hirdetés
hirdetés

Ausztria hétfőtől ismét szigorít

Az új vírus-variáns, az omikron megfékezése érdekében. Hétfőtől már csak érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolással lehet az ország területére belépni, továbbá érvényes PCR-tesztet is be kell mutatni.  A harmadik oltás megléte esetén ez utóbbitól eltekintenek.

hirdetés

Wolfgang Mückstein szövetségi egészségügyi miniszter péntek esti bejelentése alapján az omikron vírus-mutáció terjedésének megakadályozása érdekében Ausztria december 20-tól ismét szigorítja a beutazási szabályait.

Hétfőtől már csak érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolással (2G-szabály) lehet az ország területére belépni, továbbá egy érvényes PCR-tesztet is be kell ezen felül mutatni. A harmadik oltás megléte esetén ez utóbbitól eltekintenek.

A felsoroltak hiányában önkéntes karantén vállalásával lehetséges csak a beutazás, a karanténból legkorábban 5 nap elteltével tesztelhetik ki magukat az érintettek, számol be a legújabb, hétfőtől életbe lépő új szabályokról a good-deal.at szakmai hírportál.

 

Az intézkedések alól kivitelt képeznek a várandósok, a 12 év alatti gyermekek, a valamilyen egészségügyi okból nem olthatóak, illetve az ingázók. Ez utóbbi csoport vonatkozásában továbbra is a 3G-szabály marad érvényben, tehát a munkavállalás miatt ingázók esetében az érvényes tesztet önmagában is elfogadják még a határon.

A karanténra kötelezettek esetében ismét bevezetik a nyár előtt már alkalmazott előzetes regisztrációs kötelezettséget (pre travel clearance).

A turisztikai forgalomra a frissen bejelentett szigorításoknak a „booster oltással” rendelkezők esetében nincs hatása. Akik azonban nem tudják a védettségi igazolásukban felmutatni a szükséges átoltottságot, ott 72 óránál nem régebbi PCR tesztre, vagy a kivételek körébe sorolt valamelyik ok bizonyítására is lesz szükség.

A pénteken bejelentett járványügyi szabályok másik csoportja ugyanakkor enyhítéseket tartalmaz. A karácsonyi ünnepnapokra és Szilveszter napján enyhítik az oltatlanokra - jelenleg változatlanul - vonatkozó kijárási korlátozásokat. A rendelkezést ezekre a napokra úgy módosítják, hogy családi, baráti összejövetelek meglátogatása kivételt képez majd a tilalom alól. Azonban  a társas összejövetelek esetében maximum 10 főben korlátozzák a „nem egy háztartásban élő személyek” számát, amennyiben oltatlanok is vannak közöttük. Ennél nagyobb összejöveteleket már csak a 2G-szabály alapján lehetséges megtartani, azt is csak 25 főig.

Szilveszter napján a vendéglátóhelyeken szövetségi szinten eltörlik a 23 órai hivatalos zárórát. Az egyes tartományok azonban ennél szigorúbb szabályokat is hozhatnak. Továbbra is csak ültetett formában engedélyezett a vendéglátás, így a zenés-táncos mulatság szintén nem lehetséges.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk