hirdetés
hirdetés

A könyörtelen Budai Gyula...

feljelentést tett a Budapest Airport Zrt. privatizációjának ügyében - tájékoztatott csütörtökön a kormányzati portál.

hirdetés

2005-től 2010-ig tartó privatizációs eljárás keretében hozzávetőleg 85 millió euró, mai árfolyamon számítva 24 milliárd forint kár érte a magyar államot – jelentette be csütörtökön Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.

Ennek alapján a Kormánybiztosi Hivatal vizsgálatot indított és hivatali visszaélés ügyében büntető feljelentést tett. Budai Gyula a részletekről szólva elmondta: a Budapest Airport Zrt. (BA Zrt.) privatizációs szerződését a Hochtief Airport GmbH kötötte meg, a Pénzügyminisztérium részéről a lebonyolításban Draskovics Tibor, majd Veres János járt el.

Kifejtette: a privatizáció során az állam eladta a részvényeinek 75 mínusz 1 százalékát, valamint a vevő meghatározott fejlesztések megvalósítására vállalt felelősséget. A fejlesztések elvégzésének határideje 2011. volt, a Budapest Airport Zrt.-nek mintegy 260,6 milliárd eurót kellett volna beruházásra fordítania. Ez az összeg az állami vagyont gyarapította volna – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A BA Zrt. 2006. és 2007. között ugyanakkor - folytatta - összesen 46.525.597 euróval kevesebb összeget fordított az említett fejlesztésekre. Ezt az összeget a BA Zrt. köteles lett volna az MNV Zrt.-nek megfizetni, illetve az összeg a teljesítési bankgaranciából lehívható lett volna. A BA Zrt. kezdeményezte 2008. 2009. és 2010-ben is ezen kötelezettségvállalások átütemezését. Ebben az időszakban 39.036.04 euró volt lehívható, tehát ekkora összegű kár érte az átütemezések során az államot, úgy hogy közben semmilyen hátrányos jogkövetkezmény nem érte a BA Zrt.-t – fogalmazott.

Ugyanakkor a témában jártas forrásaink szerint a kormánybiztos elfelejti azt az apróságot, hogy időközben volt egy válság is, amikor is az utasforgalmi adatok nem indokolták a bővítést. Forrásunk szerint erre a privatizációs szerződés is kitér, olyan formában, hogy megfelelő forgalom híján a fejlesztések átütemezhetők.

Budai Gyula rámutatott: a Pénzügyminisztérium vagy az előkészítést végző vagyonkezelő hibás döntést hozott, amikor hozzájárult ahhoz, hogy a British Airports Authority-től átvegye a Hochtief Konzorcium a BA Zrt-t, mivel a konzorcium mind a működtetéshez, mind a fejlesztésekhez hitelt vett föl, aminek költségeit szintén elszámolhatta a fejlesztési kötelezettségvállalások teljesítése címén.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Javaslataim Buday Úrnak további feljelentésekre:
1. Kósa Lajos, Szíjjártó Péter amikor a magyar állam csődjével rémísztgették a közvéleményt, melynek révén százezrek és cégek szenvedtek el milliárdos
nagyságrendű veszteségeket az árfolyamzuhanások miatt!
2. Lázár János, amikor bejelentette idő előtt a végtörlesztési elképzeléseket, a tőzsdén minden részvény és árfolyam drasztikusan zuhant
3. A MOL részvények vásárlása miatt Orbán Viktort ,amivel a magánnyugdíjpénztáraktól elvont és deklaráltan államadósság és nyugdíjfinanszírozásra fordítandó
pénzből, vagy IMF hitelből 550 milliárd Ft-ért vásárolt részvényt, ami többek közt a 2. pontban tett bejelentés miatt is 150 miiliárd bukásnál tart!
4. Jelentse fel főnökét Orbán Viktort, mert a TV nyilvánossága előtt bejelentette, hogy amennyiben a nemzetközi tulajdonú bankok az EU-hoz fordulnak kártérítésért
és azt megitéli az EU Bíróság majd az állam fogja megfizetni, és nem a hitelfelvevők! Ez mivel a rendelkezés meghozatalakor tudtában volt a károkozásnak, megvalósítja
a szándékos károkozást és a hűtlen kezelés tényállását! Ugyanis az állam működését mi állampolgárok finanszírozzuk!!!

De vannak még ötleteim, hogy párttársai közül kiket jelenthetne még fel!
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk