hirdetés
hirdetés

Interkontinentális repülés napenergiával

Manapság, amikor szinte minden nagy légitársaság azon dolgozik, hogy spóroljon a drága üzemanyagon, nagyon is indokolt lenne a napenergia hasznosítása a repülésben is. 

hirdetés

Így születhetett meg az ötlet a két svájci mérnök és pilóta, Bertrand Piccard és André Borschberg fejében, hogy olyan saját tervezésű repülőt építsenek, amely csak napenergiát használ. Az általuk tervezett, speciális nagy szárny és farok felületű, napelemekkel felszerelt egy személyes gépet Svájcban engedélyeztették, majd szétszerelt állapotban szállították Franciaországba. A gép első útját a Franciaország- Spanyolország-Gibraltár-Észak Afrika útvonalon tette meg.

A HB-SIA felségjelű gép első útján kitűnőre vizsgázott. Így született meg az elhatározás, hogy hosszabb távon is teszteljék. Az USA repülési hatóságának engedélyével a San Francisco-Phönix-Dallas-Atlanta-Washington-New York útvonal megtételét tűzték ki célul.

Fotó: Solar Impulse

A napenergiával működtetett, egy motoros, egy személyes repülőgép a nagy hordfelületek miatt, lassan repül, nagyon sérülékeny és nagyban függ az időjárási viszonyoktól. Ellenszélben például nagyon lelassul. Az eddigi tapasztalatok szerint a gép a napközben összegyűjtött energiát nagyszerűen tárolja, így hosszabb éjszakai repülésekre is alkalmas lehet.

Az amerikai kaland a napokban zajlott.Az Egyesült Államokba szintén szétszerelt állapotban érkezett meg a gép, amelyet már egy fényáteresztő műanyag hangárban illesztettek újból össze San Franciscóban. A Solar Impulse június 13-án szállt fel. A szélviszonyok miatt a repülés ezalkalommal nagyon hosszúra, 29 órásra sikerült. Amerkában persze ebből is show-t csináltak, a pilótát - hogy ne aludjon el a hosszú út alatt - egy megadott mobilszámon bárki felhívhatta, hogy történetekkel, viccekkel szórakoztassa, vagy sok szerencsét kívánjon neki. A gép a kedvezőtlen viszonyok miatt végül csak Washingtonig repült.

A kísérlet eddig sikeresnek bizonyult, a következő lépés pedig az óceán átrepülése lehet.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk