hirdetés
hirdetés

Három év után ismét nyitva a Maya Bay a turisták előtt

Thaiföld több mint három évvel ezelőtt zárta be a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című filmben híressé vált paradicsomi helyszínt, hogy ökoszisztémája kiheverhesse a naponta látogatók ezrei által okozott károkat.

hirdetés

A 100 méter magas sziklákkal körülvett strand az Andamán-tenger Phi Phi Leh szigetén fekszik, és csak a közeli helyekről, például Phuketről vagy Phi Phi szigeteiről, vagy Krabi szárazföldi területéről érhető el hajókkal.

A hatóságok 2018-ban a Maya-öböl egészét lezárták a nyilvánosság elől, mondván, a korallzátonyokat és a strandokat megrongálta a folyamatos turisztikai tevékenység. Az idei év eleje óta azonban korlátozott számban újra fogad látogatókat az öböl - olvasható a traveller.com-on.


"A cápák visszatértek, a korallzátonyok újra növekednek, és a víz ismét tiszta" - mondta Yuthasak Supasorn, a thaiföldi turisztikai hatóság kormányzója a Reutersnek. "Ezek a dolgok azt mutatják, hogy a természet meggyógyul, ha időt adunk neki, és dolgoznunk kell, hogy ez így is maradjon - tette hozzá a szakember."A javuló állapot megőrzése érdekében a hatóságok azt közölték, hogy egyszerre legfeljebb 375 turista keresheti fel az öblöt, ahol egyelőre tilos az úszás. A korallzátonyok károsodásának elkerülése érdekében a hajók csak az öböl hátsó részében kijelölt helyen köthetnek ki.

A koronavírus-járvány előtt a turizmus a thaiföldi gazdaság mintegy 12 százalékát tette ki, és a növekedés egyik fő motorja volt. Az ország 2019-ben 40 millió látogatót vonzott. Ám a tömegturizmus az utóbbi években jelentős károkat okozott a környezet számára Thaiföldön és Délkelet-Ázsia más részein egyaránt, mivel az egykor gyönyörű trópusi strandokat elszennyezte az eldobált hulladék, a hajók és az általuk kibocsátott üzemanyag pedig súlyosan megtizedelték a korallállományt.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk