hirdetés
hirdetés

Debrecenben nyitotta második bázisát az országban a Wizz Air

Magyarországon a második bázisát nyitotta meg ma a Wizz Air Debrecenben, a tizenkét közép-kelet-európai országban fenntartott bázisa közül a huszonkettediket.  

hirdetés

A város életét pozitívan fogja befolyásolni a bázissá vált repülőtér, s azok a fejlesztések, melyeket még a Wizz Airrel tervezünk – mondta a szerdai sajtótájékoztatón a repülőtéren Herdon István, a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

A debreceni repülőtér érkezési oldala
A debreceni repülőtér érkezési oldala


Herdon István, a Debrecen Airportot üzemeltető Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója a város életét pozitívan befolyásoló bázis repülőtérről beszél
Herdon István, a Debrecen Airportot üzemeltető Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója a város életét pozitívan befolyásoló bázis repülőtérről beszél


Az idén szállította a százmilliomodik utast a légitársaság

A huszonharmadik bázis repteret a romániai Jászvásáron nyitják. Tizenkilenc millió utast szállított a Wizz Air az elmúlt évben, mely adat 15-20 százalékos növekedést jelent évente. A légitársaság 400 útvonalon 116 desztinációban közlekedik 38 országba, és folyamatosan fejleszti hálózatát – sorolta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. Majd folytatta: Európai légitársaság lett, útvonalaival behálózza Közép-Kelet Európát. 3,5 millió utassal növekedett az utasok száma az idén, s töretlen a növekedés az indulás óta. 64 repülőgéppel üzemel a légitársaság, s pénteken érkezik a 65. A 2015-ös év sikeres volt, néhány mérföldkő jelzi az esztendőt, mint a légitársaság bevezetését a londoni tőzsdére. Az idén szállították a százmilliomodik utast, ami a 2004-es induláshoz képest jelentős előrelépést jelent. A Malévnek 50 év alatt sem volt ennyi utasa – tette hozzá. A magyar adatokról elmondta: Az idei év első 11 hónapjában 15 százalékos növekedést értek el, hamarosan 3 millió utasuk lesz. 15,5 millió utast szállítottak a magyarországi utas hálózaton 2004 óta.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a légitársaság töretlen növekedéséről szólt
Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a légitársaság töretlen növekedéséről szólt


Felsorakoztak a légiutas-kísérők is
Felsorakoztak a légiutas-kísérők is


Kilátás a repülőtérre
Kilátás a repülőtérre

A nemzetközi légiforgalom szerves részévé vált a debreceni reptér

A város stratégiai jövőképe, fejlődése szempontjából fantasztikus lehetőségnek nevezte a repülőtér bázissá válását Papp László, Debrecen polgármestere. Ezzel Debrecen alternatívákat nyújt a fővároshoz képest. A reptér fejlődése a legfontosabb mutatója annak, hogy a város sikeres volt, a repülőtér szerves részévé vált Debrecennek, a nemzetközi légiforgalomnak. Nem csak az a fontos, hogy innen el lehet jutni bárhová, hanem a gazdaságot fejlesztő hatása is. Amikor 2012-ben elindult a debreceni utasszállítás, 5 ezer utas volt a cél évente, 2011-ben 19 ezer utas utazott, az idén pedig 180 ezer lesz. Hat járat közlekedik az idén, és a jövőre induló müncheni járattal együtt 350.000-400.000 utas is utazik a debreceni repülőtér igénybevételével. Elkötelezett a város a repülőtér fejlesztésében, és a kormánnyal megállapodást kötött a technikai fejlesztésekről, melyek növelik a reptér és a repülés biztonságát az ILS2 rendszerrel. 2016 az új berendezések és az infrastrukturális fejlesztések éve lesz. A fejlesztések végrehajtásával a reptér biztonsága hasonló lesz a budapesti Liszt Ferenc repülőtéréhez.

Papp László, Debrecen polgármestere a bázis repülőtér gazdaságélénkítő hatását láttatta
Papp László, Debrecen polgármestere a bázis repülőtér gazdaságélénkítő hatását láttatta


A szolgáltatást kiköveteli az európai munkaerőpiac

Tágabb megközelítését adta a hazai utasok számát közlő adatoknak Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.  Hogyan kell értékelni, hogy Magyarországról jelentős az unióban dolgozó emberek száma? – tette fel a kérdést. – 340.000 magyar dolgozik az uniós országokban, de az hazugság, hogy a kilátástalanság miatt mennek külföldre dolgozni az emberek. Ha ez igaz lenne, akkor mivel magyarázható, hogy a legnagyobb nemzet, a német az, aki külföldön dolgozik? Európában nem végzetes a kivándorlások száma, és ez a szám alacsony Magyarországon. 1990-204 között 220.000 személy dolgozott külföldön, ez 11 év alatt 340 000 növekedett. Ebből 11.000 napi ingázó, főként Dunántúlról járnak ki dolgozni Ausztriába. 110.000 időszaki ingázó. Ők rendszeresen hazajárnak, mert itthon van a családjuk. Nagyot fordult a világ, korábban fekete vonatnak hívták az ingázók közlekedési eszközét, ma Wizz Airnek. A Wizz Air a kelet-magyarországiaknak a munkát jelenti. Olyan szándék nem lehet, hogy megtiltjuk nekik a külföldi munkavállalást, inkább segíteni kell őket abban, hogy ne adják fel a magyarországi életet, hanem minél kényelmesebben teljesítsenek. Szerezzenek külföldön tudást, tapasztalatot, munkakultúrát és hozzák haza tudásukat a magyar piacra. Ezt az utazási szolgáltatást kiköveteli az európai munkaerőpiac. S hozadéka az idegenforgalom fejlődése is, melyhez szükség van sok egyébre, például a kínálat bővítésére is. Ma már két nemzetközi első kategóriás repülőtere van a városnak, Budapest és Debrecen. Versenyzünk Kassával, Kolozsvárral, Temesvárral, ezért fejleszteni fogjuk a repülőgép szolgáltatásokat. A Pharma Flighttal együtt elindítjuk a felsőoktatásban a pilóták képzését. Majd a légügyi törvényről beszélt, melyet módosítani kell a légügyi forgalom irányításával kapcsolatban.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője

Forradalmi újdonság a repülésben

A novemberben indított A321-es repülőgép forradalmi újdonságot jelent a repülésben – tudtuk meg Váradi József vezérigazgatótól. Majd egy filmből ismerhettük meg az új gép előnyeit. Illusztrálták, hogy a világ leghatékonyabb keskenytörzsű gépe 10 százalékkal kevesebb költséggel üzemel más gépekhez képest, ezért nagyobb kedvezményt tudnak adni az utasoknak, és a piacon jelentősebb növekedést érhetnek el. Továbbá a hatékonyan üzemelő gép kisebb ökológiai lábnyomot hagy. Majd az új desztinációkról beszélt, melyek jelentős kiszolgáló tevékenységet, új munkahelyeket teremtettek.

Hat desztináció Debrecenből

A sajtótájékoztatót követően érkezett az első párizsi bázis gép Beauvais-ről. Brüsszel-Charleroi, és Malmö is elérhető debreceni járatokkal. Jegyeket már 2990 forintért is lehet vásárolni, és más járatokat is akciózni fognak– mondta az igazgató. Ezzel hatra emelkedett a Debrecenből megközelíthető célállomások száma. A fentiek mellett menetrend szerinti járatok indulnak a londoni Luton repülőtérre, a milánói Bergamora, és Eindhovenbe.

Köd fogadta a  párizsi gépet
Köd fogadta a párizsi gépet


Leszállt a párizsi járat
Leszállt a párizsi járat


Tortával ünnepelték a légikikötő bázis reptérré válását
Tortával ünnepelték a légikikötő bázis reptérré válását


Papp László, Debrecen polgármestere és Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója (b) felszelik a tortát
Papp László, Debrecen polgármestere és Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója (b) felszelik a tortát

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk