hirdetés
hirdetés

A legdurvább fesztivállegek

Hol a legdrágább a belépő? Melyik a legnagyobb vallási esemény? Sármarketing, falloszfesztivál, csecsemő-átugrás és még néhány érdekesség.

hirdetés

A legdrágább

A Guardian összeállított egy tízes listát arról, hogy mennyibe kerülnek a világ nagy fesztiváljai, a számoláshoz a No. 1 Currency adatait hívták segítségül. A napi költségek alapján a kaliforniai Coachella, illetve a belgiumi Tomorrowland vezet 187, illetve 186 euróval. A Sziget napi költségeként 64 euró jött ki nekik. A teljes fesztiválra vásárolt jegy alapján is a Coachella az első 251 euróval, a Sziget itt 167 euróba kerül. A Guardian a sörárakat is összehasonlítja, ebben is a Coachella vezet 5,73 euróval. (Forrás: Guardian

A világ legdrágább jegye

Az izlandi Solstice fesztivál, amelyet a nyári napforduló idején rendeztek, 2015-ben kibocsátott egy szuper-szuper-szuper VIP jegyet, amiért mindössze 200 000 dollárt kellett fizetni.  Ez két személyre szólt, s magába foglalta az első osztályú repülőjegy árát, az ötcsillagos hotelt, exkluzív termálfürdőzést, helikopterutat, személyi asszisztenst, sofőrt, autót, egy yacht partyt, saját szakácsot, illetve egy étkezést egy alvó vulkán úgynevezett magmaszobájában. 

A leglegendásabb

Egyértelműen Woodstock. Az eseményt, amely megváltoztatta a rock történetét,  eredetileg Vízöntő(kori) Kiállítás: 3 nap Béke és Zene napja címen hirdették meg. Szabad szerelem, virággyerekek, Jimi Hendrix amerikai himnusz átirata, legális droghasználat, háromórás dokufilm, jóga és Janis Joplin, háborúellenesség és az égen karvalyként köröző megfigyelőhelikopterek.

A legtöbb látogatót vonzó zenei fesztivál

A wisconsini Summerfesten évente 800 ezer és 1 millió között van a látogatók száma, ezzel ez a 11 napos, 30 hektáron, 11 színpadon, közel 700 fellépős, a 70-es évek közepe óta megrendezett esemény a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legnagyobb zenei fesztivál.

 

A legbizarrabb

El Colacho – Az Ördög. Tradicionálisan így hívják azt a több száz éves spanyol faluban, Castrillo de Murciában rendezett fesztivált, amit másként Csecsemőátugrásnak is nevezhetnénk. Ördögruhába öltözött felnőttek ugrálják át minden évben az elmúlt 12 hónapban született matracra fektetett kisdedeket. A magyarázat: megszabadítani őket az eredendő bűntől, elűzni tőlük a gonosz szellemeket. Az ünnepség során minden évben többen is megsérülnek – de ők kizárólag az ugrók közül kerülnek ki.

A Sziget fesztivál legjei

A legdrágább hazai fellépő: LGT
A legdrágább nemzetközi fellépő: Robbie Williams
A legtöbbször fellépő hazai zenekar: Tankcsapda
A legtöbbször fellépő külföldi zenekar: Leningrad
A leghosszabb rider: Prince
A legfurább kívánság: Prince azt kérte, hogy az öltözőjét egy 5 csillagos szállodaszobának megfelelő szintűen rendezzék be.
Előadó, akire a legtöbb ember volt kíváncsi: Macklemore
Nap, amikor a legtöbb látogató volt Szigeten: 2014. augusztus 14., 85 000 ember

A legdadaistább

A nevadai Black Rock sivatagban minden év utolsó augusztusi hétfőjétől az első szeptemberi hétfőig rendezik a Burning Man fesztivált, ami a nevét arról kapta, hogy minden évben felépítenek, majd felgyújtanak egy több méter magas faszobrot. Nappal általában 40 fok feletti a hőmérséklet, ez is egy leg. A bizarr műalkotásokat, mutáns járműveket, extrém templomokat, valamint a fesztivál idejére megépített tábort, Black Rock Cityt magába foglaló esemény a radikális önkifejezés és a dadaista autonómia jegyében zajlik. Semmilyen pénzt nem használhatnak a résztvevők, csak cserekereskedelemre és ajándékozásra van lehetőség.  

A legfurcsább eseménymarketing

Milliók kíváncsiak minden évben arra a nemzetközi sárküzdelemre, ami a dél-koreai Boryeongban már húsz éve számít az év legfontosabb látványosságának. Az első rendezvényt eseménymarketingesek találták ki: ezzel akarták népszerűsíteni a helyi sarat, amiből magas ásványianyag-tartalma miatt kozmetikumok készülnek.

A legfallikusabb

 Minden év első áprilisi vasárnapján rendezik meg a japán Kavaszakiban a Kanamara Macurit, az Acélfallosz fesztivált. Ezen a turisták által méltán kedvelt ünnepségen a fallikus szimbólumot a legváltozatosabb alakokban hordozzák körül: zöldségekből kifaragva, édességek, díszek formájában. Az ünnepség állítólag egy helyi legendából ered: egy fiatal leányt megszállt egy démon, és a hüvelyébe vasfogakként fészkelte be magát. A szerencsétlen leány, miután két nászéjszakáján is megölte férjét, kétségbeesésében a helyi kovácshoz fordult, aki el is készített egy acélfalloszt, ami aztán a démon vesztét okozta. A helyi Kanamara szentély az idők során kegyhellyé vált. Ironikus módon a fesztivál bevételeit HIV-kutatásokra ajánlják fel.

A világ legnagyobb vallási fesztiválja

A Mahát (azaz Nagy) Kumbh melát 144 évente rendezik meg. Legutóbb 2001-ben volt, akkor becslések szerint 100 millió ember látogatott el az indiai Alláhábádba, ezzel kiérdemelte a világ legnagyobb vallási találkozója címet. Amúgy minden 12 évben normál, tehát nem nagy Kumbh melát is tartanak, a legutóbbit 2013-ban, azon is összegyűlt 80 millió ember. A védikus kor óta megtartott folyóünnep alatt a hindu hívek rituálisan megfürdenek a Gangeszben. Vallási tárgyú beszédek, spirituális éneklés, szentek és jógik, valamint egyszerű hívők tömkelege jellemzi ezt az eseményt.

Siposs Zoltán
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk