hirdetés
hirdetés

Jövőre nem kaphat állami támogatást a Malév

Kihívásokkal teli időszak várhat a Malévra. A Hainan Airlines-szal folytatott tárgyalások érdektelenségbe fulldtak, a jövő évi költségvetés nem számol a légitársaság támogatásával - számolt be hétfőn a Magyar Hírlap online.

hirdetés

Ma rántja le a leplet a nemzetgazdasági miniszter az úgynevezett Fehér Könyv nyilvánosságra hozásával a Malév „átvilágításának” eredményeiről, az eladósodás okairól. A légitársaság megvásárlásáról szóló magyar­–kínai tárgyalások ugyanis a Mindennapi.hu múlt heti közlése szerint érdektelenségbe fulladtak. Nem hivatalos információik szerint a Hainan légitársaság tárgyalóküldöttsége végül távozott az egyeztetésről, s levélben is nyomatékosította álláspontját, amely szerint nem akarja megvásárolni a Malévot - számolt be a lap.

Az idő ugyanakkor szorít, találni kell egy befektetőt, mivel a jövő évi költségvetésben már nem számolnak a Malév támogatásával. Ráadásul az unió több mint egy éve vizsgálódik a légitársaság állami támogatása ügyében, s ha a Malév szempontjából kedvezőtlen döntést hoznak, akár százmilliárd forint visszafizetésére is kötelezhetik a céget, ami annak a végét jelentené.

Új vevő híján, szükség lehet egy Malév-mentő ak­cióra. A lap szerint sajtóhírek már korábban is szóltak olyan „titkos forgatókönyv létezéséről”, amely szerint arra készültek, hogy a súlyosan eladósodott vállalatot csődbe viszik. Ez viszont szintén milliárdos tétel - 124 milliárd forint - lenne.

A korábbi elképzelés szerint az orosz államot, amely a Vnyesekonombank tízmilliárdjaival károsul, más nagy építési projektek segítségével – Déli Áramlat, Paks – kárpótolnák. A Malév márkanevet, valamint az európai uniós repülőterekkel kötött egyezményeket, leszállási engedélyeket kimentenék, s új céget alapítanának a Hainan bevonásával. Ez a terv most borult, így a tulajdonos a kormánnyal jó viszonyt ápoló magánbefektetőt keres - így a Magyar Hírlap.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk