hirdetés
hirdetés

Állami mentőövet kért a Hainan Airlines tulajdonosa

Likviditási gondjai miatt a Kínához tartozó Hajnan-tartomány kormányzatához fordult segítségért a Hainan Airlinest irányító HNA-csoport. Egyre közelebb az államosítás - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

A tartományi kormányzat vezetésével egy munkacsoport alakul, amelynek feladata a koronavírus okozta gazdasági lassulás miatt a HNA-csoportnál kialakult, egyre súlyosbodó likviditási kockázatok kezelése – a Reuters értesülései szerint. A HNA Group szombaton hivatalosan is elismerte, hogy a pénzügyi problémákkal nem képes önállóan megbirkózni.

A HNA a Hainan Airlines mellett számos kínai légitársaságban birtokol részesedést, a járványtól függetlenül is pénzügyi gondokkal küzdő cégcsoportot hatalmas nyomás alá helyezte a koronavírus miatt kialakult óriási visszaesés a kínai légiközlekedésben, a belföldi és nemzetközi járatok tömeges törlése. A visszaesett kereslet mellett az is nyomást helyez a cég pénzügyeire, hogy a törölt járatok miatt több millió utas számára kell visszatéríteni a jegyek árát. A Hainan Airlines annak érdekében, hogy csökkentse a készpénz-kiáramlást, egyéb takarékossági intézkedések mellett például a külföldi pilótákat fizetés nélküli szabadságra küldte.

Korábban arról érkeztek hírek, hogy a kínai kormány átveszi a HNA-csoportot és a légitársasági részesedések más, kínai állami légitársaságokhoz, például az Air Chinához, vagy a China Eastern Airlineshoz kerülnek. A Reuters forrásai szerint a két állami légitársaság már készül a HNA légitársasági érdekeltségeinek átvételéről szóló tárgyalásokra.

A HNA 11 légitársaságban, köztük a Lucky Airben és a Budapestre is közlekedő Hainan Airlines-ban is többségi tulajdonos, de a Hongkong Airlines-ban, az Azulban, a TAP Air Portugalban és a Virgin Australiában is van kisebb-nagyobb tulajdonrésze. A csoport az elmúlt években rendkívül agresszívan terjeszkedett, 50 milliárd dollárt költött akvizíciókra, részesedést szereztek a Deutsche Bankban és a Hilton Worldwide-ban is. Ezzel azonban akkora adósságot halmozott fel a HNA, hogy később több vagyonelemet eladott, és a légitársaságokra, valamint a turizmusra fókuszált, de a bonyolult pénzügyi szerkezet, a hitelek, és egyéb kapcsolódó üzletek miatt nagyon nehézkes az értékesítés.

Mi a helyzet a Hainan budapesti járatával?

A Hainan Airlines Csungking és Budapest közti járataira a foglalási rendszerek adatai szerint május végéig nem lehet repülőjegyet vásárolni, holott a légitársaság a korábbi bejelentés szerint csak február 7. és március 27. között függesztette volna fel a járatokat. Jelenleg május 29-től ugyan elérhető a heti kétszer közlekedő járat (hétfő és péntek) a foglalási rendszerekben, azonban a légitársaság rendkívül magas árakon (úgynevezett full fare tarifával) kínálja a jegyeket. A Hainan Airlines februárban több más hosszútávú útvonalán is megemelte az árakat, ez a lépés – a korábbi, hasonló tapasztalatok alapján – a járatok törlését, megszüntetését vetítheti előre.

(forrás: AIRportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk