hirdetés
hirdetés

Átadták a Fertő-Balaton kerékpáros túraútvonalat

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Fertőd - Celldömölk - Hévíz - Keszthely kerékpáros túravonal avatásán beszédet mondott, majd el is indult a mintegy130 kilométeres távon - írta meg a kisalföld.hu.

hirdetés

A Fertő tó, valamint a Balaton körüli kerékpárutak összekötésének ötletgazdája Kubinszky András soproni építész, a Fáber-egyesület elnöke. "Munkám miatt rengeteget autózom, s gyakran letérek a főútról a gyér forgalmú mellékutakra. Ilyenkor számos kerékpárútvonal-ötlet jut az eszembe, hiszen a szabályozás szerint akkor lehet kerékpárutat kijelölni, ha az adott úton naponta kevesebb mint kétezer jármű halad át. Így vetődött fel a gondolat ennek a túraútvonalnak a létrehozására is. A projekt mellé állt Simon Zoltán, a Vas Megyei Kerékpárszövetség elnöke, valamint Tar László, a Nyugat-Balaton Tourinform iroda ügyvezetője. Az elgondolás elnyerte a kormányzat támogatását is, hiszen így lehetővé válik a Fertő-partról a hazai és külföldi vendégkör becsatlakoztatása a Balaton körüli kerékpárúthoz. A szükséges – oda-vissza – kitáblázás 42 millió forintját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium biztosította"- mondta. Hozzátette, hogy a túraútvonal további előnye, hogy a fertőszentmiklósi, celldömölki és keszthelyi vasútállomáson számos olyan személyvonat közlekedik, amelyek kerékpárokat is szállítanak.

Fotó: Krizsán Csaba, MTI

A „Kastélytól kastélyig" elnevezésű, Keszthelyig kitáblázott útvonalat Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos avatta fel. Mint mondta, ez a kezdeményezés példaértékű, hiszen a minisztérium és a Magyar Közút civil kezdeményezést támogatott. "Gazdaságos módon, Ausztriához és Németországhoz hasonlóan, alacsony forgalmú utakat tábláztunk ki, több mint 130 kilométer hosszan. Viszonyításképpen: ha vadonatúj kerékpárutat építettünk volna, minden egyes kilométer költsége – a közbeszerzések alapján – a százmillió forintot is elérné. Idén még 650 kilométer kerékpárút vár kitáblázásra" – mondta a kormánybiztos.

Fotó: Krizsán Csaba, MTI

Olyan érdekességgel találkozhatnak a kerekezők, mint Celldömölkön a Vulkán-fürdő; a Ság-hegyi Látogatóközpont, vagy a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű hévízi gyógytó. A következő feladat a védett, tetővel ellátott pihenőhelyek kialakítása lesz, amelyeket az ígéret szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszíroz. Készül egy áttekintő térkép is.

(forrás: kisalfold.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai