hirdetés
hirdetés

Sztrájkba léptek az izraeli légitársaságok

Vasárnap sztrájkolni kezdtek három izraeli légitársaság dolgozói tiltakozásul az Európai Unióval kötött „nyitott égbolt” egyezmény miatt, amelynek életbe léptetését megszavazta a kormány szokásos heti ülésén.

hirdetés

A kormány a munkabeszüntetés ellenére nagy többséggel elfogadta a megállapodást, tizenhat miniszter támogatásával három szavazat ellenében. A szakszervezet válaszul a sztrájk kiterjesztésével, a tel-avivi Ben Gurion repülőtér leállításával fenyegetőzik.

A kormányülés közben mintegy hatszázan tüntettek az épület előtt a megállapodás ellen, nyolc - a kerítést áttörésével és utak megbénításával próbálkozó tiltakozót - előállítottak a rendőrök. A szakszervezetek szerint össze fognak omlani az izraeli légitársaságok az egyezmény ratifikálását követő szabad versenyben, és elveszítheti állását mintegy 17 ezer alkalmazott.

Ofer Eini, a legnagyobb izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut vezetője egy hónapos haladékot kért a kormánytól a további tárgyalásokra és a helyi légitársaságok megfelelő felkészülésére.

A „nyitott égbolt” azonnali elfogadását támogató Jiszráel Kac közlekedési miniszter szerint viszont a verseny olcsóbb repülőjegyeket ígér az izraeli utasoknak, és elősegíti a turizmust. A kormányban az izraeli katonai rádió szerint többségben vannak az egyezmény támogatói.

Tiltakozásul hajnalban meghatározatlan időre sztrájkba léptek az EL Al, az Arkia és az Israir nevű vállalatok dolgozói, de munkabeszüntetésük megkezdése előtt előrehozták a vasárnapi járatok indítását, ezért a külföldi utasok jelentős része elhagyhatta Izraelt.
A tel-avivi Ben Gurion repülőtér működik, az Izraelbe utasokat szállító külföldi légitársaságokat nem érinti a munkabeszüntetés.

Az EL AL légitársaság magyarországi képviseletének Facebookon közzé tett tájékoztatása szerint törölték a légitársaság Budapestrő induló hétfői járatait. Az utasok a következő számokon kaphatnak telefonos felvilágosítást a sztrájk állásáról: EL AL Call Center: + 972 (3) 977 1111, Ben Gurion Airport: + 972 (3) 971 6111, EL AL Budapest Airport Office: + 36 1 266 6910, EL AL városi iroda + 36 1 266 2970. A légitársasági budapesti reptéri, illetve városi irodája a normál nyitva tartás szerint üzemel. Járatinformációk elérhetők az EL AL webodalán

(forrás: MTI/TurizmusOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk