hirdetés
hirdetés

Hangjuk alapján mentik meg a korallzátonyokat brit tudósok

Brit kutatók olyan mesterséges intelligencia alapú rendszert fejlesztettek, amivel elemezni tudják a korallzátonyok hangját, és ez alapján alkotnak képet az állapotukról.

hirdetés

A korallzátonyok hangzásvilága összetett és változatos: a halak és a zátony környéki másfajta élőlények rengeteg különböző hangot adnak ki, és ezek megfelelő lekövetésével megállapítható, hogy mennyire egészséges egy-egy zátony.

A hangtérképek elemzése időt, türelmet és rengeteg energiát kíván, ezért brit kutatók a mesterséges intelligenciát (MI) hívták segítségül - írja az euronews.

Új tanulmányukban az Exeteri Egyetem azt írják, hogy egy számítógépes algoritmusnak egészséges és leromlott állapotú zátonyok felvételeit „mutatták meg”, és betanították a gépet arra, hogy különbséget tegyen közöttük. A rendszer ezt követően további felvételeket elemzett, és 92 százalékában sikerült helyesen azonosítania a zátonyok állapotát.

Ben Williams, a tanulmány vezető szerzője az Euronews Nextnek azt mondta, hogy „ha csak rájuk nézünk, nem is gondolnánk, hogy a korallzátonyok valójában »nagyon zajos helyek«. Egy nyüzsgő zátonyon hallani lehet a rákok ollóinak csattogását, ami leginkább a tábortűz pattogására hasonlít. A halaknak is egész hangosak. Morognak, kopognak: nem is gondolnánk, hogy a hallott hangok valójában egy halból érkeznek."

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos


Williams elmondta, hogy egy lepusztult zátonyon a hangzásvilág sivárabb. Sokszor hiányzik a halak közti kommunikáció, a táplálkozásuk zaja, vagy ahogy éppen megvédik magukat.

A korallzátonyok egészségi állapotának nyomon követése a hangok segítségével egyszerű módszer arra, hogy tudomást szerezzünk az élőhely állapotáról anélkül, hogy búvárokat kellene a mélybe küldeni. „Bedobunk egy hidrofont a vízbe, otthagyjuk hetekre vagy hónapokra, és folyamatosan, nagy mennyiségű adat érkezik a helyről" – szögezi le Williams, de hozzáteszi, hogy az adatok elemzése már nem ennyire egyszerű, és pont ezért vonták be a mesterséges intelligenciát. Az MI segít automatizálni a folyamatot,a felvételek pedig gyorsan és pontosan elemezhetőek.

A kutatók bíznak benne, hogy a technológia hozzájárulhat a világ megmaradt korallzátonyainak megőrzéséért folytatott küzdelemhez. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a korallzátonyok mintegy 25-50 százaléka elpusztult, és 60 százalékuk veszélyeztetett. A zátonyok jelentős élelmiszer- és jövedelemforrások, illetve védik az alacsonyan fekvő szigetországok partjait. Az UNEP szerint mintegy 850 millió ember él korallzátonyok 100 km-es körzetében, a zátonyra „épített” szolgáltatásokból pedig valamilyen gazdasági hasznot húznak.

Az Exeteri Egyetem tanulmányában felhasznált felvételek a Mars Coral Reef Restoration Project (Mars korallzátony helyreállítási projekt) keretében készültek. A projekt célja, hogy Indonéziában helyreállítsák a súlyosan károsodott zátonyokat. Williams úgy véli, hogy fejlesztésük hamarosan a világ minden tájára kiterjeszthető, és így más helyreállítási projekteknél is segédkezhetnek. „Szeretnénk a világ minden tájára hidrofont küldeni, például a Maldív-szigetekre, a Nagy Korallzátonyhoz, illetve Mexikóba. Minden egyes partnerünknek, akik hasonlóan szeretnének adatokat gyűjteni."

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk