hirdetés
hirdetés

ECTAA: hangolják össze az utazási korlátozásokat az EU tagállamai!

A jelenleg mindenütt tapasztalható krízis túlélése érdekében az Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezete, az ECTAA felhívja az EU kormányainak figyelmét arra, hogy hangolják össze a tagállamok utazási korlátozásait.

 

 

hirdetés

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) is tagja az ECTAA-nak, Ők küldték azt a közleményt, amelyet most mi is továbbítunk a szakma felé, felhíva olvasóink figyelmét annak tartalmára. 

Az ECTAA, az európai utazási és idegenforgalmi szektor meghatározó szövetségeként felhívja a tagállamok figyelmét arra, hogy sürgősen állapodjanak meg az utazási harmonizációkról, és gyorsan hajtsák is azt végre, hogy az ágazat túlélje ezt a soha nem látott válságot.

123rf
123rf

Az ECTAA  üdvözli az Európai Bizottság megújult erőfeszítéseit, valamint az Európai Unió Tanácsának német elnökségének a múlt héten tett kezdeményezését a határokon átnyúló utazások koordinációjának javítása és a schengeni térség integritásának helyreállítása érdekében. Szükséges a folyamatos COVID-19 ellenőrzés, és a schengeni határellenőrzési kódex 24. cikke értelmében a kapcsolódó határkorlátozásokat össze kell hangolni.

A várható drámai gazdasági visszaesés nyomán elengedhetetlen, hogy az EU-n és a tágabb európai térségben (beleértve az EGT-t, az Egyesült Királyságot és Svájcot) belüli utazásokat nagy körültekintéssel, viszont gyorsan helyreállítsák. Mindezeken kívül a transzatlanti utazások helyreállítása érdekében a nemzetközi koordináció létfontosságú lendületet adna az utazási és turisztikai ágazatnak.

Az európai utazási és idegenforgalmi ökoszisztéma a a koronavírus-válság leginkább sújtotta ágazatává vált a nem megfelelően összehangolt utazási korlátozások, az utasok bizalmának csökkenése és a fogyasztói kereslet csökkenése miatt. A 2020-as nyári szezont a válság erőteljesen befolyásolta, az utazók bizalma rekord alacsony szintet ért el. A szállodák kihasználtsága Európában 26,5 százalék volt 2020 júliusában, ami 66,4 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest

Ráadásul öt fontosabb európai úti cél - köztük Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és Hollandia - csak a 2019-es Európán belüli utazások 40 százalékát érte el, Spanyolország pedig a tavalyi szint 22 százalékát.

Miközben sok európai szívesen utazott volna újra a nyár folyamán, a következetlen és folyamatosan változó határkorlátozások, valamint a karantén- és tesztkövetelményekkel kapcsolatos zavarodottság bizonytalanságot okozott mind a vállalkozások, mind az utazók számára, elriasztva a szabadidős és az üzleti utazások foglalását, ezzel károsítva a gazdaságot.

Felszólítjuk a nemzeti kormányokat, hogy sürgősen hagyják jóvá az Európai Bizottság javaslatát:

● Határozzanak meg közös kritériumokat és küszöbértékeket az epidemiológiai kockázat meghatározásához, beleértve egy közös, egységes színkódolási rendszert a kockázati területek azonosítására. Ezeket a kritériumokat részletes regionális szinten kell értékelni, figyelembe véve a releváns földrajzi tényezőket (különös tekintettel a szigetekre). 

● Léptessenek életbe egységes intézkedéseket a kockázatos területekre való utazáskor és onnan való visszatéréskor. Ezeket az intézkedéseket kellő részletességgel és tudományos bizonyítékok alapján kell meghatározni (mivel nincs ok korlátozni az egész országba történő utazást, ha csak bizonyos régiók érintettek), és foglalják magukban a következőket:

               ○ Az utazók karanténba helyezésének átfogó, költséghatékony teszteléssel és nyomon követésével történő felváltása 

              ○ A szabad mozgás általános korlátozásának elkerülése célzottabb, földrajzi hatály alá tartozó intézkedések végrehajtásával 

              ○ Kerüljék el utazási korlátozások bevezetését az átszálló utasok számára

              ○ Az utazás előtti COVID-19 negatív vizsgálati eredmények igénylésének közös szabályaiban való megegyezés 

             ○ A kapcsolattartó alkalmazások (követő appok) interoperabilitásának biztosítása az EU-ban és az utas azonosító űrlapok nemzetközi szabványokon alapuló harmonizálása

            •   Kövessenek közös, strukturált és átlátható folyamatot, hogy világos, átfogó és időszerű információkat tegyenek közzé minden utazási korlátozásról, ahol erre szükség van. Az információkat az „Újranyit az EU” internetes platformon is elérhetővé kell tenni.

Az ágazat a COVID-19 járvány kezdete óta szorgalmazza a tagállamok közötti jobb koordinációt és az utazási korlátozások és a biztonsági intézkedések összehangolt európai megközelítését. Ez a megközelítés elősegíti az utazók bizalmának helyreállítását és az ágazat lassú helyreállítását, megélhetések, munkahelyek és vállalkozások millióinak védelmét. A jelentős látogatói tömegek visszatéréséig folyamatos pénzügyi támogatásra van szükség az ágazat számára annak érdekében, hogy az európai turisztikai ökoszisztéma a lehető leghamarabb visszatérjen a gazdaságban és foglalkoztatásban betöltött korábbi szerepéhez.

Az is bizonyítva a turizmus, mint az európai gazdasági fellendülés katalizátora helyreállításának fontosságát, hogy a WTTC legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy az utazások számának minden 2,7 százalékos növekedése egymillió munkahelyet teremtene vagy hozna vissza az ágazatban. A COVID-19 szabályok és az utazási tanácsok Európában tapasztalható következetlen alkalmazásának összehangolása akár 27 százalékkal is növelheti az utazók számát, így Európa-szerte 10 millió munkahelyet teremthet az utazás és turizmus területén.

 

 

(forrás: MUISZ / ECTAA)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk