hirdetés
hirdetés

36 művészeti megálló a kassai Fehér Éjszakán

Október első hétvégéjén Kassára látogattunk a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal meghívása jóvoltából, és részt vehettünk a szlovákiai városban zajló nem mindennapi eseményeken.

hirdetés

Kassán évek óta október első hétvégéje jelentős rendezvények színhelye, nemcsak a Nemzetközi Béke Maratont rendezik meg, de az előtte való napon kerül sor a Fehér Éjszaka (Nuit Blanche) elnevezésű, számtalan embert vonzó rendezvényre is, amely idén is ingyenes.

Kassa már hatodik alkalommal adott teret a kortárs művészeti fesztiválnak, október első szombatja, 3-a Kassán a kortárs művészeteké volt. Idén a Fehér Éjszaka új térképen jelenik meg, hogy mindenki megtalálja a keresett élményt, és a rendezők javasolják is rajta a tematikus útvonalakat.

Aki nem először vesz részt az eseményen, az már megszokhatta, hogy a dramaturgok idén is jó érzékkel válogattak a hazai és külföldi művészek alkotásaiból, előadásaiból. Aki pedig először jött ide, az csodálkozhat azon, hogy az idei Fehér Éjszaka útvonala 36 művészeti megállót, 7 külföldi főszereplőt és számtalan új élményt ígért.

A Tasmániai Zavargók Szlovákiában

A Fehér Éjszaka művészeti igazgatónője, Zuzana Pacáková 17 műfajból „mixelte össze“ a színes programot, amelynek összeállításába egyaránt bevonta a kortárs művészet jeles nemzetközi képviselőit és a kiváló hazai művészeket. Amit ebből a munkából láttunk, az lenyűgöző volt.

A Fő utcát az Alsó kapunál az ausztrál Zavargók foglalták el – öt monumentális nyúl Tasmániából –, a Harang-utcai zsinagóga belsejét több tíz, speciálisan programozott neonfény lepte el, a Woont fotóstúdió falán egy 3D-s multimédiás objektum okozott meglepetést, a tavon beléphettünk egy félig áttetsző úszókunyhóba, a Kaszárnyákban pedig egy fekete-fehér japán tájat láthattunk. Még több élményben is volt részünk, amelyek csupán néhány óráig tartanak ugyan, de éjjel kettő órára csendesült el a város.

A Fehér Éjszaka eseményeit a közkedvelt Városi Parkban is láttuk, a park füves területén egy neves francia művész, Vincent Leroy fényinstallációja, a Mechanikus tér jelent meg. Egy éjszaka erejéig a Városi Parkot magas fűszálak lepik el, amelyek között a látogatók sétálgathatnak és megmártózhatnak a pillanat különlegességében. Elise Morin francia művésznő, aki már állandó résztvevője a kassai Fehér Éjszakának, ezúttal Florentom Albinettel működött közre és ismét egy új, nagy hatást kiváltó projekttel érkezik. A több tucat szalagragasztót, több száz kémcsövet és CD-lemezek ezreit most egy úszókunyhóval váltja ki. Természetesen korántsem egy akármilyen kunyhóról van szó, hanem egy félig áttetsző tóparti házikóról, amelyhez a látogatók hajón érkezhetnek és így részesei és részei lehetnek egy közös élménynek, egy művészi alkotásnak. A Walden Raft még néhány napig a Tóháti Lakótelepen marad, ezután a fővárosba költözik.

A világhírű japán művész, Onishi Yasuaki is Kassára látogat. A kassai Alfa képtárban a Kaszárnyák/Kulturpark területén egy különleges kettős műtárgyat hoz létre, ahol szinte szó szerint tapintható lesz az „üresség”. Lengedező zacskóhengerek és levitáló hegyek nyomai bűvölik el a közönséget egy fekete-fehér tájban. „A művész elsőként állít ki Közép-Európában és nekem ezzel az egyik álmom vált valóra“ – jegyezte meg mosolyogva a kurátor, Zuzana Pacáková. A kiállítás a Fehér Éjszaka előestéjén, október 2-án nyílt meg a Kaszárnyák/Kulturparkban és 2015. november 8-ig még látogatható lesz.Gyerkejáték a Kaszárnyában
Gyerkejáték a Kaszárnyában

Szlovák művészek is teret kapnak – maradandó műalkotásokat hoznak létre Kassa számára

A Fehér Éjszaka már néhány éve támogatja az új műtárgyak létrejöttét és a közterek maradandó átalakítását. A Creative Industry Košice csapatával együttműködésben egy magyar-szlovák művész, Pribék Gábor maradandó interaktív installációja valósult meg Transtrument címmel, egy szokatlan helyszínen, a kassai pályaudvaron. Az eszközt így nemcsak a Fehér Éjszaka alatt próbálhattuk ki, hanem mindig, valahányszor a vasútállomás újonnan rendbe hozott épületébe visz az utunk. A kassai Farkaš Róbert több hónapon át dolgozott szorgalmasan a Békéért! című fényinstallációján, amely ötven fényfutót ábrázol – egy dinamikus fényfutást a Városi Parkban levő tó partján.
A tavalyi nagy sikere után ismét találkozhattunk Miška Chmelíčková egyedi rajztechnikájával, a szalagrajzzal, ezúttal a Kaszárnyák/Kulturparkban láthatjuk majd a térbeli rajzot. Ugyanez a képzőművész „követte el“ a fesztivál idei látványtervét, telis-tele eredeti rajzokkal.

A Fehér Éjszaka első alkalommal a fővárosba is ellátogat

Öt sikeres kassai évet követően a Fehér Éjszaka idén először Pozsonyt is beragyogja. A kassai premier után egy héttel a fesztivál a főváros szívében is bemutatkozik. A Fehér Éjszaka üzenete, lefolyása és jelentősége mindkét helyszínen azonos, a dramaturgiát azonban nagyrészt eltérő – külföldi headlinerek – főszereplők kötik össze, amelyek mindkét városban más-más környezetben mutatkoznak be, egyesek ráadásul két különböző műtárggyal.

„A Fehér Éjszaka megrögzött rajongói így egy héten belül két egyedi fesztivált is meglátogathatnak. A Fehér Éjszaka így növeli nemzetközi láthatóságát és vonzerejét a külföldi művészek számára, és a közönsége is kiszélesedik. Találkozunk október 10-én Pozsonyban” – hívogatja a vendégeket Zuzana Pacákova.

Mi volt a legsikeresebb? Melyik program tetszett a legjobban? Mindenkinek más. Én például a régiós irodában cseréltem eszmét vagy egy óra hosszat Török Attillával, a kassai régió TDM vezetőjével, valamint Zuzana Fabianovával, a VisitKosice TDM marketingesével, és megkóstoltam a borkínálatot.

A többiek a Kunsthalléban nézték meg az érdekességeket. Az egykori fedett uszoda épülete az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 projekt egyik kiemelt beruházása volt. Szerencsére nem volt messze a szálloda a Fazekasok utcájától, én azt a hangulatot, élményt viszem magammal, ami ott ért. Az utca két oldalán és az ablakokon, a falak kiszögellésein gyertyák és mécsesek égtek. A nagy tömeg ellenére volt hely a saját mécseseim elhelyezésére és meggyújtására, meghallgatni a zenészek játékát, és belesni a kis gyertyafénnyel megvilágított ablakokon át a vendégeket csalogató látványosságokba.

Fazekasok utcája
Fazekasok utcája


Fazekasok utcája
Fazekasok utcája

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk