hirdetés
hirdetés

Nem sokkal nőtt az utasforgalom

2011. III. negyedévben a helyközi személyszállítást az utazók valamelyest intenzívebben vették igénybe, mint a tavalyi azonos időszakban. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma az újonnan jelentkező, vagy visszatérő külföldi fuvarozóknak is köszönhetően – segítve ezzel a turizmust is – élénkült, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentéséből.

 

hirdetés

Az időszakban a súlypontot jelentő közúti és vasúti áruszállítás esetében egyaránt folytatódott a belföldi teljesítmények visszaesése, miközben a nemzetközi szállítás gyarapodott. A  Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma négyévi visszaesést követően jelentősen bővült, de a járművek közel fele használt volt, derül ki a tájékoztatóból.

Ami a személyszállítást illeti, a helyközi utasforgalom nem változott lényegesen a tavalyi első háromnegyed évhez képest, míg az utaskilométerben mért teljesítmény 2%-kal nőtt.

A belföldi távolsági személyszállítás terén – a szállított utasok számát tekintve – az autóbuszforgalom súlya a meghatározó: 78%. A nemzetközi szállításban 56%-os részesedésével a légi közlekedésé a vezető szerep, a vasút 27-os, az autóbusz 17%-os hányadot képvisel. A nemzetközi vasúti személyszállításban az utasok több mint 50%-a beutazó volt.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 71 országgal lebonyolított utasforgalma 6,8
millió fő, ami 9%-kal volt több, mint a 2010 első háromnegyed évi. Ezt az utasforgalmat összesen 83,9 ezer, az előző évinél 5%-kal több járattal realizálta. A legnagyobb forgalmat lebonyolító légitársaságok a MALÉV, a Wizz Air, a Lufthansa, az EasyJet, a KLM, a Swiss és a Travel Service. Nem menetrend szerinti forgalmat 66 ország irányában bonyolított le a repülőtér.

A legnagyobb súlyú országok a menetrend szerinti forgalomban Németország, az Egyesült Királyság és Olaszország, míg a nem menetrend szerinti forgalomban Törökország, Egyiptom, Görögország és Spanyolország voltak.

A helyi személyszállítás utasszáma és az utaskilométerben mért teljesítménye is 1%-kal nőtt 2010 első háromnegyed évéhez képest. A legmagasabb – az utasszámot tekintve 55%-os, az utaskilométert figyelembe véve 58%-os – részaránya az autóbusz-közlekedésnek volt. Az autóbuszon utazók 48%-a Budapesten közlekedett.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk