hirdetés
hirdetés

Az évszázad végére kipusztulhat a világ összes korallzátonya

A Hawaii Egyetem kutatói szerint az emelkedő tengerszint, az óceános savasodása és a víz melegedése miatt 2100-ra szinte az összes korallzátony elpusztulhat.

hirdetés

Az AGU híre alapján az Index azt írta, hogy a San Diegó-i Ocean Sciences Meeting 2020 konferencián bemutatott kutatás egyik eredménye az, hogy a pusztulás nagy része rögtön a következő 20 évben be fog következni, és a szóba jöhető helyi ellenlépések hatásossága sem számottevő.

Renee Setter, a Hawaii Egyetem biogeográfusa azt mondta, folytatni kell a szennyezé elleni harcot, de a klímaváltozás ellen kell még jobban fellépni, hogy megóvják a korallzátonyokat.

 

A melegedő tengervíz hatására a korallállatkák kibocsátják a bennük élő szimbionta algákat. Ettől az egészségesen élénk színű zátonyok kifehérednek. A fehér korallok nem feltétlenül pusztulnak el, de sokkal jobban kitetté válnak az "opportunista" veszélyforrásoknak, hiszen csökken az ellenálló képességük.

A néhány, valószínűleg 2100-ra is megmaradó élőhely Baja California és a Vörös-tenger térségében található, csakhogy más szempontból ezek közel sem ideális színhelyek a korallzátonyok számára.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk