hirdetés
hirdetés

Repüljön Kassáról!

Szlovákia második legnagyobb városa nem csupán a városlátogató turisták kedvelt célpontja, dinamikusan fejlődő repülőterének köszönhetően a távolabbi tájakra utazók kiváló kiindulási pontja lehet - tudtuk meg a Turkish Airlines és a légikikötő közös programján.

hirdetés

Tavaly több mint félmillió utas fordult meg Kelet-Szlovákia központjában, és a magyarok is kezdik felfedezni maguknak a regionális repülőteret, amelyet immár hét (áprilistól nyolc) légitársaság szolgál ki, charter és menetrend szerinti járatokkal. Kassa ugyanis dinamikusan fejlődő város, komoly IT cégekkel, egyetemmel, számos látnivalóval és kiváló programokkal. A 2013-ban Európa kulturális fővárosaként is ismert 240 ezer lakosú város idén a jégkorong világbajnokság egyik helyszíne és az Európai Önkéntesség Fővárosa. Itt rendezik minden év októberében Európa legrégibb (1924 óta zajló) maratonját, és 2021-ben az Európai Ifjúsági Olimpia sportolói is itt versengenek majd.

A Vienna International Airport (VIE) csoporthoz tartozó egykori katonai repülőtéren tavaly 542 ezer utas fordult meg, ami több mint duplája a 2013-ban mért 237 ezer főnek. A bővülés a reptér vezetői szerint idén is folytatódik, hiszen áprilisban a Ryanair is elindítja Kassa-London járatát, és nyáron a charterforgalom is erős lesz: összesen 591 járat repül 10 ország 19 célállomására.

 

Isztambulba és azon túl

A Turkish Airlines 2016 júniusa óta közlekedik Kassa és Isztambul között, jelenleg heti négy - két reggeli és két esti - járattal. Az összeköttetés egyaránt népszerű a hosszabb távra utazók, illetve a török metropoliszba igyekvő bevásárlóturisták körében - utóbbiak számára a turistaosztály nagyvonalú, 30 kg-os poggyászkerete különösen vonzó opció. Az Airbus A319-es gépek egy óra 45 perc alatt teszik meg az utat, és Isztambulból aztán az átszállási lehetőségek hatalmas választéka várja az utasokat. A Turkish Airlines jelenleg évi 10-12 ezer utast szállít az útvonalon, de amennyiben nő a kereslet a repülőtér vonzáskörzetéből, szívesen sűritik a járatot.

Erre pedig minden esély adott, hiszen a kassai repülőtér számos kényelmi szolgáltatást nyújt. Az autóval érkezők egy hétig díjmentesen hagyhatják járművüket a parkolóban, ahonnan akár 20 perc elteltével már gépüknél lehetnek - persze csak ha nem állnak meg a reptéri éttermek és kávézók valamelyikében. A Turkish Airlines business utasai térítésmentesen vehetik igénybe a tágas lounge-ot, és bár másoknak ez a szolgáltatás 19 euróba kerül, de ennek egy része a duty free-ben levásárolható. És kérhető itt Fast Track szolgáltatás is, ami különösen a csoportok körében népszerű.

A repülőtér Miskolcról 88 km-re található, és bár a szlovák oldalon már megépült az autópálya, a forgalomnak igazi lökést a határig húzódó, M30-as autópálya 57 kilométeres magyarországi szakaszának átadása jelentheti - ez a tervek szerint 2021-ben valósul meg.

Horváth Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk