hirdetés
hirdetés

EB: hol van a magyarok uniós Covid-igazolása?!

Az Európai Bizottság (EB) szerint Magyarország, Finnország és Málta az egyedüli három EU-tagország, amely lemaradt az uniós digitális Covid-igazolványokról szóló megállapodás végrehajtásában.

hirdetés

Az Európai Unió tagállamai több mint fele több mint egy év után elkezdte kiadni a COVID-19 oltási útleveleket az EU digitális Covid tanúsítványa alapján.

Az uniós digitális Covid-igazolvány célja, hogy a koronavírus-világjárvány alatt megkönnyítse az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgást. A dokumentum azt tanúsítja majd, hogy tulajdonosa vagy megkapta a Covid-19 elleni védőoltást, vagy negatív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen.

Az Európai Bizottság szerint a következő tagországok hatékonyan kapcsolódnak az EUDCC (EU digitális Covid tanúsítványa) protokollhoz:

    Ausztria
    Belgium
    Bulgária
    Horvátország
    Cseh Köztársaság
    Dánia
    Észtország
    Németország
    Görögország
    Lettország
    Litvánia
    Luxemburg
    Lengyelország
    Portugália
    Spanyolország
    Izland (EU-n kívüli schengeni ország)

Míg június 1-jén Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország már elkezdte kiadni az első tanúsítványokat, Belgium és Portugália a legfrissebb uniós országokként csatlakoztak a listához.

A többi tagállam technikailag készen áll arra, hogy csatlakozzon az EUDCC protokollhoz, és a következő napokban megkezdi az első útlevelek kiadását állampolgárai számára - írta június 16-án a schengenvisainfo.com. Franciaország már bejelentette, hogy június 22-én frissíti a COVID-19 oltási tanúsítványát annak érdekében, hogy összehangolja az EU digitális Covid tanúsítvánnyal.

Olaszországban pedig az olasz digitális koronavírus-oltási igazolás internetes honlapja június 17-én nyílt meg, és július elsejétől uniós digitális Covid-igazolványként működik.

Fotó: schengenvisainfo.com
Fotó: schengenvisainfo.com


Az adatok azt mutatják, hogy az európaiak nagyon szeretnének Covid oltási tanúsítványt, amelyet nemzetközileg is elismernek. Németországban például két héten belül ötmillió Covid oltási útlevelet állítottak ki.

A cikk kitér arra is, hogy Magyarország, Finnország és Málta az egyedüli három EU-tagország, amely lemaradt a dokumentum végrehajtásában, mivel mindhárom ország még csak a tesztelési fázisban van, hogy technikailag felkészülhessen az EUDCC-hez való csatlakozásra.

Izland az egyetlen EU-n kívüli schengeni térségbeli tag, amely megkezdte a dokumentum kiadását állampolgárai számára. A másik három - Liechtenstein, Svájc és Norvégia - mind befejezte a tesztfázist, és készen áll a csatlakozásra.

Június 14-én zárult le az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat. Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Európa Tanács vezetői által hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től lép érvénybe. A Covid-igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat, biztonságos lesz, és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai