hirdetés

Augusztusban nőtt a vendégforgalom a szálláshelyeken

Augusztusban nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, az eltöltött 4,634 millió vendégéjszaka 1,6 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit - közölte a Központi Statisztika Hivatal (KSH) pénteken.

hirdetés

2019. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken). A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 1,8%-kal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma 0,1%-kal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 8,7%-kal emelkedett.

2019. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest:

külföldi vendégek száma 3,0, a vendégéjszakáké 2,3%-kal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 754 ezer vendég közel 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a szállástípusok és a régiók többségében emelkedett. A vendégéjszakák felét Budapesten, 19%-át a Balatonnál töltötték a külföldi vendégek.

belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakáké 1,0%-kal volt több. A vendégszám 915 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 2,5 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben is nőtt. Az előző hónaphoz hasonlóan, a belföldi vendégek körében a Balaton volt a legnépszerűbb régió, ahol háromszor annyi éjszakát töltöttek el, mint a második legkedveltebb területen, Észak-Magyarországon.

szállodák szobakihasználtsága 76,5% volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 8,7%-kal (69 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,7%-kal (45 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok összességében 5,5 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, amely 65%-os növekedést jelent.

2019. augusztus 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

115-tel kevesebb, 3419 kereskedelmi szálláshely 99 ezer szobával és 355 ezer férőhellyel működött.

2019. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,1%-kal csökkent, és összesen 22,1 millió volt. A külföldi és a belföldi vendégek egyaránt 0,1%-kal kevesebb (10,7 millió, illetve 11,4 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

szállodák szobakihasználtsága nem változott, 61,8% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,1%-kal több, 368 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk