hirdetés
hirdetés

Gondban a Thomas Cook német és osztrák leányvállalata is

A csődeljárások hatása a német és oszták leányvállalatoknál is érezhető, ezért leállították az utazások eladását. A Condor légitársaság helyzete sem egyszerű.

hirdetés

A Thomas Cook csődje a német és az osztrák leányvállalatokat is komolyan befolyásolja. A Neckermann és Öger Tours (utóbbi Törökország nyaralásának szolgáltatója a német utazási piacon, a márkát 2010-ben vette át a Thomas Cook turisztikai csoport) leállította a foglalásokat. A Neckermann Reisennél a Bucher Last Minute vagy az Öger Tours pedig jelenleg nem foglalható. 

A Thomas Cook Touristik GmbH tájékoztatása szerint jelenleg 140 ezer turista van a német Thomas Cook csoport tagjai által értékesített utazáson, ezen kívül szeptember 23-ra és 24-re 21 ezer utas foglalt különböző utakat.

német és az osztrák Neckermann oldalán olvasható, hogy a Thomas Cook Group plc tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak, ezért a Thomas Cook GmbH kénytelen vészhelyzet kezelésre váltani. A lefoglalt utazásokat nem tudják garantálni. A szeptember 23–24-i utazások nem garantálhatók, a foglalt utasokkal mihamarabb felveszik a kapcsolatot. Azt írják, mindent megpróbálnak megtenni, a végsőkig elmennek, és ha kudarcot vallnak, fizetésképtelenséget kell benyújtanunk a Thomas Cook GmbH, a Thomas Cook Touristik GmbH, a Bucher Reisen & Öger Tours GmbH és esetleg más társaságok számára is.

Ha valaki ma tájékozódni próbált ezeken az oldalakon, Thomas Cook utazási ajánlatok helyett mindenütt  "aktuális információ" üzenetet láthat, amely szerint "az utazások összes értékesítése leállt".  FRISSÍTÉS: már a cseh és a holland oldalon is ez az üzenet fogadja a látogatókat. 

Az egyelőre nem ismert, hogy a Thomas Cook németországi érdekeltségeinek mennyi ügyfele rekedt külföldön a társaság csődje miatt, az viszont biztos, hogy a berlini vezetés nem indít olyan akciót, amilyet a brit kormány kezd a külföldön tartózkodó brit utasok hazaszállítására.

Reiner Breul, a külügyminisztérium szóvivője a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a jogis szabályozás nem tesz lehetővé a brit kormány Matterhorn-művelet nevű akciójához hasonló lépéseket, de a német külképviseletek készen állnak a  segítségre szoruló német állampolgárok támogatására.

Az Air Marin rendszerében ma reggel még lehetett keresni és foglalni, de már ott sem lehet.

Az évek óta nyereséges, és évente nagyjából nyolcmillió utast szállító Condor légitársaság arról biztosította a partnereket és utasokat, hogy a légitársaság működése folytatódik, de azoknak az utasoknak, akik a Thomas Cook-on vagy leányvállalatain keresztül foglaltak (Thomas Cook, Neckermann, Öger Tours, Air Marin és Bucher Reisen), sajnos nem tudják az utazást biztosítani. A légitársaság rendszerében továbbra is lehet foglalni. Ahhoz, hogy a Condor a csődöt ellkerülje, likviditási problémái felszámolására állami áthidaló kölcsönt kért. Ha azonban csődöt jelent, akkor az az utazási szakma még több szereplőjére hatással lehet, hiszen az érintett az utazási irodáknak és utazásszervezőnek az esetben meg kell oldania az utasok ki- vagy hazautazását.

A Neckermann Magyarország FB oldalán újabb közleményt osztott meg:

"A Thomas Cook PLC (brit piac) csődjének bejelentésére és a médiában megjelent feltételezésekre reagálva tájékoztatjuk, hogy:

• A Neckermann Magyarország, mint a magyar kereskedelmi törvény szerint önálló társaság, jelenleg folytatja normál, napi és operatív tevékenységét.
• Valamennyi külföldön tartózkodó utasunk az eredeti tervek szerint tud hazatérni.
• A jövőbeni utazások átmenetileg akadozhatnak, kérjük, lépjen kapcsolatba az utazási irodájával vagy írjon az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre.
• A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van, és minden kötelezettségét folyamatosan megtartja, az összes kiállított számlát kifizeti.
• További kérdések esetén az ügyfelek közvetlenül felvehetik velünk a kapcsolatot az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email címen. A Neckermann összes magyarországi utazási irodája nyitva tart.
• A Neckermann Magyarország vezetése azon dolgozik, hogy a külföldi anyacég okozta gazdasági nehézségekből adódó helyzetet megoldja. A cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy utasainkat ne érjen anyagi kár.

Dr. Békefi Veronika
A Neckermann Magyarország ügyvezetője" 

xxx

Háttér: csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva több mint 600 ezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein. A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak.

 

(forrás: Der Spiegel, turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk