hirdetés
hirdetés

Egy 90 millió eurós Rembrandt képpel csábítja a turistákat ez a falu

Visszakerült tulajdonosához, egy ezerötszáz lelkes francia falu, Mas d'Agenais önkormányzatához Rembrandt egy kilencven millió euró értékűre becsült festménye.

hirdetés

Rembrandt Krisztus a kereszten című festményéhez véletlenül jutott a kis dél-franciaországi falu, majd biztonsági okokból évtizedekig máshol őrizték. Mas d'Anenais-be a héten szállították vissza a festményt - írja az Euronews.

Az aláírás nélküli képet a tizenkilencedik század elején egy katona ajándékozta a falu templomának. A kétezertízes években a Louvre-nak kölcsönadott festmény a megfelelő biztonsági berendezések miatt mostanáig nem kerülhetett vissza Mas d'Agenais-be. Több hónapnyi titkos előkészület után sikerült a falu kis román kori templomát úgy átalakítani, hogy biztonsági szempontból megfelelő legyen egy ilyen értékes festmény kiállítására.

Fotó: www.wikipedia.org
Fotó: www.wikipedia.org


A 391 éve készült, 100x73 cm-es, aláírás nélküli Rembrandt festményt 1804-ben Napóleon seregének egyik kapitánya, a Mas d'Agenais-ből származó Xavier Duffour vette meg egy dunkirk-i aukción, majd hazalátogatva ajándékozta a templomnak. 1918-ban történelmi ereklyének nyilvánították, de csak 1959-ben hitelesítették. Ekkor szállították a Louvre-ba restaurálására, és így került felszínre az illusztris szignó, RHL, azaz Rembrandt Harmenszoon de Leyde. 2011-ben a falu kölcsönadta a Louvre-nak, az elmúlt 6 évben pedig a Bordeaux-i Saint-André katedrálisban őrizték.

A Sud-Ouest újság 2021-ben felkért egy aukciósházat, hogy becsülje meg a festmény értékét. A szakértők 90 millió euróra tartották, ami Mas d'Agenais 70 éves költségvetésének felel meg. Ám a festmény eladása fel sem merül a közösségben. Inkább abban bíznak, hogy turisták tömegét vonzza a faluba.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk