hirdetés
hirdetés

Élelmiszerhiány és áremelkedés világszerte az orosz-ukrán háború miatt

A háború ukrán gazdaságra gyakorolt hatását világszerte érezni fogják idén. Egyes országokban áremelkedés lesz, máshol élelmiszerhiány várható. Pedig hathónapos mentességet kaptak az ukrán gazdálkodók a kötelező katonai szolgálat alól, hiszen ha leáll a mezőgazdaság, nem lesz mit ennie a lakosságnak. 

hirdetés

Amikor elkezdték besorozni a 18-60 év közötti férfiakat, a gazdálkodók a Mezőgazdasági Minisztériumhoz fordultak, amely elérte, hogy ne kelljen bevonulniuk.

"Az élet megy tovább" - mondta az euronews.com tudósításában egy gazdálkodó. "Borjúk születnek, tejet fejünk. Ahogyan a katonáknak, úgy a gazdáknak is meg kell vívniuk a saját csatáikat. Etetnünk kell a hadsereget és az ukrán népet."

A háború ukrán gazdaságra gyakorolt hatását világszerte érezni fogják idén. Egyes országokban áremelkedés lesz, máshol élelmiszerhiány várható.

pixabay.com
pixabay.com
 

"A hátam mögött csaknem 500 tonna kukorica van", így egy gazdálkodó. "Sok a problémánk: a tengeri kikötők, amiken keresztül az export zajlik, zárva vannak. Nem tudjuk eladni a gabonánkat. Ugyanakkor vásárolnunk kell termékeket, hogy folytathassuk a munkát. A pénzügyi egyensúlyhiány totális és kritikus. Likviditási problémánik vannak."

A Kijevi Közgazdasági Egyetem egy professzora elmagyarázta, hogy ha a Fekete-tengeri kikötők zárva maradnak, az exporttermékek attól még elhagyhatják az országot közúton vagy vasúton, de a szállí tási díj ezzel jelentősen megemelkedik. Ha a háború nem ér véget március vége előtt, akkor már nyár közepén leállhat az export, ez pedig főleg a már egyébként is gazdaságilag instabil észak-afrikai és közel-keleti országokra lehet hatással. Egyiptomban és Libanonban, ahol a kormány támogatja a kenyér árát, az akár a januári kétszeresére is emelkedhet, ezzel megfizethetetlenné válik az ott élők nagy része számára. Európában pedig a takarmány drágulása miatt kell majd többet fizetni a hús-és tejtermékekért.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk