hirdetés
hirdetés

Fáraók, királynők, korallok: Egyiptomban jártunk a Kartago Tours-szal

Egyiptom: búvárkodás a Vörös-tengeren, séta a luxori karnaki templomban, átkelés a Níluson,  vásárlás a hurgadai pálmafás sétányon, végeláthatatlan étkek sora a négy és ötcsillagos szállodákban, tánc a tengerparton…  A Kartago Tours Zrt. jóvoltából mindezt átélhettük Egyiptomban. Az utazás célja harmincnyolc szálloda meglátogatása volt, harminc utazási irodai munkatárssal és néhány újságíróval egyetemben, június elején.

hirdetés

Napfelkeltével fogadott az arab ország. A reptér előtt már vártak idegenvezetőink, Fábián Fruzsina és a magyarul kiválóan beszélő Ahmed Mansour. Az ötcsillagos Sindbad Aqua Hotelbe vitt a buszunk. A szálloda strandja képeslapra illő volt: verőfényes kék ég kis felhőpamacsokkal, ragyogó napsütés és a tenger. 

A Sindbad Aqua Hotel tengerpartja / Fotó: Császi Erzsébet
A Sindbad Aqua Hotel tengerpartja / Fotó: Császi Erzsébet

A pálmafás napozóágyak árnyékából rögvest megcéloztuk a vizet, és ebédig el sem mozdultunk a strandról. Délben nem győztünk választani a kész és a szemünk előtt készülő ételekből. Előételek, saláták, hal, csirke-és marhahús, rizs, burgonya, sült zöldségek is voltak az edényekben és külön az egészséges ételek: párolt zöldség, kímélő módon készített húsok, rizs. 

Tetszetős sütemények garmadája kínálta magát: datolyás, sült tojáshabos, gyümölcsös, krémes és mézes változatokban. Nyers gyümölcsök álltak halmokban: alma, szőlő, narancs, banán, datolya. Lehetetlen vállalkozás lett volna minden ételt megkóstolni. De ez nem is volt célunk. Ismerkedtünk az idegen ízekkel, illatokkal, színekkel, ételekkel és már az első falatokkal megszerettük az arab konyhát. Szinte egész nap volt mit enni az all inclusive ellátásban. 

A study tour csapata a Citadel Azur sétányán / Fotó: Császi Erzsébet
A study tour csapata a Citadel Azur sétányán / Fotó: Császi Erzsébet

Az ételek és az italok nem csak a főétkezések ideje alatt kínálták magukat. Nap közben a medence parti bárban lehetett kérni üdítőitalt vagy hűvös, könnyű, édeskés, gyenge alkoholtartalmú sört, a büfében sült krumplit, folyós mézzel leöntött palacsintát.

Aztán újra a főétkezés, a vacsora következett. Meg sem éheztünk ilyen rövid idő alatt, de az ínycsiklandó illatnak és a szokatlan ételek látványának nem tudtunk ellenállni. Szedtünk a tányérunkra grillezett padlizsánt, sült halat, olajbogyót, sült paprikát, párolt rizst, speciálisan elkészített spenótot, apró, sült rákot… Éjszaka pedig a bárokban lehetett kérni a különböző innivalók közül.

Erőd a tengerparton

Másnaptól kezdődött a munka, a négy és ötcsillagos szállodák látogatása. Minden szálloda tartogatott meglepetést, megkülönböztette magát valamilyen különlegességgel a többitől. Emlékezetes a Titanic Palace bungaló sora, amelynek a hálószobáiból egy kis teraszra lehetett kilépni és onnan fém létrán beleereszkedni a medencébe. Tehát a szobából egyenesen a medencébe lehetett csobbanni.

Szabály, hogy csak felnőttek bérelhetik ki a bungalót, gyermekes családok nem. A másik különlegesség szintén a vízhez kapcsolódik. A Steingenberger Aqua Magic-ben egy medencében álló, kalózhajót formázó vízi élménypark csúcsán egy óriási dézsába töltődött a víz két csövön át is. Csengettyűszó jelezte a dézsa megteltét, majd nagy robajjal lezúdult a víz.

A vízsugár nagyját felfogta egy tető, de így is jutott belőle a boldogan sikongató gyerekeknek és a nem kevésbé boldog felnőtteknek.

A szállodát körül öleli a lusta folyónak nevezett, az itthoni élményfürdőkből sodrófolyosónak ismert áramló víz, addig lehet rajta ringatózni, amíg csak tetszik. A szállodák szépségversenyen vettek részt a study tour résztvevőinek a Fábián Fruzsina által hirdetett vetélkedőn. Az ötcsillagosok között a Citadel Azur Resort nyert.

A Steigenberger Aqua Magic vízi vidámparkja / Fotó: Császi Erzsébet
A Steigenberger Aqua Magic vízi vidámparkja / Fotó: Császi Erzsébet

A szálloda, mint egy monumentális erőd áll a parton. Több mint 660 szobát foglal magában, partja 1600 méter hosszan húzódik. Strandja sziklás, tehát fürdőcipővel tanácsos bemenni a gyorsan mélyülő vízbe, de a part egy részét homokkal borították a kisgyermekes családok kedvéért.

A várfalakról csodás kilátás nyílik a sziklákon habos fehéren megtörő sötétkék vízre, a felhőtlen horizontra. A szálloda szolgáltatásainak különlegessége, hogy az ott tartózkodás alatt egyszer kimossák és kivasalják a vendégek ruháit. A Fun Cityben egész nap ingyenesen működik az aquapark (ebédidő kivételével), a kisvasút és a vidámpark fizetős.

A Picakalbatrosban van Hurghada legnagyobb aquaparkja, 32 medencében 35 vízi játékkal szórakozhatnak vendégeik ingyenesen. A legnagyobb szálloda az El Pacino, 825 szobája van az öböl két partján.

Általános volt a szállodák között, hogy az udvari medencék közül egyet vagy többet is fűtöttek télen, széf és minibár volt a szobákban, a parton italbárokból, a szállodákban kávézókból kérhették az innivalót a vendégek, az étteremben hagyományos egyiptomi ételeket is kínáltak és olasz konyhán is étkezhettek a vendégek, gyermekprogramokat és felnőtteknek szóló rendezvényeket tartottak. Egyik szállodában sem unatkozik senki sem, még akkor sem, ha ki sem teszi a lábát a hotelből.

Luxor: Karnaki templom, Királyok Völgye, Hatsepszut fáraónő templomába

Ha Egyiptom, akkor Luxor és Vörös-tengeri búvárkodás. Ezekkel mindenképpen szakítsuk meg az édes szállodai „semmittevést”. Fizessünk be egy luxori (thébai) kirándulásra és egy sznorkelezésre. A látnivaló temérdek, ezért már reggel fél ötkor elindul velünk a Kartago hurgadai irodájának busza. A karnaki templomhoz érve az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületegyüttesét láttuk. 

A több mint száz hektáron álló épületkomplexum harminc fáraó uralkodása alatt épült, két évezreden át. Szfinxek és kosok alkotta sorok között vezet a bejárati út. Belépve a monumentális oszlopok közé lecsendesedünk, elementáris erővel hat ránk az oszlopsorok állandó rendje, a fény játéka.

Fáraók kolosszusai magasodnak fölénk, letűnt kultúrák fényes évezredeit hirdetve. Helyi idegenvezetőnk, a Magyarországon tanult Norbika, eredeti nevén Nur, hibátlan magyarsággal veszi sorra a fáraókat és rokonaikat és elevenen magyaráz.

Pedig tartja a ramadánt, étlen-szomjan dolgozik velünk egész nap, a forróságban. A járólapba karcolja ábráit, így illusztrálja magyarázatát a templomról, a piramisokról, az obeliszkekről. Még egy babonát is elárul: ha ötször megkerüljük az óriási, faragott szkarabeusz bogarat, teljesül a kívánságunk.

Az oszlopokra, falakra karcolt alakokat mutatja be, az épen maradt színes oszlopfőkre hívja fel a figyelmünket. Majd egy kis időt is hagy, hogy magunkba szívhassuk a Krisztus előtt 1300 évvel ezelőtt épült templomkomplexum hangulatát.

Kisétáltunk az óriási térről és a Királyok Völgyébe tartunk tovább, a kővel szabdalt sivataghoz. Az uralkodók temetkezési helyének leghíresebb sírja Tutanhamoné, üres, a kairói múzeum őrzi kincsét.

A 63 sír közül hármat néztünk meg. Széles vágatokon ereszkedtünk alá, akárcsak az egri vár katakombájába. Az egyik sírkamrában üres szarkofág, a másikban ókori alakokkal díszített, színes falak, a sírkamra közepén egy óriási, nagyon magasra helyezett szobor feküdt, a harmadik, tágas kamra falát szintén egyiptomi festmények díszítették.

Kiérve a kősivatagból a Nílus felé vettük az irányt buszunkkal, majd egy kishajón átkeltünk a túloldalra ebédelni. Tüzes arab popzenét is szolgáltatott a kormányos a hajózáshoz. Majd a sziklába vágott Hatsepszut fáraónő templomába vitt fel a gumikerekeken guruló kisvonat bennünket. 

Hatsepszut fáraónő temploma / Fotó: Császi Erzsébet
Hatsepszut fáraónő temploma / Fotó: Császi Erzsébet

A Deir el-Bahari templom oszlopcsarnokát bejártuk, az őr a falakba karcolt alakokról beszélt, családfájukat, tetteiket magyarázta.

Búvárkodás a Vörös-tengeren

Amíg mi Luxorban hódoltunk az ókor csodáinak, addig a többiek a Karibi-szigeteket idéző fehér homokos tengerpartos, pálmafás Giftun szigetén napoztak és fürödtek. Hajóval mentek és nagyokat csobbantak a vízz közepén kikötő hajóról. 

Karnak szfinksz sora / Fotó: Császi Erzsébet
Karnak szfinksz sora / Fotó: Császi Erzsébet

Mi sem maradtunk ki a fürdésből, pár nap múlva a csoporttal együtt Sharm El Nagaban sznorkeleztünk. A helyszínen kaptunk búvárszemüveget, pipát és békatalpakat, melyekkel benn felejtkeztünk a vízbe. Némely helyen olyan meleg volta tenger, mintha otthon, a fürdőkádban ültünk volna.

Nem volt más dolgunk, mint lebegni a vízen és csodálni az alattunk elterülő színes korallvilágot és a még díszesebb halakat. Azok nem zavartatták magukat közelségünkre, karnyújtásnyira úszkáltak tőlünk.

Hihetetlen volt annyi szépséget látni közvetlen a part mentén: lila halat zöld csíkokkal, kéket, zöldet, sárgát, bohóc tarkát. Aki nem ment beljebb lebegni a vízen, ahhoz kijöttek a halak fickándozni a derék magasságú vízbe, szabad szemmel is jól láthatta őket. 

Hurghadai sétálóutca / Fotó: Császi Erzsébet
Hurghadai sétálóutca / Fotó: Császi Erzsébet

Szolgáltatások csak az irodán át

Fontos tudnivalóra hívta fel a figyelmünket Fábián Fruzsina, melyet igencsak tanácsos átadni az utasoknak. Azt javasolta, hogy a fakultatív programokat a hazai utazási irodákkal szerződésben álló kinti cégekkel intézzék az utasok teljes körű biztosításuk érdekében. A Kartago Tours Zrt. értékesítési vezetője kísért bennünket az úton.

A szakmai tudnivalókról szólva fontos tényről beszélt: az iroda több éve dolgozik szerződéses partnerével, mely évek óta megbízható szolgáltatást biztosít utasaiknak. Az esetleges problémákat megoldja idegenvezetői közreműködésével.

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!