hirdetés
hirdetés

Az utazók eléréséhez szinte nélkülözhetetlenek a közösségi média csatornák

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, hétfőn a budapesti Larus Rendezvényközpontban az MTÜ új programsorozatának első eseménye zajlott, melynek célja, hogy külpiaci B2B tevékenységéről tájékoztassa szakmai partnereit. Ezen az eseményen két piacszakértő tartott előadást: Sarmon Zsuzsanna Észak-Amerikát, és Kanadát, Yao Yao pedig Kínát mutatta be.

hirdetés

Sarmon Zsuzsanna január elseje óta látja el az észak-amerikai régió értékesítési feladatait. Elmondása alapján Észak-Amerika 326 millió lakosának utazási kedve folyamatosan növekszik, jelenleg ez a világ második legnagyobb küldő piaca. Tavaly a 69 millió utazásból 3,8 millióan választották úticélként Közép-Európát. Magyarország 2011-ben még 247 ezer vendégéjszakával részesült erről a piacról ez 2017-re csaknem 80%-kal nőtt. A főszezoni hónapok kiemelkednek, de az őszi és a téli hónapokban is növekszik az érdeklődés. 2018 első negyedévben mintegy 10 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 2017-hez képest, és további növekedést valószínűsítenek a LOT illetve az American Airlines közvetlen budapesti járatai.

fotó: 123rf

Figyelemre méltó 17,7%-os a vendégéjszaka szám növekedés a vidéki desztinációkban (Észak-Amerikából). Ez egybeesik azzal a törekvéssel, hogy hosszabb ideig tartózkodjanak nálunk a turisták, akár azoknak a vidéki desztinációknak a bevonásával, amelyek megérettek erre. Sarmon Zsuzsanna szerint az észak-amerikai piac számára Magyarország előnye a kulturális gazdagság, jó ár-érték arány, és az, hogy a szomszédos országok könnyedén elérhetőek vízen és szárazföldön egyaránt.

Kanada

A szakember felel a kanadai piacért is. A kanadai lakosság általános jó életszínvonalának köszönhetően 36 millió lakosból annyian utaznak, amivel a világ 7. legnagyobb küldőpiaca. Tavaly a kanadaiak Magyarországon töltött 113 ezres vendégéjszaka száma 77%-kal magasabb, mint 2010-ben volt. Ezek az utazások főként a melegebb hónapokra koncentráltak. 2018 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 23,6%-kal nőttek vidéken a vendégéjszakák, országos szinten pedig a növekedés elérte a 10,9%-ot.

Az előadásból megtudhattuk, hogy mindkét országra jellemző a nyugdíjas utazások túlsúlya, azonban emelkedik a többgenerációs utazások száma is. Hajlandóak magasabb összeget fizetni azért, hogy tökéletesen megszervezett utazáson vehessen részt. A szabadidős és az üzleti utazásaikat is a jól bevált travel agent-jeiken keresztül foglalják le.

fotó: 123rf

Az elmúlt időszakban különböző idegenforgalmi szövetség tagjává váltunk (Virtuoso, Signature Travel Network, ASTA, USTOA), ezeken keresztül hazánk 34 ezer utazási tanácsadóval tudja felvenni a kapcsolatot.
Sarmon Zsuzsa beszélt továbbá a AFAR-ról, amely három éve vezető turisztikai médium, az utazások a partnereiken keresztül azonnal foglalhatók is. Négy újságírójuk, véleményvezérük látogat el Magyarországra még az idén.

Kína

Kína a világ legnagyobb küldőpiaca . Yao Yao országspecialista elmondta, hogy a 1,37 milliárd fős népesség jelentős része a városokba koncentrálódik. A gazdagabb térségek a következők: Peking, Shanghai, Kanton és a partmenti területek. 2016-ban 135,1 millió lakos tett többnapos külföldi utazást, ami 5,7 %-os növekedés az előző évhez képest. A UNWTO adatai szerint tavaly 4,7%-ot nőtt ez a szám. Az utazók 59%-a nő, jellemzően a 40+-os korosztályból és még mindig szeretik a csoportos utazást. A legnagyobb utazási iroda, C-Trip adatai alapján a csoportos és egyéni utazás aránya nagyjából fel-fele. Ezek mellett a személyre szabott utak is egyre népszerűbbek.

fotó: 123rf

Kína hazánk legfontosabb Ázsiai küldőpiaca. Tavaly 228 ezer kínai turistát regisztráltak a magyar szálláshelyeken, ami 35%-os növekedés az előző évhez képest. Az általuk eltöltött vendégéjszaka 22%-kal nőtt, így meghaladta a 367 ezret. A szezon márciusban kezdődik, és októberig, az aranyhétig tart (egy hetes állami ünnep Kínában).

Idén tartották a második ITB China rendezvényt Shanghaiban, az MTÜ először jelent meg önálló standdal. Az üzleti ügyfeleket kiállításokon, roadshow-kon érik el, B2C kampányuk pedig a médiára koncentrál: az egyik legnézettebb TV csatorna sorozatának egyes részeit Budapesten forgatják, és aktívan jelen vannak a kínai utazók eléréséhez szinte nélkülözhetetlen közösségi média csatornákon, a Weibo-n és a WeChat-en. "Ahhoz, hogy Magyarország versenyben tudjon maradni a Kínai turisták megnyeréséért, szükséges, hogy kommunikáljunk a két legnépszerűbb platformon" - tette hozzá Yao Yao.

 

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk