hirdetés

Hűtőtáskáról ismerni meg a magyart az Adrián

Átlagosan 180 000 forintot kóstál egy horvátországi nyaralás, jellemzően 6 éjszakára foglalnak a magyarok a Szallas.hu adatai alapján. A közvélekedés szerint egy balatoni és egy horvátországi nyaralás nagyjából ugyanannyiba kerül, mégis a többség inkább a horvát riviérát választaná vakációzás céljából. Crikvenica, Vir és Zadar készülhet a legtöbb magyar vendégre, a legnagyobb forgalomra júliusban számíthatnak a szállásadók.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A Szallas.hu horvátországi statisztikái alapján átlagosan 180 000 forintot költ a magyar vendég szállására nyaralása alkalmával, foglalása jellemzően 6 éjszakára és 4 főre szól. A szállástípusok közül az apartmanok (65%) a legkelendőbbek, a 3 csillagos hotel kategória (25%) és a panzió, vendégház (24%) is kedveltek honfitársaink körében.

„A legtöbb magyarral júliusban lehet kint összetalálkozni, a legforgalmasabb nap július 22-e lesz” – ismertette a Szallas.hu foglalási statisztikáit Keresztes Nóra, marketing menedzser. Crikvenica, Vir és Zadar a legnépszerűbb horvát úti célok a magyarok körében, de Medulin és Bibinje is a toplista élén szerepelnek. „Ötből négy magyarnak számít a tengerpart közelsége az úti cél kiválasztásakor, de az ár, valamint az ismerősök és a család ajánlása is erősen befolyásolják a döntéshozatalt” – tette hozzá Keresztes Nóra.

A legtöbben saját autóval utaznak Horvátországba, csak ötből egy vendég tervez busszal menni, még ennél is kevesebben vonatoznak vagy telekocsiznak.

Teli hűtőtáska a strandfelszerelés zászlóshajója

A legnépszerűbb programok a strandolás, napozás, a városnézés és a nevezetességek megtekintése, valamint a hajókirándulás és vitorlázás. „A magyar vendégek zöme kimondottan pihenni, feltöltődni érkezik a horvát riviérára, a teljes kikapcsolódás érdekében a tengerparti, pihenős nyaralást keresik” – ismertette a részleteket a marketing menedzser. Az étkezésről a legtöbben félpanziós ellátást kínáló szálláshely választásával gondoskodnak, de sokan felkeresnek helyi éttermeket is, vagy döntenek a kinti élelmiszerüzletek kínálata mellett. A horvát Adriánál vakációzó magyarok kétharmada hűtőtáskával hódítja meg a tengerpartot. A leggyakrabban ásványvízzel, üdítővel és alkohollal tömjük meg a jégládát. Sokan a nassolásra is inkább előre készülnek: visznek magukkal gyümölcsöket, rágcsálnivalókat a strandra.

A Balatonon vagy Horvátországban nyaral a magyar?

A közvélekedés szerint a balatoni és a horvát nyaralás körülbelül egy árban van. A Szallas.hu foglalási adatai alapján a gyakorlatban ugyan még mindig népszerűbb választás a balatoni nyaralás, de a válaszadók több mint kétharmada inkább a horvát riviérára menne, ha tehetné. A horvát szállásadók szerint a magyar vendégekkel egyébként nincsen probléma, többségük szabálykövetőnek és békésnek tart minket. „Rendőrt még egy magyar vendégre sem kellett hívni a szállásadó partnereink beszámolói alapján, és fellélegezhetünk, honfitársaink nem próbálnak meg fizetés nélkül távozni” – mondta Keresztes Nóra. Ugyanakkor elterjedt rólunk, hogy szűkmarkúan bánunk a borravalóval, általában nem is jattolunk.

Top 10 horvát úti cél a magyarok körében 2019 nyarán (a Szallas.hu saját adatbázisa szerint):

1. Crikvenica

2. Vir

3. Zadar

4. Medulin

5. Bibinje

6. Starigrad

7. Pula

8. Rab

9. Malinska

10. Rovinj

 

Legkeresettebb szállástípusok a horvát riviérán a magyarok körében (vendégfelmérés eredményei):

1. Apartman (64%)

2. Háromcsillagos szálloda (25%)

3. Panzió, vendégház (24%)

4. Négycsillagos szálloda (20%)

5. Kemping (8%)

6. Faház (6%)

7. Kétcsillagos szálloda (5%)

8. Ötcsillagos szálloda (3%)

9. Villa (2%)

10. Hostel (1%)

 

Úti cél választásának indikátorai a magyarok körében (vendégfelmérés eredményei):

1. Tengerpart közelsége (74%)

2. Ár (53%)

3. Ajánlás: ismerősök, barátok, családtagok tapasztalata, beszámolója (36%)

4. Megközelíthetőség, közlekedés (27%)

5. Távolság (22%)

6. Személyes jó tapasztalat (15%)

7. Környék programlehetőségei (14%)

8. Vendégértékelések, visszajelzések (13%)

9. Családbarát opciók (12%)

10. Valami újdonság felfedezése (6%) K

A kutatás hátteréről:

A sajtóközleményben szereplő adatok a Szallas.hu saját foglalási rendszeréből és két online felmérésből származnak, melyek közül az egyiket a horvátországi szállást kínáló partnerek, míg a másikat a horvát utazást tervezők körében végezték el. A kutatás 2019. 04. 01. és 2019. 04. 05. között zajlott, azzal a céllal, hogy felmérje a magyarok horvátországi nyaralási szokásait. A nyilvános kutatásban 1566-an vettek részt, akik terveznek idén a horvát riviérára menni vagy korábban voltak már ott. Az eredmények nem reprezentatívak Magyarország lakosságára nézve, de alkalmasak a trendek és attitűdök bemutatására.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai