hirdetés
hirdetés

A MUISZ is részt vett az új package irányelv átültetési nehézségeiről szóló workshopon Brüsszelben

2017. május 11-én Brüsszelben került sor az Európai Parlament turisztikai és kulturális ügyek, közös képviselői munkacsoportjának kezdeményezésére,  az új package irányelv átültetési nehézségeiről szóló szakmai workshopra a két legnagyobb európai szövetség, az ECTAA (Európai Utazási Irodai Szövetségek Egyesülése) és az EGFATT ( Európai Turisztikai Garanciaalapok Szövetsége) szervezésében.

hirdetés

Az európai parlamenti képviselők mellett jelen volt az Európai Bizottság jogalkotásért és az irányelv megfelelő tagállami átültetésért felelős érintett egység képviselője is. A szakmai fórumon több mint 100 résztvevő volt jelen: nemzeti utazási irodák szövetségei, a IATA, biztosítók, pénzügyi és garanciaalapok, légitársaságok, valamint a nagyobb turisztikai cégcsoportok képviselői.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségét a Jogi és Etikai Bizottság részéről Füri Mihályné és Gyenizse Dorottya képviselte. A workshop első része az irányelv hatályának kérdésköreire koncentrált (utazási csomag és utazási szolgáltatásegyüttes fogalmai, üzleti utaztatások szabályozása, utas elállás kérdéskörei), a második rész pedig a fizetésképtelenségi szabályokra és a már létező garanciaalapok, illetve biztosítási formák meglévő gyakorlatára fókuszált.

Az utazási csomag definíciós elemeinek értelmezése és a többszereplős online foglalási lánc alapján létrejövő szolgáltatásegyüttesek kezelése jelenti a legnagyobb kihívást. A feltett konkrét kérdésekre a Bizottság képviselője sem tudott egyértelmű válaszokat adni a szakma képviselőinek (pl. csak foglalásokat elősegítő ú.n. közvetítői/facilitator honlapok/szolgáltatók megítélése, utasok utólagos foglalásainak kezelése, utasadat biztonsági kérdések).

Felmerült az is, hogy - ugyan az új irányelv egyik alapvető célja az új online felületek és online szolgáltatások hasonló védelem alá vonása volt, mint pl. a meglévő klasszikus csomagtúráké - a megszületett definíciók miatt ezekre esetekre továbbra sem fog semmilyen nemzeti szabályozás vonatkozni (pl. egyelemű online szolgáltatások vagy sharing economy modell szolgáltatásai).

ECTAA workshop
ECTAA workshop

Emellett az online felületek hatósági ellenőrzése is kérdéses. A fizetésképtelenségi szabályok és vagyoni védelmet nyújtó formák témájában elhangzott előadásokból egyértelműen kiderült, hogy a legnagyobb probléma továbbra is az, hogy az irányelv és a tagállamok jogalkotói esetleges fizetésképtelenség esetén teljes körű, tehát limit nélküli vagyoni védelmet várnak el. A döntően Nyugat-Európában működő, már meglévő pénzügyi garanciaalapok sem feltétel nélkül vállalnak védelmet bármelyik utazási vállalkozóra, s ezt a nagyobb biztosítótársaságok (Generali, Swiss, Zürich) gyakorlata is követi.

A bemutatott elemzésekből kiderült, hogy az elmúlt évek nagyobb európai utazászervezőit is érintő csődjei miatt, több biztosító társaság már csak bizonyos uniós országokban teszi elérhetővé ezeket a biztosítási termékeket. Mindez a keleti és közép-európai országok utazási piacainak jelenthet komoly kihívást, amennyiben a nemzeti jogalkotók a hatályos vagyoni kauciós rendszerek átdolgozásának eredményeképpen jelentősen megemelik a biztosíték mértékét az irányelv ezen előírásainak véghajtása érdekében. Mivel az irányelv nem a pénzügyi szektor szereplőinek ír elő kötelezettségeket, a tagállami jogalkotók feladata eldönteni, hogy milyen szabályozással biztosítják ezen piaci termékek vagy biztosítéki modellek elérését, ha nem akarják az utazási vállalkozók működésének teljes ellehetetlenítését.

A határon átnyúló szolgáltatások szabad áramlása miatt természetesen már most is van lehetőség más uniós országbeli pénzügyi intézet vagy biztosító termékeit is igénybe venni, de ennek a gyakorlata az utazási termékek és piaci sajátosságok, illetve az eltérő nemzeti jogszabályi előírások miatt nagyon elenyésző. Több felszólaló ismét emlékeztetett arra is, hogy az Unióban a légitársaságokra továbbra sem vonatkozik hasonló kötelező fizetésképtelenségi előírás, ami szintén a piaci viszonyok nem kiegyensúlyozott voltát mutatja.

Az eredeti programban a fapados légitársaságok részéről a Ryanair képviselője is tartott volna előadást „az irányelv kibővített hatályának egyes esetekben akár a légitársaságokat is érintő rendelkezéseiről, valamint az ezzel kapcsolatos álláspontjukról és jövőbeni üzletpolitikájukról”, de a légitársaság végül az utolsó pillanatban lemondta részvételét.

Ugyanakkor a Tripadvisor pontosan azért vállalta a részvételt, mert a hagyományos szállodák és szolgáltatók értékeléseinek gyűjtése mellett akár már konkrét szolgáltatások foglalását is eredményezheti az oldaluk használata (lásd hasonlóan a google további fejlesztései). Ezáltal már az irányelv hatálya alá is kerülhetnek.

A fórumon sem az EP, sem a Bizottság részéről nem hangzott el olyan ígéret, hogy tapasztalva akár a jogszabályalkotásért felelős nemzeti tagállamok kormányzati szerveitől, akár a szakmai szervezetek részéről érkező folyamatos visszajelzéseket az új irányelv eddigi nemzeti szintű átültetési nehézségeiről, felmerülne az irányelv szövegének felülvizsgálata vagy akár az implementálásra előírt határidő meghosszabbítása.

Egyértelműen a tagállamoktól várják a nemzeti jogszabályok szükséges átalakítását, illetve az új fogalmak és előírások gyakorlati alkalmazását. A tagállamok többségében pontosan amiatt születtek meg első verziós jogszabálytervezetek, mivel az értelmezési nehézségek és kérdések miatt hosszabb időt vesznek igénybe a nemzeti fogyasztóvédelmi és érintett vállalkozói szakmai szövetségekkel szükséges egyeztetések. Egyes esetekben (pl. preambulum értelmezése) még a Bizottsággal is felmerülhetnek bilaterális egyeztetési igények.

A MUISZ a Cseh Utazási Irodák Szövetségével (ACCKA) együtt - ahol már szintén előkészítette az első jogszabálytervezeteket a felelős minisztérium, s ahol a szigorúbb kormányzati értelmezés miatt a vállalati szektor komoly lobbizásba kezdett – a környező országok szakmai szövetségeivel egy szűkebb körű régiós egyeztetést kezdeményez még a nyár folyamán.

A megbeszélés célja, hogy közösen tekintsék át a legfontosabb problematikus témaköröket és a vállalkozók szemszögéből is elfogadható megoldási javaslatokat. Ugyanis a régi irányelv felülvizsgálatának és új irányelv megszületésének egyik alapvető célkitűzése volt a fogyasztók/utasok megfelelő szintű védelme a vállalkozók terheinek további csökkentése mellett. Ezt a workshopon is többször hangsúlyozták az uniós szervek képviselői.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk