hirdetés

Erőteljesen növekedik az Orbis Group

2019 első félévének teljesítménye szerint a teljes kelet-európai régió eredményei erősek maradtak, +5%-os RevPAR növekedéssel. A bővülés fő motorja az átlagos napi ár (ADR) volt, mely 4,4%-kal emelkedett. A 2019-es első félévi konszolidált bevétel 4,8%-kal, 155,3 millió euróra nőtt. Az EBITDA 51 millió euróra növekedett, ami 19,3%-os növekedést jelent.

hirdetés

Az Orbis továbbra is gyors ütemben bővíti hálózatát. 2019 első félévében a vállalat 3 új szállodát nyitott: Bachleda Luxury Hotel Krakow MGallery by Sofitel (64 szoba) Lengyelországban, Mercure Sibiu Airport Romániában (85 szoba), mindkettő franchise megállapodásban, illetve egy menedzsment-szerződéssel az ibis Tallinn (190 szoba) megnyitásával immár Észtországban is megjelent. Ugyanezen időszakban az Orbis 12 új franchise-alapú megállapodást írt alá, ami összesen 1600 új szobát jelent 2020-2022 során nyíló szállodákban. Az új szerződések megerősítik a jövőbeni stabil növekedési terveket (49 szálloda, több mint 6800 szobával). 2019 első felében megkezdődött egy új saját fejlesztés is, az ibis Styles Szczecin (161 szoba). Az időszakban a vállalat modernizálta a Mercure Budapest Buda, illetve a Korona szállodát, befejezte a Sofitel Warsaw Victoria és az ibis & Novotel Poznan Center felújítását is. A teljes Capex költség 19 millió eurót tett ki.

2019 meghatározó év lesz az Orbis számára. Átfogó analízis után a vállalat úgy döntött, hogy üzletét két különböző ágra – menedzsment-, illetve tulajdon-alapú szállodákra – választja szét. A különválást egyrészt rendkívül gyorsan növekvő, a hálózatunk csaknem felét kitevő menedzsment-alapú portfóliónk, illetve és az Orbis és Accor üzleti modelljeiben meglévő különbségek motiválták.

Az üzleti modellek szétválasztásával az Orbis számára lehetővé válik a menedzsment-alapú üzletág értékelése és átadása az Accor számára. Így a figyelmünket a központi üzletágra – a vállalatunk DNS-ében lévő tulajdon-alapú portfólióra – irányíthatjuk. Amint az átvétel lezárul, az Orbis a 73 kizárólagos tulajdonban lévő szállodájával növekedési pályára állhat. Az Accor eladja az Orbisban lévő teljes tulajdonát, úgy gondoljuk, hogy az új tulajdonosok is tudnak majd osztozni az új stratégiában. Bár a működésünket átalakítjuk, a három prioritásunk változatlan marad: teljesítmény, portfólió és emberek” – nyilatkozta Gilles Clavie, az Orbis elnök-vezérigazgatója.

Pénzügyi és működési eredmények:

Orbis Hotel Group

2019

első félév

2018

első félév

Változás

 
 

Működési eredmények

 

 

 

 

Foglaltság %

71,3%

70,9%

0,4 p.p.

 

Átlagos szobaár ÁFA nélkül euróban

62,0

59,4

4,4%

 

Egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel euróban

44,2

42,1

5,0%

 

Pénzügyi eredmények (millió euró)

 

 

 

 

Árbevétel

155,3

148,2

4,8%

 

EBITDAR

53,5

51,6

3,6%

 

EBITDA működési

51,0

42,7

19,3%

 

Bevétel adózás előtt

33,5

54,5

-38,4%

 

 

 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk