Vízen ringatózó vakkóstolás keretében mutatkozott be a METRO Év Bora 2023 válogatás

A nemzetközi és a magyar bortriót március 22-én mutatták be a hazai szaksajtó képviselőinek: a stílszerűen egy dunai kikötőben tartott interaktív borbemutatón összesen hat tételt ismertek meg a résztvevők. A magyar Kikötő kollekció március közepén került a nagykereskedelem áruházainak polcaira – és csak oda, hiszen ezeket a borokat kizárólag a METRO forgalmazza.

A METRO Év Bora címet az áruházlánc minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatásnak ítéli oda; a nemzetközi válogatás mellett a magyar áruházlánc idén is kiemelt egy kitűnő hazai bortriót. A borszakértők által kiválasztott borokat kizárólag a hazai nagykereskedelmilánc tagjainál lehet kapni. A borválogatásokat kifejezetten ajánlják azoknak a vendéglátósoknak, akik kockázatmentes, mégis remek ár-érték arányú borokat szeretnének beemelni a borlapjukba.

 

METRO Év Magyar Bora 2023

Az előkelő címet idén elnyerő Garamvári Szőlőbirtok bajnok borait Gáspár Miklós, a borászat kereskedelmi igazgatója mutatta be. A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok a Dél-Balatoni borrégió egyik pregnáns képviselője. A több, mint három évtizedes múltra visszatekintő, Garamvári Vencel alapította borászat borai és pezsgői kiváló eredményekkel szerepelnek magyar és nemzetközi versenyen, 2006-ban pedig elnyerték az Év Pincészete és az Év Bortermelője címet is. 2019 óta a család három generációja dolgozik nap mint nap azon, hogy boraik a birtokon termő szőlőfajták legizgalmasabb oldalát mutassák be. A METRO Év Magyar Borait, a Kikötő fantázianevű borválogatást a balatoni vitorlásélet ihlette.

 

A balatoni vitorlásélet világa

A Kikötő-borok a nyár és a vízi sportok szabadságát öntik ízekbe a Dél-Balatoni dombokon termő szőlőfajták kifinomult házasításával. “A kikötő a hajós élet központja és szimbóluma, az a hely, ahol emberek és történetek találkoznak, ahol együtt élvezhetjük az élet szépségeit. A fehér borunk a balatoni élet könnyedségét, a rozé a nyár frissességét, a vörös pedig a nyáresti beszélgetések mélységét hivatott felidézni", mondta a vakkóstolás alkalmával Gáspár Miklós a névadás hátteréről.

A borválogatás zászlóshajója a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és kadarka szőlőfajták házasságának gyümölcse, a Kikötő Vörös cuvée (2021), mély rubintvörös színnel, málna, erdei gyümölcs és szilva jegyeket hordozó illattal. Ízében fűszeres-ásványos jelleg, selymes tanninok, utóízben diszkréten megjelenő hordós aromák és kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi. A Kikötő-sorozat Fehér cuvée-je (2022) a chardonnay, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres és Irsai Olivér fajták zamatait egyesíti. Hízelgően édes illata ellenére meglepően száraz az ízérzet, citrusos-trópusi gyümölcsös jegyekkel és ropogós savakkal. A Kikötő Rosé cuvée (2022) egyéniségét syrah, pinot noir és merlot fajták adják: mély rózsaszínű, lazacos árnyalatú ital, epres-ribizlis aromával. A piros gyümölcsös ízélménynek játékos pikantériát ad a syrah fűszeressége és a merlot málnás jellege.

METRO Év Nemzetközi Bora 2023

A Bodega Carlos Serres borászatból származó borválogatás a METRO Év Nemzetközi Bora címet viseli idén, Gerendai Károly, a cég  bor-pezsgő kategóriaszakértője mutatta be a rendezvényen. A spanyol borászat a Rioja történelmi borvidéken termeli zamatos borait. A borászatot az Oja-völgyi Haroban alapította a névadó Carlos Serres 1896-ban, és az eltelt csaknem másfél évszázad alatt nagyban hozzájárult a La Rioja borrégió sikeréhez. A helyi hagyományokra építő Cepa Divisa borcsalád tagjai jelentik a borászat ékköveit: az egyedi éghajlati viszonyok és az újratelepített történelmi tőkék igazi bor-egyéniségeket érlelnek.

"A borválogatás nem fog csalódást okozni a spanyol borok barátainak, és nem mellesleg egy remek ár-érték arányú borról van szó, spanyol csúcsborhoz ennél cask drágábban juthatnánk", mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy már másodjára kapta meg spanyol bor ezt az előkel címet. 

A mediterrán nyár zamata

A METRO Év Bora 2023 nemzetközi borválogatásának vörösbora a Cepa Divisa Vendimia Seleccionada D.O.Ca. Rioja (2021). A tempranillo szőlőből készült, lendületes világoslila nedű a négy hónapos amerikai és francia tölgyfahordós érlelésből fakadó füstös és vaníliás illatjegyekkel, édesgyökér és bogyós gyümölcs aromákkal kecsegtet. A Cepa Divisa Viura D.O.Ca. Rioja (2022) fehérbor Viura szőlőből készült. Halványsárga színű, egyediségét a két hónapon át tartó finomseprűs érlelés adja, mely intenzív és komplex illatjegyekkel ruházta fel – a végeredmény egy elegáns, citrus és zöldalma aromákkal rendelkező fehérbor. Tempranillo szőlőből készült a borválogatás rozébora is, a Cepa Divisa Rosé D.O.Ca. Rioja (2022). Komplex és játékos ízélményt ad ez a lágy rózsaszín mediterrán rozé: illatában málna és ibolya aromák, fűszerek, cukorka és balzsamecetes jegyek fedezhetőek fel, a korty pedig ropogós gyümölcsös ízével kényezteti az ízlelőbimbókat.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.