hirdetés

Balatoni főszezon értékelés az MSZÉSZ-vezérrel

Az idei nyári szezonban a hazai média, a szakmai portálok és minden más, lehetséges helyen másról sem hallhattunk, csak arról, milyen idén a nyári szezon, mennyire megy a balatoni vendéglátósoknak, hol van a szükséges munkaerő, Siófokon jó a helyzet, és sikeres Füred is, javul mindenütt a közbiztonság, mennyire töltik meg a házakat hétvégén és hétköznap, és van-e különbség a hotelek között szolgáltatásban a csillagok terén?

Könnyid Lászlóval, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökével a most búcsúzó nyarat értékeljük. Miközben az is kiderül, marad-e posztján a tavasszal nagy többséggel megválasztott, az eddigi legfiatalabb MSZÉSZ-vezér?

hirdetés

- Végre nincs nagy sírás-rívás az idei nyár kapcsán: hiszen az időjárás maga volt az álom, a vendégéjszakák mindenütt emelkedőben, a vendég- és turistaforgalom is szárnyalt az elmondottak alapján mind a tó északi és déli partján.

- Tavasszal egyik első nyilatkozatomban azt mondtam, ha jó idő lesz a Balatonnál, akkor idén a szállodáknál árbevételben közel 10 százalékos erősödést várok, vendégéjszakai oldalon már óvatosabban fogalmaztam, 5-8 százalékot prognosztizáltam. A forgalom persze sok mindentől függ. A helyi önkormányzatok adózási szigora – a magánszálláshelyek esetében - például fontos tényező. Az is számít, mit veszünk alapul: ha az összes szálláshelyet nézzük, abban a tekintetben valóban lehet dinamikusan emelkedő a növekedés, de nem biztos, hogy ez a valós helyzetet tükrözi. Ugyanis mindig, amikor szárnyaló statisztikáról beszélünk – ezt a KSH adataiból majd biztos látjuk -, abban szerepel a fehérítés is. A kisebb magánszálláshelyek között akadtak olyanok, akik nem vezették megfelelően a vendégkönyvet, itt látunk egy javulást, egyre többen tisztességgel befizetik a helyi adót, így megjelennek a statisztikákban is. Mindezek fényében 8-10 százalék növekedésre számítok, de a két csúcshónapban átléphetjük a bűvös 15 százalékos határt.Viszont nem szabad elfelejteni, hogy magas volt a bázis is, hiszen a Balatonnál a kereskedelmi szálláshelyek már sok helyen tavaly is 90 százalék körül mentek, azaz nincs nagyon hová bővülni, vagyis ennek a plusz vendégéjszaka számnak máshonnan kellene jönnie. Szerencsére a balatoni vendéglátóhelyek sem adják alább: úgy 10 százalékos növekedést regisztrálnak esetükben a forgalomban – persze csak akkor, ha van hozzá megfelelő személyzetük...

Az interjú teljes terjedelmében a Turizmus Trend /Vendég&Hotel szeptemberi lapszámában olvasható.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk