hirdetés
hirdetés

Drágulnak a tengerentúli járatok

Különösen az Európába és Ázsiába tartó járatok drágultak. Az árnövekedést az alacsonyabb kínálat, a magas üzemanyagköltségek (amelyek különösen a hosszú távú utakat érintik) és az élénk kereslet kombinációja okozza. Ez utóbbira jellemző, hogy a Delta Air Lines a múlt hónapban hírül adta, miszerint nemzetközi járatait már 75 százalékban lefoglalták a nyárra - írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

 

hirdetés

Az ázsiai repülőjegyek ára jelenleg 60 százalékkal magasabb, mint a világjárvány előtti időszakban, míg egy Európába tartó járaton való foglalás ára 24 százalékkal magasabb az azonos időszakhoz képest – idézi a Travel and Leisure a Hopper turisztikai app jelentését. Eszerint a nemzetközi utazókat sokk éri az idén: „a nemzetközi útvonalakon tapasztalható megugró kereslet és csekélyebb kínálat az elmúlt öt év legmagasabb szintjére emelte a repülőjegyek árát.”

Az áremelkedés, bár némileg kisebb mértékben, érezhető az Egyesült Államokon belül is.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

A szállodák is emelték a szobaárakat
Ha belföldi utazásról van szó, a járatok átlagosan 285 dollárba (jelenlegi árfolyamon mintegy 96 ezer forintba) kerülnek jegyenként. Bár ez 15 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, a 2019. áprilisinál viszont 1,4 százalékos magasabb. Ezek a tarifák is várhatóan emelkedni fognak, a közeljövőben, és júniusban tetőznek, átlagosan 328 dollárra.

A turistáknak mélyen kell a zsebükbe nyúlni, ha nyaralni akarnak. Nemcsak a légiközlekedésben kell erre számítaniuk, az amerikai szállodák szintén drágábbak – átlagosan 29 százalékkal – 2022 áprilisához képest. Akik pedig extra szolgáltatásokat szeretnének – mint például házi kedvenceiket magukkal vinni – még többet kell fizetniük, éjszakánként 30-50 százalékkal.

Jó hír viszont, hogy a jelentés szerint az autóbérlés idén nyáron várhatóan olcsóbb lesz, 21 százalékkal, 2022-höz képest. Az autóbérlés átlagosan napi 38 dollárba kerül most, a benzinárak pedig körülbelül 10 százalékkal alacsonyabbak a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva!

London, Róma, Párizs és Dublin a kedvenc úti cél
Az Amerikai Autószövetség (AAA) jelentése szerint, azoknak, akik a tengerentúlon szeretnének vakációzni, nyugalomra és tiszta fejre van szükségük, főleg, amikor meglátják a számlát.

Márpedig az Egyesült Államokból érkező nemzetközi utazások száma több mint 200 százalékkal nőtt, és a tengerentúli úti célokra irányuló jegyárak is közel 30 százalékkal ugrottak meg 2022 óta. Az USA-ból induló nemzetközi utazások legfőbb célpontja London, amely iránti kereslet 350 százalékkal nőtt, majd utána Róma, Párizs és Dublin következik.

Csak jövő nyárra fogunk visszatérni a megszokott kihasználtsághoz és a normál utaslétszámhoz – mondta a United Airlines vezérigazgatója.

Bár az árak megugrottak, a hozzáértők és türelmes netböngészők továbbra is találhatnak kedvező ajánlatokat a nyári utazásaikra, főleg, ha megelégednek a fapados légitársaságokkal.

Azért lehet spórolni is
Az olyan webhelyek, mint a Hopper és a Going, folyamatosan nyomon követik az árakat, és e-mailt küldhetnek, ha kedvezményes ajánlatra bukkannak.

Azok a nemzetközi utazók, akik a hét közepén (általában szerdán) repülnek, jelentős összeget takaríthatnak meg, főleg, ha hosszabb távú utakra indulnak, mivel a repülőjegyek átlagosan 70 dollárral (körülbelül 9 százalékkal) olcsóbbak a hétvégieknél – hívta fel a figyelmet Hayley Berg, a Hopper vezető közgazdásza.

Természetesen a jegy lefoglalásának ideje is jelentősen befolyásolhatja, hogy mennyit a fizetünk. Az Egyesült Államokból Európába tartó járatokra a legjobb, ha legalább egy hónappal a várható indulás előtt foglal helyet.

Nem mindegy, melyik reptérre érkezünk
Az is takarékos megoldás lehet, ha nem egy világváros fő repülőterén landol a gép, például a londoni Gatwicken vagy a párizsi Orlyn, ezzel is lehet spórolni.

Példa az előnyös vételre: az USA-ból Európába tartó fapados és hosszú távú fuvarozó, a French Bee úgynevezett fapados naptárral rendelkezik, amely megmutatja, hogy New Yorkból a párizsi Orly-ra 182 dollárért is utazhatnak az Újvilágból, miközben az átlagos költség 334 dollár – szintén egy útra.

A fapados légitársaságok azért is előnyösek lehetnek nagy csoportok vagy családok számára, mivel a megvásárolt jegyek szintjét, besorolását kombinálni tudják. "Míg a szülők lefoglalhatják a normál, mindenre kiterjedő jegykínálatot, amely feladott poggyászt is tartalmaz, a gyerekek extra kiadását megspórolhatják azzal, hogy olyan jegyet foglalnak, amely nem tartalmaz extrákat, és onnan építkezik" – mondta a French Bee ügyvezető igazgatója.

Fellendülőben a szállodahajózás
Az AAA-jelentés arra is rávilágít, hogy a sétahajózás jelentős fellendülésen ment keresztül a világjárvány után. A nemzetközi célállomásokról induló szállodahajó-utak száma idén 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az európai folyami hajóutak pedig különösen elszaporodtak.

Az Emerald Cruises elmondta a Travel and Leisure-nek, hogy a portugál Douro folyón a legtöbb hajó már előre megtelt, így nemrégiben lépéseket tettek a szezon meghosszabbítására.

Elek Lenke

Privátbankár.hu

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk