hirdetés
hirdetés

Halaszd el a városnézést 40 fokban – Kerberos beleszól a turizmusba

Az egész világsajtó, így a magyar oldalak is hírül adták, hogy bizonyos időtartamokra lezárták az Akropoliszt, mert sokan rosszul lettek a nagy hőségben.

hirdetés

Csakhogy éppen a turisták egy része háborodott fel ezen, hiszen van, aki először jár ott, más talán utoljára, az utazási csomagjában, amit kifizetett, szerepel a városnézés. Sokan akkor is ragaszkodnának ehhez, ha 40 fok van.

Depositphotos / AntonioGuillemF
Depositphotos / AntonioGuillemF

Az utazási irodáknak sok fejtörést okoz a hőguta

Nem könnyű a helyzete ilyenkor az utazási irodáknak, át kell szervezni a programokat, meg kell nyugtatni az utasokat és új, pót-attrakciót kitalálni, hogy ne érezzék magukat megfosztva az élményektől. A svéd turisztikai szakemberek nem először találkoznak ezzel a problémával, de ekkora hőség még talán sosem volt Dél-Európában, mint most. Ugyanakkor a skandinávok éppen azért utaznak még a legrekkenőbb hőségben is Délre, hogy az otthoni, hamarosan kora őszibe forduló időjárásból elmeneküljenek a nyárba.

Az idősebbek sem tágítanának

Újabban nemcsak a tornádóknak adnak nevet, hanem a hőhullámoknak is, a mostanit például, amely extrém hőmérsékletekkel sújtja Dél-Európát, Kerberosnak nevezik. Ami a nevet illeti: a görög mitológiában Kerberosz – Cerberus - az óriás Tüphón és a félig nő, félig kígyó alakú Ekhidna gyermeke. Háromfejű kutyaként született, és apjától óriási méreteket örökölt. A hatalmas teremtményt az istenek közül Hadésznek sikerült megszelídítenie, és így birodalmának őrzőjévé tennie. Kerberosz bárkit beengedett az Alvilág kapuján, azonban onnan ki senkit nem eresztett. Neve görögül azt jelenti, hogy a mélység démona. Ami az Akropoliszt illeti, ismeretes, hogy időbeni korlátozást rendeltek el, a legforróbb napszakban nem lehet felmászni az ősi kövek közé, ugyanis már eddig is előfordult, hogy többen rosszul lettek. Főleg az idősebbek, márpedig nyugdíjas korukban még egyszer meg akarják nézni a világ egyik csodáját, jóllehet szüleikkel már gyermekként is elutaztak kedvenc nyaralóhelyükre.

Hosszabb hőhullámra számíthatunk

Lina Mendoni görög kulturális miniszter kijelentette, hogy amíg tart a nagy hőség – már pedig ez Görögországban nem egy-két napos időtáv – ragaszkodnak az órákban megszabott korlátozáshoz, hogy elkerüljék a hőgutát kapott turisták mentését. Úgy tűnik, a hőhullám kitart, legalábbis a jövő hét egészében - nyilatkozta Josefine Qvarnesjö-Bergstedt, a Storm meteorológusa az Expressen cjmű svéd napilapnak. - Márpedig a turisztikai szezon csúcsán vagyunk.

Alig van lemondás

Az extrém hőség miatt azt gondolhatnánk, hogy sokan szeretnék lemondani az utazásaikat. Az utazási irodák azonban nem tapasztalnak ilyen tendenciát. - A last minute helyek is pillanatok alatt elkelnek – nyilatkozta a turisztikai helyzetről Claes Pellevik, a Ving kommunikációs vezetője. A két másik nagy utazási iroda, az Apollo és a TUI sem lát változást, ami a foglalási helyzetet illeti. A TUI svédországi kommunikációs menedzsere, Dian Martinez Valencia hozzátette, nem , hogy törölnék a foglalásokat a hőség miatt. Ezt erősítette meg Martina Krantz, az Apollo sajtóügyeletese, aki maga is Görögországban tartózkodik a helyszínen, és szorosan követi a fejleményeket, hogy tudósítsa anyacégét a friss helyzetről.

Figyelmeztetések, sms-ban

Az utazási irodák alkalmazottai újabban sms-ben küldenek értesítést ügyfeleiknek a hőségriadóról. A tanácsok meglehetősen kézenfekvők - igyanak vizet, keressenek árnyékot, és ne tartózkodjanak túl sokáig a napon – mégis nagyon fontos a figyelmeztetés, mert a sétában, az ácsorgásban, a száz fotó készítése közben elfeledkeznek minderről a turisták, viszont a mobiljuk kéznél van. Arra kérik külön a dohányosokat, hogy legyenek óvatosak, hogy a parázs ne okozzon tüzet. A napilapok és a turisztikai oldalak országonként adnak friss helyzetképet. Az nem meglepő hogy Krétán 40 fok van, de a brit The Sun az erdőtüzek veszélyeire is figyelmeztet. Az olasz hatóságok tíz olasz városban, köztük Rómában, Bolognában és Firenzében adtak ki vörös riasztást – tudta meg a BBC. A CNN szerint új hőségrekordok várhatók. A római Colosseum előtt többen hőguta miatt összeestek- adta hírül a BBC .A hatóságok arra is felhívják a látogatók figyelmét, hogy kerüljék az alkoholfogyasztást. Svédország római nagykövetét, Jan Björklundot is idézi az Expressen, aminek igen egyszerű és finom trükkje van a hőség leküzdésére, méghozzá az, hogy amikor teheti, fagylaltot eszik, - ez ugye Olaszországban nem meglepő - és bizonyára nem a legtűzőbb déli napon, valamelyik téren teszi azt..

Irány a hűvös könyvtár meg a templom

Az Ibériai-félszigeten is sok helyen rendkívül meleg van. Műholdas adatok szerint ezen a héten 60 fok felett volt a talaj hőmérséklete – írja a brit Independent. A szárazföld belsejében a legrosszabb a helyzet, - a partokon a tenger estefelé, kicsit jobban lehűl. A madridi hatóságok arra kérik azokat az embereket, akik nem tudnak megbirkózni a hőséggel, hogy menjenek el hűsölni a könyvtárakba, egészségügyi központokba, templomokba és vegyék igénybe a légkondicionált tömegközlekedési eszközöket- írja a Stratford Herald . Miután Marbellán akár 40 fok is lehet a hétvégén, márpedig ott igen sok skandináv országokból érkező turista nyaral, a Ving utazási iroda ismét sms-t küldött ki az ott, valamint Görögországban, Olaszországban és Spanyolország más részein nyaraló ügyfeleinek. Ezekben újból konkrét tippeket és tanácsokat adnak az egészségügyi kockázatok elkerülésére - közölte Claes Pellvik kommunikációs menedzser.

Elek Lenke
a szerző cikkei

(forrás: Expressen.se)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk