hirdetés
hirdetés

Vége a folyadéktilalomnak a reptereken?

Minden utazót kellemetlenül érint a folyadékok körüli körülményeskedés a repülőtéri beléptetéskor. Bár a 2006 óta érvényben lévő korlátozást minden utas biztonsága érdekében vezették be szinte az egész világon, mind a mai napig igazán senki sem szokott hozzá ahhoz, hogy a szomjúság a reptéri várakozás kellemetlen velejárója is legyen egyben.

hirdetés

A Smiths Detection legújabb fejlesztése olyan egyedülálló berendezés, amely képes arra, hogy bármilyen folyadék összetételét felismerje, akár még a lezárt palackban is. A RespondeR BLS készülék a színképelemzés elvén működik, azaz a különböző folyadékrészecskék fényelnyelési tulajdonságai alapján azonosítja be az üveg és a műanyag palackok tartalmát. Az új biztonsági rendszer tehát képes arra, hogy érzékelje a különbséget az ártalmatlan és a repülésre veszélyes folyadékok között, legyenek átlátszóak, áttetszőek, vagy akár fagyott halmazállapotúak.

A jelenleg érvényben lévő előírások szerint az utasok maximum 100 ml-es kiszerelésben, plasztik zacskóban lezárva és jól elkülönítve vihetnek fel folyadékokat a repülőgépekre. Az üdítőitalos, ásványvizes palackokat 2006 augusztusa után, egy szerencsésen megelőzött terrortámadás óta kobozzák el az Európai Unió repülőterein. A terroristák akkor a „Sátán anyjaként” ismert robbanásveszélyes keveréket próbálták meg kézipoggyászokban feljuttatni tíz, az Egyesült Államokba induló repülőgépre. Az új technológiának köszönhetően minden robbanásveszélyes vagy gyúlékony folyadék, illetve zselé már a beléptető kapuknál felismerhető.

Ha a mostani tesztek sikeresek lesznek és az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) irányelveinek megfelel a készülék, akkor üzembe helyezésük után enyhíthetnek a folyadéktilalom szigorán. A sikeres teszteket és az új biztonsági rendszer bevezetését követően a tilalmat várhatóan két lépésben oldják fel. Az EU tervei szerint először az átszálló utasok vihetnek magukkal folyadékokat 2011. április 29-től. A második lépésben, 2013. április 13-tól a folyadékmennyiségre vonatkozó korlátozásokat teljes egészében feloldják. Ez természetesen nem csak az italokra, hanem minden másra is igaz, így a hajzselé, a fogkrém, a parfüm és a gyógyszeroldatok is velünk utazhatnak a fedélzeten.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk