hirdetés
hirdetés

Az olaszok sajátos módon tartottak Valentin-napot

Olaszországban a szerelmesekre Valentin-napon is vonatkoztak a korlátozások.

hirdetés

A szerelmesek által látogatott veronai Júlia-ház udvarára korlátozott számban engedték be a párokat Valentin-napon, miközben az ünnepre ott is megnyitottak az éttermek, ahol az a korlátozások miatt nem volt engedélyezett. 

 A Capulet-családnak tulajdonított házat, amelynek terasza Rómeó és Júlia jelenetéről ismert, az idén is sok, elsősorban helyi szerelmes kereste fel. A Verona városában található épület udvarára azonban egyszerre csak tizenhárom párt engedtek be, egymástól biztonsági távolságra, szigorúan szájmaszkban, melyet Valentin-napi csókra sem vehettek le. 

pixabay.com
pixabay.com

Valentin-nap: megakiesés
 Az ország nagy részén este hatig nyitva tartó vendéglátás is a szerelmesek ünnepére készült, de a rendkívüli hidegben bároknak és éttermeknek le kellett mondani a vendégek teraszokon történő fogadásáról. A több mint 300 ezer üzletet képviselő vendéglátó szövetség a nyitva tartás hosszabbítását sürgette hangsúlyozva, hogy a vacsoraidőben fenntartott zárás csak Valentin-napon 230 millió euró kiesést jelentett. 

Tiltott, de mégis kinyitottak

A Franciaországgal határos Liguria tartományban vasárnap nulla órától szigorították a járványkorlátozásokat, így a vendéglátás napközben is kizárólag elvitelre dolgozhat. A tiltás ellenére az éttermek megnyitottak: Ventimiglia és Sanremo tengerparti éttermeit ellepték a Franciországból is érkező vendégek, akik olasz földön akarták megünnepelni Valentin-napot. Az éttermek névtábláikra az "Elég volt a zárásból!" feliratot helyezték. A helyi hatóságok étteremtulajdonosokra és vendégekre is fejenként több száz eurós bírságot szabtak ki. 

Szigorítás, vörös térség 

Szigorították a korábbi hetekben bevezetett enyhítést Abruzzo régióban, Trento térségében és Toszkánában, ahol majdnem egy hónapig tartó nyitás után ismét lezárták a vendéglátást, és újra zárta kapuit az Uffizi-képtár is. 
Teljesen lezárt, vagyis vörös színű térségnek Bolzano és Umbria számít, valamint az abruzzói Chieti és Pescara városa. 
    Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és jelenleg a római egészségügyi tárca tanácsadója Olaszország azonnali és teljes lezárását sürgette, hangoztatva, hogy az óvintézkedések szigorításának és enyhítésének folyamatos váltakoztatása nem működik. Matteo Salvini, a Liga párt vezetője úgy reagált, hogy "félelmet keltő kijelentések" helyett az új kormánynak pontos egészségügyi programot kell indítania. 

A sípályák is nagyon nyitnának

Az egészségügyi hatóságok ellenzik az alpesi sípályák február 15-től tervezett megnyitását. Veneto tartomány jelezte, hogy keddtől indítja újra a síturizmust, a pályákat ötven, a sífelvonókat harminc százalékos kihasználtsággal működtetve. 
Az egészségügyi minisztérium erre szigorított a beutazáson: a szomszédos Ausztriából érkezőknek ezentúl fel kell mutatniuk egy negatív koronavírustesztet a határon, valamint két hét kötelező karantén is vár rájuk.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai