hirdetés
hirdetés

Visszatérhet az American Airlines Budapestre

Az Egyesült Államok második legnagyobb szövetségi államában tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A texasi megbeszéléseken szóba került a közvetlen légi kapcsolat újraindítása is. 

hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalásainak célja - mint az MTI-nek adott interjújában elmondta -, hogy tovább erősítse a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatokat, ez ugyanis meghatározóan befolyásolja az egyébként dinamikusan fejlődő magyar gazdaságot. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Texas az Egyesült Államok második legnagyobb - és legerősebb gazdaságú - szövetségi állama, s ma már a Magyarországon jelenlévő ötven multinacionális cég közül negyven itteni. Ezek a vállalatok kilencvenkétezer munkahelyet tartanak fenn hazánkban. A texasi tárgyalások eredményeként újabb beruházások érkeznek Magyarországra: a közeljövőben több mint félezernyire lehet számítani. Ezek alapvetően a szolgáltatási ágazatban és az autóiparhoz köthető tevékenységekben jelentkeznek majd.

A texasi gazdasági élet szereplőivel, potenciális magyarországi beruházókkal folytatott tárgyalások között szerepel az American Airlines vezetőivel tartott megbeszélés: várhatóan újraindulnak ugyanis a közvetlen légijáratok a két ország között. "Magyarország kifejezetten előnyös helyzetben van - hangsúlyozta az MTI-nek Szijjártó Péter -, mert a turisztikai ágazata kifejezetten dinamikusan fejlődik."

Fotó: wikipedia
Fotó: wikipedia

Tavaly 265 ezer amerikai szállt meg Magyarországon, s évente 600 ezer ember veszi igénybe a Magyarország és Észak-Amerika közötti légijáratokat. Például a kanadai Torontó és Montreal, valamint Budapest közötti repülőjáratok kihasználtsága 92 százalékos, amely tény szintén jelzi az igényt a közvetlen légiforgalomra az észak-amerikai kontinenssel. Az American Airlines és a Delta 2011-ig repült Budapestre, de a Malév csődje után a téli leállást követően már nem indították újra a járatokat a nyári szezonban. Az American akkor a járat megszüntetésével nehéz döntést hozott, melyet a magas olajárak és a meggyengült világgazdasági előrejelzések indokoltak, s mely hatással van az utazási hajlandóságra, valamint az útvonal eredményességére. A légitársaság folyamatosan elemzi az útvonalak foglaltsági mutatóit, a géppark maximális kihasználtsága és nyereségessége érdekében. Ennek eredménye, hogy a június 15-re tervezett New York – Budapest járat mégsem indul - közölték akkor.

Egyes források szerint a Malév leállása közrejátsztott a new yorki járat megszüntetésében. A járat elvileg nyáron újraindult volna, jóllehet, eredetileg még arról volt szó, hogy télen is üzemel kisebb frekvenciával. A Delta még 2011 őszén jelentette be, hogy bizonytalan ideig nem tér vissza a magyar piacra.

(forrás: MTI / turizmusonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk