Szüret Etyeken, a Continental Hotellel

Aki jártas a fővárosi hotelek körében, tudja, a Continental Hotel Budapest a Dohány utca lakója. Csakhogy mivel ott sosem voltak szőlőültetvények, a Pesthez közeli Etyek dombos lankáin viszont igen - így odatartunk szeptember utolsó szombatján szüretre, a hotel meghívásának eleget téve.

Bár már nem először van szerencsém Kálna István uram szőlősében szedni a termést a Continental Hotel Budapest jóvoltából (a Covid zord két évét kihagyva), de most is azon gondolkodom, miközben a buszból leszállva  a szőlőültetvény felé tartunk, mint már egy korábbi alkalommal: vendéglátónk türelme a végtelennel lehet egyenlő.

Totál amatőrök a szőlőben

Ugyanis ennyi amatőr szüretelőt rászabadítani egy tökéletesen karbantartott, profi módon kezelt ültetvényre - elég merész vállalkozás. A szőlősorok tulajdonosa, a Kálna Pincze alapítója viszont angyali türelemmel magyarázza el századszor is, melyik a tőke, hol van a kacs, emitt meg a láda, ahová majd kerülhetnek a leszedett fürtök.

 

Három sorra "szabadít rá" minket etyeki vendéglátónk, igaz, hozzátenném, ha enyém lenne ez az eszményi adottságokkal megáldott szőlős, ezt a tatárrohamot én nem vállalnám be. Ugyanis a pesti szálloda üzleti partnerei és a velük érkező gyerekek, kutyák vidáman, ámde teljesen hozzá nem értő módon cikáznak fel-alá a tőkék között (magamat is beleértve), és ilyen párbeszédek foszlányai érkeznek a szőlő lenyesése, a levelek cincálása közepette: "Most hallottam, hogy ez szürkebarát, de az nem egy szürke színű szőlő?", meg: "Igazi vin.vin helyzet: mi apával a fenti fürtöket nyessük, te meg, kicsim, ott lent az alsókat", meg: "Az anyját, milyen éles ez az olló, rohanok előre a vízhez, mert elnyisszantottam az ujjamat".

Szerencsére nem tudunk túl nagy kárt okozni a szőlősben, mert a javát mert előttünk leszedték sokkal hozzáértőbbek, így amikor végzünk az inkább közös szórakozásnak nevezhető munkával, elindulunk lefelé a hegyről, hogy odaérjünk, amihez mindnyájan igazán értünk: eszünk-iszunk, élő muzsikára mulatunk a Kálna Pincze árnyas kertjének hűvősében.

Igazgatói köszöntő finom falatok, dolgos munka kíséretében

Mielőtt hozzálátnánk a terített asztalok felszámolásához, Géher Zoltán, a négy csillag superior minősítésű Continental Hotel Budapest igazgatója, a Zeina Hotels Brand Managere köszönti a vendégeket, aki többek közt elmondja, házaik idén nyáron jól teljesítettek - a Dohány utcai egységen kívül a lánchoz tartozik még a Prestige Hotel Budapest, valamint a Boutique Hotel Budapest -, a Continental-ban pedig az ősztől sem félnek, hiszen már most látják az októberi foglaltságot, és eddig 90 százaléknál tartanak.

Bemutatta a szálloda régi és új munkatársait is, többek közt Barka Áron executive chef-et, aki a nyitás óta van velük, és aki most a Kálna Pincze kertjében a fogadásért is felel. Majd azzal zárta köszöntőjét a szállodai körökben ismert és elismert szakember, hogy mindenkinek jó étvágyat kívánva arra kérte az egybegyűlteket, aki tud állást kereső felszolgálót, karbantartót, szobalányt vagy recepcióst - nyugodtan küldheti hozzájuk, mert e pozíciók esetében mindig van munkaerőfelvétel.

A finom ételek, a Kálna Pincze mélyéről előkerült némi pezsgő is - hiszen ez a Kálna borászat egyik féltett és többszörösen díjazott kincse -, majd "Legurult a szőlő a hegyről!", felkiáltással rohannak körbe menyecskék - mint kiderül, ilyenkor tapos a hordókban a falu apraja, nagyja. Szerencsére itt nem kell, csak nagy lendülettel dobálni befelé a frissen szüretelt fürtöket a hordó mélyére, hogy elkészülhessen a friss, zamatos must, az idei pezsgő alapanyaga, és ahol a finom édes nedüvel megtöltött üvegeket mindenki maga címkézheti fel.

Még egy utolsó séta a Kálna Pincze karakteres borait és rangos díjakat elnyert, különleges pezsgőit bemutató pezsgőmúzeumban, ahol maga a házigazda mutatja be a kiállítási darabokat, és ahol durran ismét a pezsgősdugó, különleges tételek kóstolásra is sor kerül.

A buszon hazafelé elcsendesik a vendégsereg, kicsit mindenkit hatalmába kerít a jó borok, a szép pezsgők, és a finom falatok utáni jó érzés, nyugalom. 

Jövőre veletek ugyanitt, köszönjük Continental Hotel Budapest az idei meghívást.

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?