hirdetés
hirdetés

Bécs 2022 utolsó napján

A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint idén főként a kulináris élvezetekről szól a szilveszter a bécsiek számára, akik átlagosan 47 eurót költenek az év utolsó ünnepére. Drága ínyencségek, pezsgő, szilveszteri dekoráció és szerencsehozók – ezek nélkül nincsen idén szilveszter Bécsben.

hirdetés

A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint a bécsi élelmiszerboltok a szilveszter előtti néhány napban bonyolítják le a „karácsonyi forgalom” 10-15 százalékát. Az ünnepi asztalra főleg halételek, fondü és hidegtálak, éjfélkor pedig virsli és pörkölt kerül. A legtöbb bécsi számára a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a pezsgő, amiből összesen 2,5 millió pohárnyi fogy. 

Szerencsehozót a bécsiek mintegy fele ajándékoz az új év alkalmából szeretteinek, ismerőseinek. Jellemző trend itt is, hogy műanyag szerencsemalacok, patkók, légyölő galócák, négylevelű lóherék és kéményseprők helyett inkább a környezetbarát anyagból – vagy csokiból – készült verzióikért nyúlnak az emberek.

 Új évi szerencsehozó malacok © Stadt Wien / MA59
Új évi szerencsehozó malacok © Stadt Wien / MA59

Két év kényszerszünet után idén újra megrendezik Bécsben a Szilveszteri Ösvényt, amely Európa egyik legismertebb ingyenes szabadtéri rendezvénye. Az év utolsó napján 14 óra és hajnali 2 óra között a belvárosban hat helyszínen 12 órányi programmal várják az osztrák és külföldi látogatókat.

Bár 2012 óta a Szilveszteri Ösvény elmaradhatatlan eleme volt az éjféli tűzijáték, idén Bécs városa lemond róla – a környezet és az állatok védelme érdekében. Bécsben egyébként a város közigazgatási határán belül tilos a petárdázás és a tűzijáték is, de kórházak, templomok, menhelyek közelében és tömegben a közigazgatási határon kívül sem szabad F2-es vagy annál magasabb kategóriájú pirotechnikai eszközt használni. Visszaélés esetén az elkövetőnek pénzbírsággal vagy elzárással kell számolnia. Előbbi elérheti akár a 3.600 eurót, utóbbi pedig a három hetet.

A Bécsi Filharmonikusok világhírű Újévi Koncertjét 2023. január 1-jén, 11:15 órai kezdettel közvetíti az ORF2 osztrák köztévé és az Ö1 osztrák közszolgálati rádió, live-streamként pedig a tvthek.orf.at és az oe1.orf.at linken lehet követni.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk