hirdetés
hirdetés

Ezért kell sajnálnunk a légitársaságokat

A világjárvány éveinek elmúltával és a határok megnyílásával, a gazdasági bizonytalanságok ellenére a légitársaságok jó úton vannak a nyereséges, biztonságos, hatékony és fenntartható jövő felé – közölte Willie Walsh, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnök-vezérigazgatója a szervezet Isztambulban megrendezett, 79. éves közgyűlésén, amelyről az AIRportal is írt.

hirdetés

A legfrissebb adatok szerint a globális utasforgalom az idei évben meghaladja a 2019-es szint 90 százalékát. A légiközlekedési ágazat teljes bevétele várhatóan 9,7 százalékkal 803 milliárd dollárra nő az előző évihez képest, a nettó nyereség pedig eléri a 9,8 milliárd dollárt. Utóbbi több mint duplája a 4,7 milliárd dolláros 2022. decemberi előrejelzésnek – ismertette Walsh az eseményen.

Ugyanakkor a légitársaságok átlagosan 2,25 dollárt keresnek utasonként, ebből értékből még egy metrójegyet sem lehet megvenni New Yorkban – tette hozzá. Ez az alacsony nyereségességi szint nem fenntartható, de még így is jelentős fellendülés a 2020-as egy utasra vetített 76 dolláros veszteség után.

Fotó: IATA
Fotó: IATA


A szektor előtt továbbra is számos kihívás áll, köztük a folytatódó inflációs és költségoldali nyomás, különösen a történelmi csúcsokat döntő üzemanyagárak és a szabályzói díjak terén, emellett egyes területeken még mindig kritikus munkaerőhiány tapasztalható. A repülőgépgyártók lassan kezelik az ellátási láncban tapasztalható fennakadásokat, amely a költségek növekedése mellett a gépek rendelkezésre állásának romlását is okozza. A vezető kitért arra is, hogy egyes repülőterek és léginavigációs szolgáltatók nem kellően hatékony működése is további terheket ró a légitársaságokra.

A várakozások szerint 2023-ban mintegy 4,35 milliárd utas lesz, ami megközelíti a 2019-ben mért 4,54 milliárdot – emelte ki. Az idei év prioritásai közé tartozik a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) termelését ösztönző rendszerek kialakítása, mert enélkül lehetetlen elérni az iparág kibocsátás-csökkentési célkitűzéseit. Bár a trend pozitív, a gyártási kapacitás még mindig messze alatta van az igényeknek – figyelmeztetett az IATA vezetője.

A vezető kitért arra is, hogy az iparág biztonsági adatai kiválóak, amelyhez hozzájárul az IATA immár 20 éve elindított működési biztonsági auditja (IOSA).

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk