hirdetés
hirdetés

Ausztria bezárt: turisztikai körkép

Ausztriában a turizmus mára gyakorlatilag leállt: a hazaihoz hasonlóan minimális életjelet is alig mutat már. Az ország a nemzetközi forgalom számára csak nagyon korlátozottan érhető el – írja az aktuális napi helyzetképet bemutató blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakember

hirdetés

Az osztrákoknál nem létezik a magyarhoz hasonló real-time digitális adatbázis a szállodák foglaltságáról, ugyanakkor a Wien Tourismus friss tájékoztatása szerint a 422 fővárosi szálloda közül 177 csütörtök délutánig bezárt, s óránként többek követik példájukat.

Az osztrák légitársaság (AUA) valamennyi menetrendszerei járata csütörtöktől földön maradt. Csak az osztrák állampolgárok hazahozatalát szolgáló különjáratok repülnek. Az osztrák államvasút (ÖBB) honlapján már a nemzetközi járatok leállítását kommunikálja, ugyanakkor még üzemel a vonatközlekedés Magyarország irányába. Hazánkba azonban csak magyar állampolgárok utazhatnak be. A GYESEV vonatjáratai továbbra is járnak, március 23-tól vasárnapi menetrendre állnak át. Az egészségügyi miniszter rendelete alapján csütörtöktől az ausztriai gyógyközpontok és a fürdők is bezártak, jóllehet nagy részük már eddig is zárva tartott, illetve csak korlátozottan üzemelt.

A koronakrízis gazdasági hatását jól szemlélteti, hogy az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) két nap alatt 49.000 kérelmet kapott munkanélküli segély folyósításához. Ausztria egész területén hétfőtől (03.17.) kijárási korlátozás van életben. Bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység zárva tart. A lakosság csak rendkívüli munkavégzés, bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása okán hagyhatja el otthonát. Az előírás megszegőinek akár 3600 eurós közigazgatási bírságot kell fizetni. A legtöbb osztrák élelmiszerlánc (Spar, Billa, Hofer,) üvegfallal látják el a kasszákat, hogy ezzel is védjék alkalmazottaikat és a vásárlókat a cseppfertőzés elől. Az élelmiszerláncok munkaerőhiánnyal küzdenek, a kereskedelmi szakmunkások is besegítenek már. Az időszakosan bezárt Kika és Leiner cégek 400 alkalmazottját átirányítják a munkaerőhiánnyal küzdő élelmiszerláncokhoz.

Az akut munkaerőhiány és munkanélküliség kezelésére a legnagyobb álláskereső portálok összefogásával egy új, ingyenes szolgáltatást (sofort.jobs.at) indítottak, ahol instant munkakörökre keresnek jelentkezőket. A szövetségi egészségügyi minisztérium COVID-19 gyűjtőportálja, kerületekre és járásokra lebontott információkkal ITT. A kormány a hét végén elemzi a COVID - megbetegedésekkel kapcsolatos számokat, és dönt esetleges újabb szigorító intézkedésekről. A cél a megbetegedések számának emelkedését a jelenlegi napi 30%-ról lehetőleg jóval 20% alá csökkenteni, az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségének enyhítése érdekében. A krízis bizonyára több hónapig elhúzódik, nyilatkozta az osztrák egészségügyi miniszter. További aktuális és a magyar turisztikai szakma (utaztatás, szállásadás, vendéglátás, fürdők, államigazgatás) számára releváns információk Ausztriából, óránként frissítve ITT találhatóak.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk