Balatoni főszezon értékelés az MSZÉSZ-vezérrel

Az idei nyári szezonban a hazai média, a szakmai portálok és minden más, lehetséges helyen másról sem hallhattunk, csak arról, milyen idén a nyári szezon, mennyire megy a balatoni vendéglátósoknak, hol van a szükséges munkaerő, Siófokon jó a helyzet, és sikeres Füred is, javul mindenütt a közbiztonság, mennyire töltik meg a házakat hétvégén és hétköznap, és van-e különbség a hotelek között szolgáltatásban a csillagok terén? Könnyid Lászlóval, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökével a most búcsúzó nyarat értékeljük. Miközben az is kiderül, marad-e posztján a tavasszal nagy többséggel megválasztott, az eddigi legfiatalabb MSZÉSZ-vezér?

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

- Végre nincs nagy sírás-rívás az idei nyár kapcsán: hiszen az időjárás maga volt az álom, a vendégéjszakák mindenütt emelkedőben, a vendég- és turistaforgalom is szárnyalt az elmondottak alapján mind a tó északi és déli partján.

- Tavasszal egyik első nyilatkozatomban azt mondtam, ha jó idő lesz a Balatonnál, akkor idén a szállodáknál árbevételben közel 10 százalékos erősödést várok, vendégéjszakai oldalon már óvatosabban fogalmaztam, 5-8 százalékot prognosztizáltam. A forgalom persze sok mindentől függ. A helyi önkormányzatok adózási szigora – a magánszálláshelyek esetében - például fontos tényező. Az is számít, mit veszünk alapul: ha az összes szálláshelyet nézzük, abban a tekintetben valóban lehet dinamikusan emelkedő a növekedés, de nem biztos, hogy ez a valós helyzetet tükrözi. Ugyanis mindig, amikor szárnyaló statisztikáról beszélünk – ezt a KSH adataiból majd biztos látjuk -, abban szerepel a fehérítés is. A kisebb magánszálláshelyek között akadtak olyanok, akik nem vezették megfelelően a vendégkönyvet, itt látunk egy javulást, egyre többen tisztességgel befizetik a helyi adót, így megjelennek a statisztikákban is. Mindezek fényében 8-10 százalék növekedésre számítok, de a két csúcshónapban átléphetjük a bűvös 15 százalékos határt.Viszont nem szabad elfelejteni, hogy magas volt a bázis is, hiszen a Balatonnál a kereskedelmi szálláshelyek már sok helyen tavaly is 90 százalék körül mentek, azaz nincs nagyon hová bővülni, vagyis ennek a plusz vendégéjszaka számnak máshonnan kellene jönnie. Szerencsére a balatoni vendéglátóhelyek sem adják alább: úgy 10 százalékos növekedést regisztrálnak esetükben a forgalomban – persze csak akkor, ha van hozzá megfelelő személyzetük...

Az interjú teljes terjedelmében a Turizmus Trend /Vendég&Hotel szeptemberi lapszámában olvasható.

Forrás: Vendég & Hotel


Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.