hirdetés
hirdetés

Erősödő grúz turisztikai marketing

Négyévszakos ország – így jellemezte Kristine Dzidziguri, az adjarai autonóm terület turisztikai hivatalának igazgatója hazáját, amely mára könnyen megközelíthető lett a magyarok számára, ugyanis a Wizz Air Budapestről közvetlen járatokat indít Kutaisziba, innen pedig nem nehéz megközelíteni a legfőbb nevezetességeket.

hirdetés

Modern nagyváros, történelmi emlékekkel

A Matild Palota Spago éttermében rendezett prezentáción először Tamara Liluashvili, Grúzia magyarországi nagykövete köszöntötte a megjelent újágírókat és az utazási irodák jelen lévő képviselőit, majd átadta a szót Kristine Dzidzigurinak, aki ezúttal Batumi szépségeit, attrakcióit ecsetelte.

A város helyén már több ezer évvel ezelőtt éltek emberek, az évszázadok folyamán pedig az egyik legszebb modern várossá fejlődött, megőrizve a történelmi emlékeket. A grúz turizmus főbb vonzerői összegyűjtve megtalálhatók itt, illetve a település környékén.

Sem a covid, sem a háború nem tett jót értelemszerűen itt sem az idegenforgalomnak, de már 2023 első három hónapjában 25 százalékkal lekörözték az ott is csúcsévnek számító 2019-et.

Depositphotos
Depositphotos

Madármegfigyelés, ökoturizmus, konferenciaturizmus

A pozitív tendencia a jövőben bizonyára folytatódik. Arról nem esett szó, de hírt adtunk nemrég róla, hogy Putyin engedélyezte a közelmúltban, miszerint oroszok repülhessenek Grúziába, vagy éppen onnan máshová. E is fellendíti majd várhatóan a légi és az utasforgalmat.

Mára a leghíresebb szállodaláncok várják itt a turistákat, akik jelentős része üzletember, vagy éppen kongresszusra érkezett: a MICE szegmens jelentős. A négyévszakos jelző nem túlzás, ugyanis télen síelni ugyanúgy lehet a környéken, mint nyáron strandolni. Népszerű desztinációja az ország az ökoturizmus híveinek. Olyan speciális programokban is élen járnak, mint a főleg az angolok körében népszerű birdwatching, azaz madármegfigyelés, e tekintetben a harmadik legnépszerűbb helyen állnak a világon. A természetkedvelők számára kihagyhatatlanok a botanikus kertek.

Dió, mindenekfelett

Ha Grúzia, akkor bor, konyak és persze kulinária. Mi, magyarok főleg a hacsapuriról meg a csurcseláról hallottunk, bár néhányan azt is tudják, mennyire kedvelik errefelé a diót, mint alapanyagot. De nem szabad kihagyni, ha erre járunk, a világ legrégebbi borászatát sem – nem tudni hogyan számolták ezt a leget, de jól hangzik. A konyak népszerűsége és híre verhetetlen, nagyon sokféle márkájú, évjáratú, minőségű készül belőle.

Grúzia mára a világ egyik, a turizmust tekintve leggyorsabban fejlődő országa, az elmúlt években számos rangos szakmai díjat nyertek el.

Persze Ukrajnát és Oroszországot megkerülve lehet ma is csak eljutni Kutaisziba, amint arról a Wizz Airt az eseményen képviselő Palencsár Ákossal beszélgettem.  A magyarok számára a közvetlen légi összeköttetést a Wizz Air biztosítja, körülbelül három óra alatt ott lehet lenni a magyar fővárosból, a reptérről pedig megoldottak a transzferek. Egy odaút hozzávetőleg 40 euróba kerül.

Elek Lenke

 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk