hirdetés
hirdetés

1500 milliárd forintnyi támogatás covid alatt az osztrák turizmusnak

Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter bízik abban, hogy az idei turisztikai síszezon a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályokkal fenntartható.

hirdetés

A nehéz helyzetben lévő ágazat számára március végéig továbbra is biztosítják az állami támogatások rendszerét, amelyet ha szükséges, újra meghosszabbítanak - olvasható a minisztérium szakmai körlevelében. A tárca tájékoztatatásából megtudható továbbá: a világjárvány kezdete óta eddig közvetlenül 4,2 milliárd eurót (kb. 1500 milliárd HUF) fizettek ki támogatásként az ausztriai szállásadóknak és vendéglátósoknak. A központi támogatások segítségével szövetségi szinten az elmúlt évben 37 ezer vállalkozás esetében 400 ezer munkahely megtartását biztosították - írja a GD Consulting.

A Kurier számításai szerint az ausztriai vendéglátósok átlagosan 32 ezer euró (12 millió HUF) támogatást, míg a szállodák vállalkozásonként átlagosan 60 ezer eurós (22 millió HUF) támogatást kaptak. A magánszálláshely szolgáltatók, szobakiadók pedig összességében 72 milliós eurós (26 milliárd HUF) segélyhez jutottak a szövetségi kormánytól. Elisabeth Köstinger az Ausztriában február elsejétől bevezetni tervezett kötelező oltásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a szabályozás keretében olyan praktikus megoldásokra törekednek, amely rendeznék azon külföldi munkavállalók helyzetét is, akik nem rendelkeznek az EU által is elismert oltásokkal. (Mint arról korábban hírt adtunk: az osztrák hatóságok nem ismerik el a Szputnyik védőoltást, s csak korlátozottan fogadják el a kínai és a Janssen vakcinákat.)

A kötelező oltással kapcsolatban az osztrák turisztikai miniszter hangsúlyozta, a "vakcina az egyetlen megoldás a járványból való tartós kilábaláshoz, szerepe hasonló a biztonsági övhöz, amely életet ment, éppen ezért az is kötelező.”

Az osztrák turizmusgazdaságban a válság ellenére élénk maradt a beruházási kedv. Az Osztrák Turizmusbank (ÖHT) kimutatása szerint az elmúlt években rekord összegű beruházási támogatást folyósítottak az ausztriai szálláshely-szolgáltatók felé. Míg a járvány előtti utolsó „békeévben” - 2019-ben - 704 millió euró beruházási hozzájárulást utalt ki az ÖHT, 2000-ben már ugyanezen a jogcímen közvetített források összege elérte a 789 millió eurót. 2021-ben az - ÖHT által közvetített - forrásösszeg várhatóan már meghaladta a 900 millió eurót is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk