36 művészeti megálló a kassai Fehér Éjszakán

Október első hétvégéjén Kassára látogattunk a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal meghívása jóvoltából, és részt vehettünk a szlovákiai városban zajló nem mindennapi eseményeken.

Kassán évek óta október első hétvégéje jelentős rendezvények színhelye, nemcsak a Nemzetközi Béke Maratont rendezik meg, de az előtte való napon kerül sor a Fehér Éjszaka (Nuit Blanche) elnevezésű, számtalan embert vonzó rendezvényre is, amely idén is ingyenes.

Kassa már hatodik alkalommal adott teret a kortárs művészeti fesztiválnak, október első szombatja, 3-a Kassán a kortárs művészeteké volt. Idén a Fehér Éjszaka új térképen jelenik meg, hogy mindenki megtalálja a keresett élményt, és a rendezők javasolják is rajta a tematikus útvonalakat.

Aki nem először vesz részt az eseményen, az már megszokhatta, hogy a dramaturgok idén is jó érzékkel válogattak a hazai és külföldi művészek alkotásaiból, előadásaiból. Aki pedig először jött ide, az csodálkozhat azon, hogy az idei Fehér Éjszaka útvonala 36 művészeti megállót, 7 külföldi főszereplőt és számtalan új élményt ígért.

A Tasmániai Zavargók Szlovákiában

A Fehér Éjszaka művészeti igazgatónője, Zuzana Pacáková 17 műfajból „mixelte össze“ a színes programot, amelynek összeállításába egyaránt bevonta a kortárs művészet jeles nemzetközi képviselőit és a kiváló hazai művészeket. Amit ebből a munkából láttunk, az lenyűgöző volt.

A Fő utcát az Alsó kapunál az ausztrál Zavargók foglalták el – öt monumentális nyúl Tasmániából –, a Harang-utcai zsinagóga belsejét több tíz, speciálisan programozott neonfény lepte el, a Woont fotóstúdió falán egy 3D-s multimédiás objektum okozott meglepetést, a tavon beléphettünk egy félig áttetsző úszókunyhóba, a Kaszárnyákban pedig egy fekete-fehér japán tájat láthattunk. Még több élményben is volt részünk, amelyek csupán néhány óráig tartanak ugyan, de éjjel kettő órára csendesült el a város.

A Fehér Éjszaka eseményeit a közkedvelt Városi Parkban is láttuk, a park füves területén egy neves francia művész, Vincent Leroy fényinstallációja, a Mechanikus tér jelent meg. Egy éjszaka erejéig a Városi Parkot magas fűszálak lepik el, amelyek között a látogatók sétálgathatnak és megmártózhatnak a pillanat különlegességében. Elise Morin francia művésznő, aki már állandó résztvevője a kassai Fehér Éjszakának, ezúttal Florentom Albinettel működött közre és ismét egy új, nagy hatást kiváltó projekttel érkezik. A több tucat szalagragasztót, több száz kémcsövet és CD-lemezek ezreit most egy úszókunyhóval váltja ki. Természetesen korántsem egy akármilyen kunyhóról van szó, hanem egy félig áttetsző tóparti házikóról, amelyhez a látogatók hajón érkezhetnek és így részesei és részei lehetnek egy közös élménynek, egy művészi alkotásnak. A Walden Raft még néhány napig a Tóháti Lakótelepen marad, ezután a fővárosba költözik.

A világhírű japán művész, Onishi Yasuaki is Kassára látogat. A kassai Alfa képtárban a Kaszárnyák/Kulturpark területén egy különleges kettős műtárgyat hoz létre, ahol szinte szó szerint tapintható lesz az „üresség”. Lengedező zacskóhengerek és levitáló hegyek nyomai bűvölik el a közönséget egy fekete-fehér tájban. „A művész elsőként állít ki Közép-Európában és nekem ezzel az egyik álmom vált valóra“ – jegyezte meg mosolyogva a kurátor, Zuzana Pacáková. A kiállítás a Fehér Éjszaka előestéjén, október 2-án nyílt meg a Kaszárnyák/Kulturparkban és 2015. november 8-ig még látogatható lesz.

Szlovák művészek is teret kapnak – maradandó műalkotásokat hoznak létre Kassa számára

A Fehér Éjszaka már néhány éve támogatja az új műtárgyak létrejöttét és a közterek maradandó átalakítását. A Creative Industry Košice csapatával együttműködésben egy magyar-szlovák művész, Pribék Gábor maradandó interaktív installációja valósult meg Transtrument címmel, egy szokatlan helyszínen, a kassai pályaudvaron. Az eszközt így nemcsak a Fehér Éjszaka alatt próbálhattuk ki, hanem mindig, valahányszor a vasútállomás újonnan rendbe hozott épületébe visz az utunk. A kassai Farkaš Róbert több hónapon át dolgozott szorgalmasan a Békéért! című fényinstallációján, amely ötven fényfutót ábrázol – egy dinamikus fényfutást a Városi Parkban levő tó partján.
A tavalyi nagy sikere után ismét találkozhattunk Miška Chmelíčková egyedi rajztechnikájával, a szalagrajzzal, ezúttal a Kaszárnyák/Kulturparkban láthatjuk majd a térbeli rajzot. Ugyanez a képzőművész „követte el“ a fesztivál idei látványtervét, telis-tele eredeti rajzokkal.

A Fehér Éjszaka első alkalommal a fővárosba is ellátogat

Öt sikeres kassai évet követően a Fehér Éjszaka idén először Pozsonyt is beragyogja. A kassai premier után egy héttel a fesztivál a főváros szívében is bemutatkozik. A Fehér Éjszaka üzenete, lefolyása és jelentősége mindkét helyszínen azonos, a dramaturgiát azonban nagyrészt eltérő – külföldi headlinerek – főszereplők kötik össze, amelyek mindkét városban más-más környezetben mutatkoznak be, egyesek ráadásul két különböző műtárggyal.

„A Fehér Éjszaka megrögzött rajongói így egy héten belül két egyedi fesztivált is meglátogathatnak. A Fehér Éjszaka így növeli nemzetközi láthatóságát és vonzerejét a külföldi művészek számára, és a közönsége is kiszélesedik. Találkozunk október 10-én Pozsonyban” – hívogatja a vendégeket Zuzana Pacákova.

Mi volt a legsikeresebb? Melyik program tetszett a legjobban? Mindenkinek más. Én például a régiós irodában cseréltem eszmét vagy egy óra hosszat Török Attillával, a kassai régió TDM vezetőjével, valamint Zuzana Fabianovával, a VisitKosice TDM marketingesével, és megkóstoltam a borkínálatot.

A többiek a Kunsthalléban nézték meg az érdekességeket. Az egykori fedett uszoda épülete az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 projekt egyik kiemelt beruházása volt. Szerencsére nem volt messze a szálloda a Fazekasok utcájától, én azt a hangulatot, élményt viszem magammal, ami ott ért. Az utca két oldalán és az ablakokon, a falak kiszögellésein gyertyák és mécsesek égtek. A nagy tömeg ellenére volt hely a saját mécseseim elhelyezésére és meggyújtására, meghallgatni a zenészek játékát, és belesni a kis gyertyafénnyel megvilágított ablakokon át a vendégeket csalogató látványosságokba.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.