a sauvignon blanc, a rajnai rizling, az olaszrizling, illetve a syrah, a cabernet franc, cabernet sauvignon és a kékfrankos, de újabb fajták telepítését is tervezik.

Benesch Antal, a pincészetet 2020 óta vezető főborász / Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet
Benesch Antal, a pincészetet 2020 óta vezető főborász / Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet

Új borcsalád, új arculattal

A pincészet életében a 2023 május jelentős mérföldkő volt. Három új borcsaláddal és új arculattal léptek piacra, kiemelt értékesítési partnerként pedig együttműködést kötöttek a Magyarországon 12 szaküzlettel bíró Bortársasággal. Az új borcsaládok mind megjelenésükben, mind nevükben szorosan kötődnek a Főegyházmegyéhez.

A Vesprim Infula elnevezésben az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttó alakokhoz az inspirációt pedig a veszprémi várnegyedben lévő Érseki Palota, egészen pontosan annak dísztermének mennyezeti festése adta. A középső kategóriás borcsalád nevében a mandorla szó a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ez látható többek között a várnegyedben található Szent Mihály Főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon is, de a címkéken lévő alakok az Érseki Palota mennyezeti festésén is szerepelnek.

Mesebelei táj, szőlővel bélelt sorokkal - itt nevelkedik boraik alapja/ Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet
Mesebelei táj, szőlővel bélelt sorokkal - itt nevelkedik boraik alapja/ Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet

A Rajnai Rizling is a prémium trió tagja lesz

A három új borcsaládból kettőnek – a Vesprim Infulának és a Mandorlának – a tételeit már megismerhette a nagyközönség. Decembertől pedig a prémium kategória első tétele, a Rajnai Rizling is elérhető. Ennek a borcsaládnak a neve 1277, ami büszkeséget és tiszteletet fejez ki a különleges történeti múlt és hagyomány iránt. A pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei találhatók ebben a borcsaládban, a már említett Rajnai Rizling mellett később a Sauvignon Blanc-t és a Vörös Cuvée-t is megkóstolhatja majd a nagyközönség.

(forrás: salt.hu / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk