Érzékek kényeztetése a Kis-Kárpátok Borúton

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2014. november 14-én és 15-én, két napon át Szlovákia kiskárpáti borvidékén 15. alkalommal rendezték meg.

Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője turisztikai szakújságírókat hívott meg ezekre a napokra, akikre felejthetetlen napok vártak. Sonja munkáját segítette Erika Klenovičová, a Bratislava Region Turizmus munkatársa.

Az első napon a regionális gasztronómiát mutatták be a Bazintól 3 kilométerre fekvő Grobon, a mai falut német telepesek alapították, akik a települést "Grub"-nak (verem, gödör) nevezték el. Itt azzal fogadták a csoportot, hogy Grob libái a legjobbak – valóban, az étteremben puhára sült, ízes libát ettünk párolt káposztával és laskával.

A dunacsúnyi víztározónál felépült modern művészetek múzeumát, vagyis a Danubiana Meulensteen Art Museumot látogattuk meg. A felújított múzeum körül több száz autó számára létesítettek parkolóhelyet. Új csarnokaiban, amelyek nem nyúlnak be a főépületbe, holland és szlovák nemzetközi művészeti kiállításoknak adnak helyet. A Danubiana új színfoltja a körülötte lévő park felújítása és a megnövelt parkolóterület, továbbá az Art Shop kibővítése. A múzeum alapítói Gerard Meulensteen Eidhovenból és a szlovák Vincent Polakovič. A felújított épülettel együtt helyet biztosítanak a kiemelkedő szlovákiai művészek és a szlovákiai modern művészet legendás képviselőinek, Galanda és követői kiállításának.

A vacsorát a Pozsonytól mindössze 20 km-re, Szenc (Senec) városában, a Slnečné tavak partján található Lobster Szencen lévő kalózhajó melletti vendéglőben (Penzion Lobster Senec) kaptuk. A kedvelt bányató köré épült polinéz stílusú üdülőközpont víz felett elhelyezkedő bungalókkal várja a vendégeket.

Másnap megnéztük Vöröskő várát, amely az egyedülálló várpatikáról, a Mária Mennybemenetele kápolnáról, a fegyvergyűjteményről, illetve a csodálatraméltó pincehelyiségekről nevezetes.

Vidám megnyitó

Modrán nyitották meg a 15. Nyitott Pince Napokat. A hivatalos megnyitó már nagyon vidámra sikerült, volt olyan vendég, aki minden kiállított bort meg tudott kóstolni. Már sötétedett, amikor elindultunk, hogy megpróbáljuk végigjárni a pincéket – természetesen nem sikerült, de sokhoz bekopogtunk, szívesen láttak minket, magyar vendégeket, apró falatkákkal kínáltak, és a legkisebb pincétől a legnagyobbig tárt karokkal várták a vendégeket. Felsorolni is hosszú merre jártunk, de várt minket többek között Modra, Pezinok, Pereg, Elesko.

Mint megtudtuk, a kiskárpátoki borút magába foglalja a különböző jelenségeket – a bort, a tájat, a történelmet és a gasztronómiát a Pozsonytól Nagyszombatig terjedő térségben, vagyis Dél-Nyugat-Szlovákia központjai között. Köztük terül el a három kisebb város – Bazin (Pezinok), Modor (Modra) és Búrszentgyörgy (Svätý Jur) –, amelyek a királyi városok hagyományával büszkélkedhetnek. Ezt a címet a 17. század óta viselik, legfőképp minőségi borászatuknak köszönhetően, amely elnyerte tetszését a koronázott és magasztos személyek körében is Bécsben és Pozsonyban – az akkori Magyarország fővárosában. A rendezvény során több mint száz pince tartott nyitva a Pozsony és Nagyszombat közötti útvonalon.

A legnagyobb borvidék 12 borászati körzetre van osztva, melyben 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain Pozsonytól (Bratislava) Bazin (Pezinok) irányában Felsődiósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken fehér szőlőfajtákat termelnek: Olaszrizlinget (Rizling vlašský), Rajnai rizlinget (Rizling rýnsky), Zöld Veltelínit (Veltlínske zelené), Burgundi fehéret (Burgundské biele), a kékszőlő fajtákból a Kékfrankost (Frankovka modrá) és a Szentlőrincit (Svätovavrinecké).

Autentikus kóstolás

A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség adódik a borkóstolásra, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. A hétköznapokból kiszakadva, a legautentikusabb helyen, a szőlő és bor szülőhelyén, a pincéknél bort kóstolni: gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince és a borász "nagykövetévé" válik, és amiért időről időre visszatér.

Este Svatý Juron séf főzőiskolájában vacsoráztunk, vizsgáztattuk a „diákokat”, az ételekben nem találtunk hibát.

Utolsó napunkat a művészetnek áldoztuk, mivel Pozsonyban a fotógráfusok hónapja volt, több kiállítást is megnéztünk. Az ebédet Pozsony központjában egy, a monarchia idejét idéző ételeket kínáló étteremben fogyasztottuk, ahol František, a Stano Bratislava Tourist Board (Pozsonyi Idegenforgalmi Hivatal) bizottságának elnöke is tiszteletét tette. Elmondta, hogy évek óta egyre több turista látogatja a régiót, ők pedig arra törekednek, hogy ne egynapos látogatásra jöjjenek a vendégek, éppen ezért több programot is kínálnak. Rögtön egy újdonsággal is előrukkoltak: ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, november 17-től bevezették Szlovákiában az Európai Unió tagországaiban élő nyugdíjasok és diákok számára az ingyen utazást vonaton, és már az első nap 200 ezren regisztráltak, illeve 20 ezren utaztak. Ezzel a kedvezménnyel biztosan több turista fog élni, és ellátogatni Szlovákiába.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.