hirdetés

Fenntartható fejlődés Accor módra, indul a PLANET 21

A budapesti Novotel Budapest Danube szállodában mutatták be a sajtó képviselőinek az Accor szállodacsoport globális fenntartható szállodaüzemeltetési programját. A „PLANET 21” névre keresztelt project 21 ambiciózus vállalást tartalmaz a fenntartható szállodaüzemeltetés területén, melyeket a csoport 2015-ig teljesít. Magába foglalja a vendégek és dolgozók informálását és a hotelek fenntartható megújításába való bevonásukat.

hirdetés

Amint azt Antoine Guego, az Accor Magyarország/Szlovákia vezérigazgatója elmondta, a szállodacsoport nem az utóbbi időszakban lett a fenntartható fejlődés elkötelezett képviselője. Olyan mérföldkövek szegélyezik útját, mint a környezetvédelmi részleg megalapítása 20 évvel ezelőtt, a Szállodák Környezetvédelmi Chartájának 1998-as életre hívása és a helyi közösségeket támogató, víz-és energiafelhasználást optimalizáló, a hotelek ökológiai lábnyomát csökkentő számos egyéb megoldás.


Az Accor csoport több kutatás elkészítésével alapozta meg a fenntartható fejlődés stratégiáját. Mivel az ezzel kapcsolatos kérdéseket nem lehet tisztán intuitív módon kezelni, 2011-ben kiadták tanulmányukat arról az ökológiai lábnyomról, melyben meghatározzák a szükséges lépéseket is. Ezt követte a vendégek körében végzett felmérés, melynek eredményeképpen megtudhatták, hogy üzleti- és szabadidős ügyfeleik 70 százaléka integrálja beszállítói politikájába a fenntartható fejlődésre vonatkozó kritériumokat, és vendégeik fele számára ez szempont a hotelválasztáskor.
A PLANET 21 stratégia egyik fő eleme a tájékoztatás és a vendégek részvételre buzdítása. A szobafoglalástól az ott tartózkodáson át az éttermi szolgáltatásokig ügyfeleink az üzenetek széles skálájával találkozhatnak. Az apró gesztusoknak köszönhetően a vendégek részéről is megvalósul az aktív cselekvésben való részvétel. Az üzenetek hangneme barátságos és elgondolkodtató lesz és anélkül buzdít majd részvételre, hogy bűntudatot keltene.

A program hitelességét az garantálja, hogy PLANET 21 üzeneteket csak azok a hotelek közvetíthetnek, amelyek valóban megfelelnek a fenntartható fejlődés elvárásainak. Ez egy 65 pontból álló lista teljesítésével vagy elismert külső tanúsítvány megszerzésével lehetséges.

A program célja közül az Accor a hotelek körüli ökoszisztémák megőrzését helyezte középpontba. Az újraerdősítés úttörőjeként az Accor több mint 2 millió fa ültetését finanszírozta a mosodai költségek csökkentéséből származó megtakarításokból. Tehette ezt a szállodák igazgatóinak és a vendégek felelős magatartásának köszönhetően.
A PLANET 21 megtestesíti azt a vágyunkat, hogy etikus hosszú távú gondolkodásra sarkalljunk mindenkit. Alázattal közelítjük meg a kezdeményezést, mivel tisztában vagyunk azzal, hogy milyen összetett témával állunk szemben. De elszántak is vagyunk és hiszünk benne, hogy képességeink segítségével az egész szállodaipart – fenntartható módon –újragondolhatjuk – mondta Denis Hennequin, az Accor Elnök-Vezérigazgatója.
Az április 21-én útjára indult programhoz egyelőre a szállodalán 33 egysége, köztük a Novotel Budapest Danube csatlakozott. Ugyanakkor a cégcsoport több hazai szállodája tett már lépéseket a PLANET 21 szellemiségében. Ennek erdményeképpen 3 év alatt 4,1 millió kWh-val mérsékelte elektromos energia, 564 ezer köbméterrel gáz, és vendégenkét 39 literrel vízfelhasználást – mondta el Kormány Balázs, az Accor üzemeltetési igazgatója.
Az elkövetkezendő hónapokban a szállodalánc valamennyi magyarországi egysége csatlakozik a PLANET21 programhoz, és a környezeti terhelés csökkeentése mellett a fenntartható fejlődés projekt eredményeként keletkezett költségmegtakarítás felhasználásával a 1700 fa ültetésével járul hozzá a csoport bolygónk ökológiai egyensúlyának stabilabbá tételéhez.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk