Így repültünk 2021-ben

Bátrabban utaztunk, mint mások: a tavalyi foglalások a magyarok körében meghaladták a járvány előtti érték háromnegyedét szemben a globális 69%-os adattal – mutatják a Kiwi.com statisztikái. Leginkább tengerpartra repültünk tavaly, a legtöbben kedden foglaltak, és pénteki napot választottak az indulásra, a legforgalmasabb hónap pedig a szeptember volt. Hazánk népszerűsége nagyot nőtt, a Kiwi.com keresőjébe közel 98 milliószor írták be Budapestet. Az átlagos repülőjegyárak csökkenő tendenciát mutatnak, és ez a trend a Kiwi.com szakértője szerint idén is folytatódik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kiwi.com utazási technológiai vállalat adatai alapján 2020-ra globálisan felére, Magyarországon pedig 42%-ra esett vissza az összes foglalás 2019-hez képest. A tavalyi év már kedvezőbb képet mutat: az utazások száma világszinten majdnem elérte a 2019-es foglalási szám 70%-át (67,7%), míg hazánkban még magasabb, 77,6% ez az érték.


Előnyben az Európán belüli utazások, a magyar utazók pusztán 12%-a lépte át a kontinens határait
A Kiwi.com-on keresztül leadott foglalásokkal világszerte közel 8 milliárd km-t repültek 2021-ben, amihez a hazai utazók közel 61 millió km-rel járultak hozzá. Tavaly a legtöbben az USA-ba, Olaszországba, majd Spanyolországba utaztak, Budapestről pedig Spanyolország vitte a prímet, amit Olaszország és Görögország követtek.


Nálunk Spanyolország a megelőző években is vezette a listát, az új toplistás országok azonban többet is léptek előre. Olaszország 2020-ban és 2019-ben is a 4. helyet foglalta el, Görögország azonban a 2020-as 7., illetve a 2019-es 8. helyről került tavaly a dobogóra. A 2020-ban és 2019-ben is 2. helyen szereplő Egyesült Királyság 2021-ben a 6. legnépszerűbb úti cél lett.


A kontinensek népszerűségét tekintve nem történt változás az elmúlt 3 évben, ahogy 2019-ben, úgy 2020-ban és 2021-ben is Európán belül utaztak leginkább a Kiwi.com felhasználói. 2021-ben a magyarok foglalásainak 88%-a Európán belülre szólt, 9% utazott Ázsiába, míg 1-1% választott afrikai vagy dél-amerikai úti célt, de akadtak olyanok is, akik Észak-Amerikába vagy Óceániába utaztak a Kiwi.com segítségével.

Magyarország 2 év alatt 11 helyet lépett felfelé a népszerűségi listán
Magyarország évről évre népszerűbb úti cél a Kiwi.com-on keresztül leadott repülőgép foglalások alapján: míg 2019-ben a 33. és 2020-ban a 31. volt az adott évre foglalva az országok listáján, addig tavaly már a 22. hely lett az övé. 2021-ben a legtöbben Moszkvából, Tel Avivból, majd Berlinből érkeztek hozzánk.
Budapest a kereséseket tekintve is népszerűbb lett. 2020-ban a kattintási lista 38. helyén szerepelt, de 2021-ben már a 32. helyet foglalja el; hazánk fővárosát közel 97,6 millió alkalommal írták be a Kiwi.com keresőjébe. Még a keresési adatoknál is jobb értéket ért el hazánk abban az összesítésben, ahol a Kiwi.com azt nézte meg, hogy melyik országot kereste fel a legtöbb nemzet. A lista élén itt is az USA áll, amelyet Franciaország, majd az Egyesült Királyság követ, mi pedig a 16. helyen állunk.


A legtöbben Moszkvába vágytak tavaly
A keresési lista és a valós foglalási lista eltérő képet mutat. Míg a legtöbben valójában Spanyolországba utaztak tőlünk, addig legtöbbször Moszkvát írtuk be a Kiwi.com keresőjébe (-aminek talán az lehet az oka, hogy sok honfitársunk a Szputnyik V oltásával oda tudott csak utazni - A Szerk.) Moszkva után leginkább Dubajra, Szentpétervárra, Barcelonára és Párizsra voltunk kíváncsiak. Ezt követte Berlin, Madrid, London és Lisszabon, majd pedig Milánó lett a 10. a tavalyi keresési listán.


Csökkenő jegyárak
A jegyárak csökkenő tendenciát mutatnak, amiben a koronavírusjárványnak van a legnagyobb szerepe. A Kiwi.com-on értékesített jegyek átlagára tavaly 219 EUR volt, ami 12,75%-kal kisebb a 2020-as (251 EUR), ill. 27,7%-kal kisebb a 2019-es átlagárnál (303 EUR). A rövidebb utak átlagára 138 EUR, a közepeseké 241 EUR, a hosszabbaké pedig 682 EUR volt. Magyarországról még alacsonyabb volt a tavalyi átlagár (130 EUR), ami azzal is magyarázható, hogy főképp kontinensen belül utaztunk. Így egy rövidebb repülőútért átlagosan 94 eurót kellett fizetni, ami magába foglalhatta akár a Barcelona vagy London távot is; a közepes hosszúságú utak átlagosan 152 euróba kerültek, amivel Marokkóba vagy Tenerifére is eljuthattunk, míg a tengerentúlra (4000 km+) átlagosan 495 euróért repülhettünk.


„Arra számítunk, hogy a hagyományos légitársaságok továbbra is csökkentett járatszámmal fognak közlekedni, mivel a legjövedelmezőbb szegmensük, az üzleti utazók száma valószínűleg jelentősen elmarad a járvány előtti szinttől.  Ez nagyobb teret ad a diszkontlégitársaságoknak az új útvonalakon való terjeszkedésre. Utóbbiak tavaly bebizonyították, hogy nagyon vonzó árakon tudnak üzemelni nagyon alacsony költségalapjuk és az egyéb szolgáltatásokból származó bevételük miatt” – mondta Mario Gavira, a Kiwi.com növekedésért felelős alelnöke.


Javulóban a lemondott utak aránya
A lemondott utak aránya a 2020-as év után javuló tendenciát mutat, de még mindig messze elmarad a COVID-19 megjelenése előtti értéktől. Míg 2019-ben pusztán 3,5% volt ez az arány, addig 2020-ban már 10-ből 3 utat lemondott vagy a légitársaság vagy pedig az utas, és 2021-ben 11,2% lett a lemondási ráta. A magyar adatok kicsit kedvezőbb képet mutatnak a tavalyi évet nézve: 8,57% lett ez az arány.


Foglalás kedden, indulás pénteken
A TOP foglalási- és indulási nap tekintetében Magyarország a globális adatokkal megegyező képet ad: a legtöbben kedden foglaltak, és pénteki napot választottak az indulásra tavaly. A koronavírusjárvány előtt, 2019-ben augusztusban repültek a legtöbben, 2020-ban pedig – nem meglepő módon – januárban, még a lezárások előtt. 2021-ben a hónapok népszerűségi listáját világszinten a december vezette, amit az október, majd november követett. Nálunk azonban szeptember hónap volt a legkiemelkedőbb repülés szempontjából (azon belül is a szeptember 6-i héten utaztak a legtöbben), majd az október és augusztus következtek.


A mobil egyre népszerűbb, de a többség még pc-n foglal
A mobilon keresztüli foglalás egyre népszerűbb Magyarországon, míg nálunk 2019-ben pusztán a foglalások 21%-a érkezett mobilról, addig tavaly már 35% volt ez az érték, és csak kicsivel marad el a globális adattól (38%). A pc vezetett nálunk (53%) és világszinten is (45%).

TOP10 úti cél 2021-ben globálisan (2021-ben 2021-re leadott foglalási adatok)
1.    USA
2.    Olaszország
3.    Spanyolország
4.    Törökország
5.    Mexikó
6.    Görögország
7.    Németország
8.    Ukrajna
9.    Oroszország
10.    Franciaország
 


TOP10 úti cél Magyarországról 2021-ben (2021-ben 2021-re leadott foglalási adatok)
 
1.    Spanyolország
2.    Olaszország
3.    Görögország
4.    Németország
5.    Franciaország
6.    Egyesült Királyság
7.    Oroszország
8.    Portugália
9.    Ukrajna
10.    Hollandia


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.