hirdetés
hirdetés

1 milliárd eurós költségcsökkentés az Alitaliánál

Az Alitalia igazgatósága elfogadta a légitársaság új üzleti tervét, amelyben 1 milliárd eurós költségcsökkentést vállalnak 2019-ig, hogy ugyanazon év végére nyereséget termeljen a társaság.

hirdetés

Az olasz légicég honlapján közzétett jelentés szerint a radikális és szükséges lépéseket tartalmazó tervet hamarosan a kormány elé terjesztik, majd a szakszervezetekkel is tárgyalnak, mivel az elképzelések között szerepel egy új kollektív szerződés kötése is.

Az Alitalia 2019 végéig 30 százalékkal szeretné növelni az árbevételt a mostani 2,9 milliárd euróról, 3,7 milliárd euróra.

Független szakértők szerint a célkitűzések reálisak és elérhetők - olvasható a közleményben.

Cramer Ball, az Alitalia vezérigazgatója a közlés szerint azt mondta, hogy az igazgatóság jóváhagyásával felgyorsíthatják az átalakítást, amelyet a márka és az arculat módosításával kezdtek el. Szükségesnek nevezte emellett, hogy a folyamatosan kiéleződő versenyhelyzet miatt radikális változásokat hajtsanak végre, mert csak így tudják nyereségessé tenni az olasz nemzeti légitársaságot.

A bevételnövelő tervek között egyebek mellett szerepel a keskenytörzsű flotta 20 géppel való csökkentése, a fedélzeti szolgáltatások fizetőssé tétele, és diszkontosítják az árképzést is: fizetős lesz a feladott poggyász, a székválasztás és az elsőbbségi beszállítás is. A szélestörzsű flotta gépeire új fedélzeti szórakoztató központot terveznek és minden repülőt wi-fi-vel is felszerelnek.

A római központú Alitaliát 2014 júniusában mentette meg a biztos csődtől az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways azzal, hogy 49 százalékos részesedést vásárolt az akkor százmilliós veszteségeket produkáló légitársaságban. A feltőkésítés után új arculatot mutattak be és elkezdték a hosszú távú járathálózat átalakítását.

Az első tervek szerint 2017-re már nyereséget kellett volna termelnie az Alitaliának, de Luca Cordero di Montezemolo elnök tavaly nyáron még azt mondta, a légitársaság napi félmillió euró veszteséget termel.

Az olasz légitársaság diszkontosításáról azóta voltak sajtóértesülések, hogy megszakadtak a tárgyalások az Alitalia és az Air Malta között utóbbi felvásárlásáról.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai