hirdetés
hirdetés

Őszi barangolások Budapesten

Budapest egyre népszerűbb turisztikai célpont, történelmi emlékei és építészeti remekművei azonban nem csak a külföldiek számára érdekesek.

hirdetés

A városlakóknak és a turistáknak azonban célszerű a gyors és kényelmes eljutást biztosító közösségi közlekedési eszközöket választaniuk. Budapest közösségi közlekedése világviszonylatban is rendkívül jól szervezettnek számít, így minden fontos látnivalóhoz gyorsan és kényelmesen el lehet jutni.

 

Reptértől a belvárosig

Kezdjük mindjárt a reptérrel, ahonnan sokan indulnak nyaralni, vagy épp ide érkeznek néhány napos városlátogatásra. A saját autó vagy a taxi pénztárcakímélőbb alternatíváját kínálja a reptér forgalmához igazított 100E járat, amely 10 percenként indul a Deák térről. A szolgáltatás repülőtéri vonaljeggyel vehető igénybe, amely külön erre a célra fejlesztett mobilappon keresztül gyorsan, kényelmesen megvásárolható.

Budapest egyik nevezetessége a lélegzetelállító panoráma, amelyet több közösségi közlekedési eszközről is kiválóan meg lehet csodálni. A 2-es villamosjáratot nem véletlenül választották a világ 10 legszebb villamosvonala közé. A nagyszerű budai kilátás mellett másik nagy előnye, hogy a Duna-korzón végighaladva számos látnivaló könnyen megközelíthető vele. A BKK is tisztában van a vonal népszerűségével, ezért hétköznap délután és este, illetve hétvégén napközben és este gyakrabban indítja a szerelvényeket.

A hasonlóan nagyszerű látvány mellett egészen különleges élményt nyújtanak a BKK által üzemeltett D jelzésű hajójáratok is. A különleges vízi járművek nemcsak a Parlamentnél és Várkert Bazárnál kötnek ki, de a Gellérthegy lábánál, a Müpánál és a dinamikusan fejlődő Kopaszi-gátnál is találunk megállót. A zöldövezeti kikapcsolódásra vágyóknak a Margitsziget vagy a római-parti kikötő ajánlott.

 

Ki a hegyekbe!

A budai kirándulóhelyek kora ősszel rengeteg programot kínálnak gyerekkel utazóknak, természetkedvelő túrázóknak vagy csendre vágyóknak. A Széchenyi-hegyhez és a Gyermekvasúthoz eljutást biztosító fogaskerekű tavasztól őszig hétvégenként sűrűbben indul, a Normafa pedig a 21-es járatok mellett hétvégén napközben a meghosszabbított útvonalon, a Boráros tértől a Svábhegyen keresztül közlekedő 212-es buszokkal is elérhető. A kerékpározóknak a legpraktikusabb, ha fogaskerekűvel vagy a 212-es busszal közelítik meg a zöldövezetet, de a bicikliket már az 56-os, 59-es és 61-es villamosokon is lehet szállítani.

A Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomása is kedvelt célpont, és autózás helyett érdemesebb az 56-os és 61-es villamosokra ülni, hiszen ezen járatok kapcsolódnak többek között az M2-es, M4-es metróhoz, továbbá a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokhoz is.

 

Felüdítő fürdőzés

Budapest azok számára is tökéletes célpont, akiket jobban vonzanak a pihentető programok, hiszen a „fürdőfővárosban” számos strand és gyógyfürdő működik, amelyek kényelmesen, könnyen elérhetőek közösségi közlekedéssel.

A 26-os, 226-os buszokkal például megközelíthető a margitszigeti Palatinus fürdő. Az M3-as metró Forgách utca állomásától, továbbá az 1-es villamos, a 26-os, 34-es, 106-os autóbusz, illetve a D12-es hajó Népfürdő utca/Árpád híd megállójától rövid gyaloglással elérhető a felújított Dagály fürdő.

A Gellért fürdőbe az M4-es metróval, a budai fonódó villamosokkal, a dunai hajójáratokkal és a 7-es, 133E autóbuszokkal juthatunk el, a fonódó villamoshálózat 19-es, 41-es és 56-os villamosaival, valamint a 7-es busszal pedig a Rudast érhetjük el. A Széchenyi termálfürdő nem az egyetlen látványosság a Városligetben. Az M1-es metróval, népszerűbb nevén a kisföldalattival egyébként is kihagyhatatlan élmény utazni, és mindegyik látnivaló pár perc sétára esik az utolsó előtti állomásától, a 72-es troli pedig a belvárosi utcákon suhanva kínál egyedülálló utazási élményt.

A H5-ös HÉV-vel, illetve a 160-as autóbusszal Csillaghegyig utazva megközelíthető a közelmúltban átadott és kibővített Árpád Forrásfürdő; míg a fonódó villamoshálózat óbudai járataival, a 17-es, 19-es és 41-es villamosokkal el lehet jutni a Szent Lukács Gyógyfürdőhöz. Az Aquaworld ugyan igencsak távol esik a város központi részeitől, de a Keleti pályaudvartól induló 230-as busszal gyorsan megközelíthető.

Budapest rengeteg ismert és számos eldugott, de izgalmas meglepetést rejteget minden korosztály számára. Helyieknek is nagyon ajánlott, hogy egy-egy napot városi turistaként töltsenek el a saját városukban. Sétálgassanak eldugott utcácskákon, nézzenek fel a homlokzatokra, menjenek el régóta tervezett kiállításokra. Garantáltan szuper élményben lesz részük, amihez a közösségi közlekedési eszközökkel való megközelítés révén a BKK is nagyban hozzájárul.

Cikkünk a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával készült. További információ: www.bkk.hu 

Írásunk az Indulj! magazin őszi lapszámában jelent meg. A magazin elérhető országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk